Ziarul de Duminică

Portretul românilor privit în oglinda maghiară/ de Ziarul de duminică

Portretul românilor privit în oglinda maghiară/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

31.10.2014, 00:12 282

Melinda Mitu, Sorin Mitu

Ungurii despre români. Naşterea unei imagini etnice

Editura Polirom

În „cronica oficială” a Europei, asa cum a fost ea scrisă de istoricii ultimelor două secole, românii şi maghiarii formează unul dintre principalele cupluri conflictuale ale continentului. Melinda şi Sorin Mitu arată cum au fost priviţi românii de vecinii lor de-a lungul timpului, în încercarea de a explica evenimentele istorice care i-au avut în prim-plan pe români şi pe unguri. Pe baza a sute de manuscrise, discursuri, eseuri, jurnale de călătorie şi articole de presă, sunt descrise imaginile mentale şi reprezentările ideologice generate de zbuciumatul trecut comun al celor două popoare. Rezultatul este un veritabil proiect imagologic, un „portret-robot” al românilor din mai multe perspective – a istoricilor, a politicienilor, a jurnaliştilor maghiari, dar şi a ungurilor de rând –, care pune în evidenţă aspecte mai putin cunoscute publicului.

Vom citi, aşadar, despre imaginea românilor în istoriografia maghiară, despre relaţiile dintre conducătorii Transilvaniei şi cei ai Ţării Româneşti, despre imaginea românilor în presa maghiară, despre portretul-robot al românului, văzut de la Budapesta, sau despre obiceiurile românilor, cultura populară ş.a. Lectura va fi, prin urmare, interesantă, astfel că aşteptăm cu interes cartea. În fine, acest exerciţiu de istorie a mentalităţillor ar merita şi o analiză inversă, a imaginii pe care o au românii despre maghiari. Rezultatul ar fi mai mult decât interesant, iar analiza în paralel ar scoate la lumină profunzimile vechii duşmănii româno-maghiare. 

 

Din cuprins:

Imaginea românilor în istoriografia maghiară/ Conflictul dintre Iancu de Hunedoara şi „voievodul Drákula”/ Relaţiile dintre principii Rákóczy şi domnii Ţării Românesti/ Cum erau văzuţi românii de politicienii maghiari?/ Imaginea românilor în presa maghiară/ Portretul-robot al românilor: etnopsihologia „bunului sălbatic”/ Demografia şi apartenenţa confesională a românilor din Transilvania/ Aspectul fizic al românilor; frumuseţea femeilor/ Obiceiurile românilor; religiozitatea, superstiţiile, „cultura populară” /Românii din Principatele Dunărene

Sorin Mitu (n. 2 aprilie 1965, Arad) este un istoric român, profesor la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. A fost asistentul profesorilor Camil Mureşanu, Liviu Maior şi Nicolae Bocşan. Este specialist în istoria Transilvaniei, imagologie comparată şi studiul naţionalismului.Din 2004 este conducător de doctorate la Facultatea de Istorie din Cluj.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO