Ziarul de Duminică

Poeţi sunt încă/ de Ziarul de duminică

Poeţi sunt încă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

07.07.2016, 23:57 53

Din nou despre Magister

Magister este o colecţie de poezii a Editurii clujene Limes coordonată de poetul Mircea Petean. Au apărut în ea remarcabile volume de poezie. Pe multe dintre ele le-a semnalat şi „Ziarul de duminică”.  Iată două dintre cele mai recente apariţii.

 

Silvia Bitere

Să spunem puţin lucrurilor pe nume

Prefaţă de Daniel Dăian. Silvia Bitere a aşteptat cu răbdare momentul debutului, şi-a făcut ucenicia literară îndelung, a apărut în diverse antologii, ca şi cum a înţeles că un debut precipitat nu constituie un succes garantat. Prima ei carte a apărut sub coordonarea poetului Adrian Suciu, în 2012. Despre poezia din acest nou volum, prefaţatorul afirmă că ar fi „un ţipăt literar”.  

„Da/ hai să spunem puţin lucrurilor pe nume/ să recunoaştem că nu putem oferi  luna cuiva de pe cer/ sau să împărţim câteva stele unor muritori/ sunt egoişti dar frumoşi aici pe tărâmul acesta/ mitocani cu semneii noştri la modul sublim/ poetul în mitocănia lui uneori poate fi sublim de mitocan/ însă în viaţa lui puţină şi lungă/ va fi singurul singuratic sprijinit într-un toiag.”

 
 

Geo Galetaru

Fericirea ca o dimineaţă ploioasă

Născut la Cenad, poetul, prozatorul şi profesorul arădean a publicat peste 26 de volume în ultimii 50 de ani. Un critic afirma că e „un poet serios, grav, al  registrului în fond imnic, atent foarte cu Sinele (insinuat), cu un gust ultrafin al cuvântului esenţialmente reaflat poetic, din latenta sursă a scânteierilor logosului.”

„Nimic nu rămîne în urmă, deşi am fi vrut o altă retorică/ în locul mişcărilor cu  care controlăm imprevizibilul,/ cu feţele lipite de nori ei îngroaşă neputinţa,/ o împachetează ca pe o meduză rănită şi o trimit/ în lume. Dacă vorbim, dealul alunecă sub cer/ ca un obstacol prin care privirea trece victorioasă/ spre mici intemperii de salon. Într-o zi cu soare/ păsările adorm şi ne cheamă acasă. Cineva ne aşează/ unul în spatele celuilalt, bate cuie în memoria de ieri/ şi plînge în timp ce viermele cast al înfrîngerii/ încă ne dă tîrcoale.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO