Ziarul de Duminică

PORTRETE / Bacii din Dolhesti

PORTRETE / Bacii din Dolhesti
21.12.2009, 14:41 254

Au plecat tineri si saraci si s-au intors albiti si bogati. Unrenumit medic cardiolog din Roma si un stralucit inginer dinNew-York au adus civilizatia in locurile natale din judetul Iasi.Au asfaltat ulitele satului, i-au trimis pe copii la scoala sipregatesc alimentarea caselor de acolo cu energie eoliana. Pentrutoate acestea, au cheltuit mai mult de 2 milioane de euro. Dinbanii proprii, si n-au cerut nimic in schimb.

Ce trebuie sa faca un om pentru ca lumea sa-l venereze si sa-lpomeneasca in biserica la fel ca pe un adevarat sfint? Ce faptetrebuie sa faca un om pentru ca lumea sa-i ridice monument, incadin timpul vietii? Cine trebuie sa fii pentru ca preotul sa ti seinchine in biserica mai mult decat o face in fata icoanelor? De cear canta si ar dansa toata suflarea pentru cineva?
Satul Dolhesti din judetul Iasi exista de 600 de ani, 600 de ani desaracie, 600 de ani de ulite asfaltate cu noroi. In 1991, insa,totul s-a schimbat. In locul unde s-au nascut, s-au intors doibatrani milionari, fratii Baciu. Unul venea din New-York. Este unreputat inginer constructor de centrale electrice care a iluminatAmerica. Celalalt venea de la Roma, era un mare medic cardiologcare-a facut sa bata inimile Europei. Unul este Petru. Celalalteste Constantin. Ei sunt Bacii din Dolhesti.
"Au venit cu planuri foarte mari - declara Gelu Iacob, primarul dinDolhesti. Cu planuri care pentru noi la vremea respectiva pareau denerealizat. S-a pus problema modernizarii satului Dolhesti, dansiiau venit cu ideea sa schimbe viata satului in bine."
Pentru oamenii din Dolhesti, fratii Baciu sunt o legenda vie. Auplecat in anii 70 din tara, tineri si frumosi si s-au intors dupa1989, albiti si celebri. Pe deplin realizati si mai ales bogati.Nimeni nu i-a recunoscut si nici ei n-au recunoscut pe nimeni.Numai cate o babuta si-a amintit cu greu ca, la scoala primara,Baciul a fost colegul ei de banca. S-au intors acasa desi in sat numai aveau nimic, nici parinti, nici frati, nici rude in viata sinici macar casa. Comunistii le-au luat totul, iar ei s-au intors sadea tot ce aveau. De ce s-au intors? Probabil dorul de tara,dragostea de tara si de satul de unde au plecat.
"Dragostea de tara - accepta Petru Baciu - te pune intr-o staresufleteasca deosebita, pe care nu o poti explica, e o staresufleteasca divina." Petru Baciu are 83 de ani. A plecat in Americain 1969 si a facut avere proiectand centrale electrice. S-acasatorit, dar n-a avut copii. S-a intors acasa cand si-a dat seamaca averea cea mai mare e ceea ce lasi in urma ta. "Tot ce am facutam facut pentru dragostea ce o port locurilor natale, pentruoamenii de un respect necunoscut."
Fratele lui mai mare, acum in varsta de 90 de ani, doctorulConstantin Baciu, a plecat din Romania in urma cu 40 de ani, casa-si ajute fiul sa devina un mare pianist. S-a stabilit la Roma,unde a luat totul de la zero. In tara era medicul sef alconsiliului de ministri si unul dintre colaboratorii Anei Aslan. LaRoma era doar un medic de familie. A invatat, a dat noi examene siin cativa ani a devenit medicul papei Ioan Paul al II-lea. Fiulsau, Adrian Baciu, a ajuns mare pianist in Italia, profesorprincipal de pian la conservatorul din Florenta. Insa ironia sortiia facut ca el sa moara din cauza unei boli de inima in urma cu treiani. Cel ce a salvat sute de inimi, n-a putut sa o salveze pe ceape care o iubea cel mai mult - a fiului sau. Cand l-am intalnit, sepregatea sa paraseasca definitiv Roma. Sa se intoarca acasa inRomania. Mai ales dupa moartea fiului, doctorul Baciu a hotaratsa-si lase mostenirea pe numele satului natal. Si pentru ca luptatin razboi impotriva rusilor, doctorul Baciu si-a pus aplicarestrategiile de razboi invatate. "Primul lucru pe care trebuie sa-lfaca o unitate militara cand ocupa o zona este aceea a drumurilorsi noi, fratele meu si cu mine, calauziti de acest fapt, ne-amgandit ca primul lucru este asfaltarea drumurilor din sat. Asa aufost asflatate toate ultiele si facute si podurile in unelecazuri."
7,5 km de drum din comuna sunt asfaltati pe cheltuiala familieiBaciu. Cat au cheltuit? In jur de un million si jumatate de euro.Oamenii s-au crucit cand au auzit ca fratii Baciu investesc o averein satul lor. Si, tipic romanesc, s-u gandit ca banii le-ar fi statmai bine lor in buzunar.
Fratii Baciu si-au redobandit pamantul confiscat de comunisti sil-au dat oamenilor sa-l munceasca. Fara sa ceara nimic in schimb.Mai mult, au infiintat o fundatie - ce poarta numele doctoruluiBaciu - care ajuta oamenii saraci si tinerii care vor sa mearga lafacutlate.
Dar ce i-a lasat pe oameni cu gura cascata a fost noul proiect alfratilor Baciu. Batranul inginer vrea sa faca din Dolhesti singurulsat din Romania iluminat cu o eoliana speciala, cu ax vertical,inventata chiar de el, brevetata in America si la OSIM. In fiecarezi se urca sus pe deal, sa vada cum merge treaba. Pentru inceput,Baciul Petru a instalat pe deal un stalp inalt de 81 de metri pecare a montat aparate care masoara directia si viteza vintului.Stie ca Dolhestiul are cel mai bun vant din tara, mai puternicchiar si decat cel de pe litoral. Si daca lucrurile vor merge bine,Petru Baciu vrea sa deschida in sat o fabrica in care sa facacentrale eoliene. Bani are, nu vrea decat timp. Iar pentru viatalunga a fratilor Baciu se roaga oamenii la biserica.

In cinstea fratilor Baciu, oamenii au ridicat un monument inmijlocul satului. Pe frontispiciu, cei batrani si cei tineri potbuchisi o invatatura scrisa chiar de doctorul Baciu. "In onoareadomnului Constantin Baciu. Intelepciunea este o trasaturaparticulara a omului, ea stabileste stiinta vietii. Invatand,invatand si iarasi invatand."
Poate ca fratii Baciu nu vor mai apuca sa-si vada terminateplanurile. Dar tinerii si copii din Dolhesti, cei in care investescacum tot ce au adunat intr-o viata, au pentru prima data o sansa saschimbe satul si poate chiar lumea, intr-o zi.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunile din 1decembrie 2009

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO