Ziarul de Duminică

Poemele unui „măgar simpatic”/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

07.08.2015, 00:00 59

Laurent Binet

Operaţiunea Anthropoid

Povestea asasinării lui Heydrich

Editura Corint

Traducere din limba franceză de Mihaela Stan. Prefaţă de Luiza Vasiliu. Premiul Goncourt pentru roman de debut 2010. Un roman istoric postmodern despre asasinarea lui Reinhard Heydrich, supranumit „Călăul din Praga”. Veţi urmări cu sufletul la gură aventura lui Jozef Gabčík şi Jan Kubiš, de la evadarea lor dramatică din Cehoslovacia ocupată de nazişti până la atacul fatal care îl va răpune pe Reinhard Heydrich şi care va duce, în cele din urmă, şi la moartea lor violentă, în cripta unei biserici din Praga. O carte în egală măsură despre trecut şi despre felul în care se poate scrie despre trecut, romanul lui Laurent Binet reprezintă o întrepătrundere magistrală de memorii, actualitate şi imaginaţie narativă.

 

Andreea Nanu

Insula melc

Editura Eikon

„Al treilea volum din tetralogia inspirată de poetica anotimpurilor. Rămânând fidel structurii narative şi muzicale din primele volume, Ziua cea mai albă (Iarna) şi Numele ei era Uitare (Primăvara), romanul de faţă împleteşte trei poveşti cărora le corespund locuri şi imagini-simbol: Trupul (iunie, în Ierusalim), Cochilia (iulie, la Roma) şi Marea (august, la Atena). După incursiunea în poetica interioarelor (Ziua cea mai albă), în poetica apei şi a aerului (Numele ei era Uitare),Insula-melc explorează, în cheie bachelardiană, poetica pământului şi a focului. Călătoriile la Ierusalim, Roma şi Atena, în care îi vom regăsi pe Maxim şi Anna Tauber, sunt prilejuite de lansarea, în cele trei capitale, a cărţii lui Maxim, Privirea Letiţiei; un roman pe care Maxim îl scrie luând ca sursă de inspiraţie documente de epocă, respectiv Jurnalul Letiţiei Veroni şi corespondenţa compozitorului Andre Durand, la care se adaugă propriile sale impresii legate de descoperirea portretului pe care Durand i-l face Letiţiei în 1919, Fata cu tuberoze.”

 

Marian Nazat

Jurnalul banalităţii

Editura RAO

„O carte cu elemente autobiografice care surprinde momente din viaţa autorului ca avocat, unde sala paşilor pierduţi devine o Sală a Justiţiei cu vibraţie, soţ, tată şi bunic, dar şi pagini din copilărie, aspecte din lumea politică sau din cotidianul de zi cu zi din România. Marian Nazat priveşte rândurile aşternute ca pe o spovedanie.”

Inserate între aceste tablouri, maximele din înţelepciunea chineză îi oferă autorului un prilej de a comenta pe marginea lor, dezvăluind propria concepţie despre lume, viaţă şi univers. Marian Nazat a mai publicat la Rao: „Ţara de cobai”, „România târâş”, „România oranj” şi „Pe tălpile României”.

 

Puşi Dinulescu

Tandreţe tărăgănată

Poezii revoltătoare

Editura RBA Media

Puşi (Dumitru) Dinulescu a abordat ca scriitor (e şi regizor, a realizat mai multe filme) cam toate genurile literare – teatru, proză scurtă, roman, poezie, istorie literară, memorialistică. Cu decenii în urmă a primit şi niscaiva premii literare. Cam în tot ce a scris i-a plăcut să şocheze. O face şi cu acest volum de poezii, plin de „crudităţi”, potrivit propriei exprimări din prefaţă, alcătuit din parodii de balade  scrise cu obrăznicie de boem. Poeme în care cuvintele „interzise” se lăfăie fără jenă în pagină. Poetul pare că-şi pune mereu în scenă sentimentele şi amintirile. „Eu nu am despre mine însumi ideea că nu sunt un tip sinistru şi că sunt, cel mult, un măgar simpatic, doar atât”. Din păcate „doar atât” s-ar putea spune şi despre volum, lipsit de fiorul erotic aşteptat.

 

O mie şi una de nopţi

Repovestire de Martin Woodside după basmele arabe

Curtea Veche Publishing

Ilustraţii de Lucy Corvino. Traducere din limba engleză de Răzvan Năstase. Poveştile minunate ale Şeherezadei sunt în acest volum scurtate, repovestite pe înţelesul deplin al copiilor. Lumea fabuloasă a basmelor arabe, cu păsări uriaşe, duhuri cu puteri magice, castele ascunse în măruntaiele pământului, peşteri pline de nestemate, munţi de aur îi vor ţine cu sufletul la gură pe copii, aşa cum l-au ţinut o mie şi una de nopţi pe sultanul hotărât să-şi scurteze de cap soţia după noaptea nunţii.

 

Antoaneta Olteanu

Calendarele poporului român – august

Editura Paideia

Colecţia Cărţi de referinţă – etnologie. Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale. Seria cuprinde toate lunile anului, în volume separate. Antoaneta Olteanu este profesor la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a

Universităţii din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO