Ziarul de Duminică

PICTOR PRINTE STELE

PICTOR PRINTE STELE
05.09.2008, 00:24 106

"Ma simt cetatean european, spune pictorul. Am avut sansa de a expune la Palatul Berlaymont al Comisiei Europene, reprezentand atat Germania, cat si Romania, pe vremea cand aceasta din urma nu intrase inca in UE.
Cultura are un mare rol, toate marile civilizatii au ramas in istorie prin cultura lor. In 1996, cand am expus in Romania, prima data dupa 1989, am avut un sentiment de recuperare a trecutului, la care s-a adaugat bucuria pentru caldura cu care am fost primit.
Acum, dupa zece ani, imi continuu si imi confirm europenitatea, atat mie insumi, cat si picturii romanesti."
Tema actualei expozitii - Pictor printre stele. Pictorul se explica: nu picteaza neaparat Cosmosul sau planetele din perspectiva stiintifica, mai degraba calatoreste cu imaginatia prin spatii diverse, in Cer sau pe Pamant. E un fel de zbor.
"De mic ma visam zburand. Starea pe care o am in aceste vise e greu de descris in cuvinte. Este o stare similara cu cea care ma incearca atunci cand pictez si cand reusesc sa redau prin culoare exact trairea avuta in vis. Asternuta pe panza, acea traire intensa devine natura, oameni sau univers, temele principale ale lucrarilor mele."
Expozitia reuneste 40 de lucrari din diferite perioade, dorind sa surprinda drumul parcurs de pictor in cei 40 de ani de creatie.
Sunt expuse in premiera lucrarile inspirate de Balcic. Intre ele si pictura care ilustreaza acest material, Balcic-Panorama.

ciocoiu: 60/40
Emil Ciocoiu s-a nascut in 1948, la Sasa, langa Tg. Jiu. Din 1980, traieste si lucreaza in Germania, iar picturile sale fac parte din colectii aflate in muzee sau in asezaminte particulare din Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, Luxemburg. Expozitia de fata, desfasurata in cadrul Raiffeisen Art Project, va fi deschisa la Bucuresti pana la 21 septembrie, dupa care va merge la Cluj si la Craiova (pana la 26 octombrie). 2008 este un an aniversar pentru Emil Ciocoiu - 60 de ani de viata si 40 de cariera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO