Ziarul de Duminică

Piss Christ, sau scandal în Oraşul Papilor/ de Daniel Nicolescu

Piss Chris

Piss Christ, sau scandal în Oraşul Papilor/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

10.05.2011, 23:23 160

Asta după ce, cu câteva zile înainte, în faţa palatului unde seafla expoziţia, avuseseră loc manifestaţii răsunătoare, organizatede cercurile catolice militante din Franţa (şi, în special,Institutul Civitas şi Agrif - adică Asociaţia generală contrarasismului şi pentru respectarea identităţii franceze), împotrivaaşezării pe simeze publice a lucrării lui Serrano intitulată"Immersion/ Piss Christ". Trebuie spus că valul de mânie aultraşilor catolici primise binecuvântarea episcopului de Avignon,dar şi încurajarea laică a deputaţilor UMP Bernard Debré şi JeanMarc-Nesme, încă din decembrie anul trecut, când expoziţia şi-adeschis porţile.

Lucrarea care i-a iritat pecredincioşi este o fotografie din 1987, executată în tehnicailfocrom montat pe plexiglas, cu dimensiuni 59,7 cm x 40,6. Dacăveţi privi cu atenţie imaginea (foto 1), veţi puteaconstata că nu există nimic scandalos sau blasfematoriu la nivelulfiguraţiei. E vorba despre o sugestie de trup hristic ţintuit pe uncrucifix luminos, văzut pe trei sferturi din stânga, care se scaldăîntr-o atmosferă fluidă, cu tonalităţi roşii şi aurii. Scena,iluminată din dreapta, e străbătută de nişte mici serii de punctealbicioase, cu aparenţă de bule gazoase. Cum se poate vedea, oreluare, cu mijloace moderne, a reprezentărilor de secol XVII alesubiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO