Ziarul de Duminică

Porturi unde acostează cărţile/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

22.04.2016, 00:03 89

Pedro Calderon de la Barca

Viaţa e vis

Editura Humanitas

Traducere din spaniolă, introducere, note şi bibliografie de Sorin Mărculescu. Un discurs dramatic filozofico-ontologic despre poziţia omului în lume şi despre libertatea lui. „Calderón nu a fost un filozof de profesie, dar modul său de a gândi invadează terenul filozofiei. Opera lui este plină de interogaţii şi continue subminări ale cotidianului, de-a lungul ei manifestându-se o necontenită excavare a vidului, a neantului, a insubstanţialităţii existenţei, drum croit printr-o analiză a proceselor psihice şi a limbajului care le fundamentează. Oare nu tocmai această experienţă care se întrupează în infinita capacitate de reflecţie a personajelor sale îl împinge să întreprindă saltul la credinţa în Revelaţie? Dacă am avea la dispoziţie doar dramele profane ale lui Calderón, l-am considera drept cel mai ateu dintre dramaturgi, iar dacă, dimpotrivă, ne-ar fi lăsat moştenire doar teatrul religios, l-am judeca drept cel mai catolic.” (Antonio Regalado)

 

Sabina de Rochefort

Rebela

Editura Vremea

Sabina de Rochefort, scriitoare de origine română stabilită în Statele Unite, revine cu un nou roman, după Domnişoara Bovary în New York – „o carte de debut pe măsura originalului”. Amellia, o tânără născută într-un orăşel de lângă coasta Atlanticului, se confesează încă dinainte de a vedea lumina zilei şi creşte sub ochii avizi ai cititorului, intersectându-se cu nenumărate personaje şi cu vieţile lor. Aflată sub vraja lui Samuel, un Pygmalion american, ea nu devine nici Galateea, nici Eliza Doolittle, ci reuşeşte să-şi creeze o nouă personalitate, plină de farmec şi prospeţime, în această rescriere contemporană a celebrului mit al metamorfozei şi al idealului de neatins. Acţiunea se petrece în America zilelor noastre, între Florida, New York şi Long Island, dar eroii sunt înconjuraţi de aura magică a Greciei antice, care transformă o virtuală poveste romantică de box office hollywoodian într-o subtilă „tragedie americană”.

 

Radu Niciporuc

Pascal desenează corăbii

Editura Cartea românească

Volum cu opt povestiri al unui autor care a ajuns inginer în Flota de pescuit oceanic, a cutreierat lumea, a lucrat după 1990 în mai multe companii de navigaţie occidentale,  a publicat câteva volume şi spune despre sine: „Sunt om al mărilor, născut la Cluj dintr-o familie de români şi ucraineni; am cutreierat lumea în lung şi-n lat, fără să uit vreodată că bunicul meu patern a visat să ajungă în America şi că, în Las Palmas, citind Rayuela şi vorbind cu docherii, am învăţat spaniola. Atunci, impresionat de romanul lui Julio Cortázar, am citit în singurătăţile mele, adesea istovitoare, şi cărţile celorlalţi mari scriitori sud-americani. Când mă întorceam din voiaje, le povesteam prietenilor mei cum era viaţa în porturile unde acostau navele mele, mă ascultau cu atenţie, iar la final mă îndemnau să-mi trec poveştile pe hârtie.”

 

Terry Pratchett

Bărbaţi sub arme

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Alice Popescu. Romanul face parte din seria Lumea Disc, cea mai amuzantă serie fantastică a tuturor timpurilor. Bărbaţi sub arme este a cincisprezecea carte din această serie. „Ca şi Jonathan Swift, Pratchett se foloseşte de «Lumea Disc» ca de o oglindă care distorsionează lumea noastră; tot ca şi Swift, are un enorm talent şi scrie o satiră foarte bună…“ – The Times. „Caporalul Morcove a fost avansat. Acum conduce recruţii din Garda Oraşului Ankh-Morpork, cel mai mare oraş din Lumea Disc, pentru a-l apără de hoarde barbare, războinici tribali, armate banditeşti... Dar o slujbă şi mai importantă îl aşteaptă. Un document vechi tocmai a dezvăluit că oraşul Ankh-Morpork, condus de decenii de crima dezorganizată, are un suveran secret! Iar Morcove... Şi astfel începe cea mai mare uimitoare aventură a tuturor timpurilor, sau măcar a întregii după-amiezi, în care soarta oraşului – a universului însuşi! – depinde de curajul unui tânăr, de o veche sabie magică şi de un căţel.”

 

Dănuţ Ungureanu

Viaţa şi faptele haiducului Tănase Vlăsia

Editura Tritonic

Noul roman apare în seria de autor dedicată de editură. Asemenea vechilor haiduci, Tănase Vlăsia haiduceşte, însă nu în codri, ci în Bucureştiul modern al secolului XXI. Haiducul are un ucenic venit din Gorj în căutarea unei iubite plecate în lume în căutare de un trai mai bun, îl ajută s-o găsească într-un bordel unde-şi pierde viaţa, împuşcat de poteră. E de bănuit că ucenicul se va substitui magistrului. O carte scrisă cu umor, în care fiecare capitol are un preambul cu învăţurile necesare (eroului şi cititorului). Un fel de „Groapa” a începutului de mileniu, remarca un critic literar şi pasionat cititor.

 

Muriel Barbery

Viaţa elfilor

Editura Nemira

Micuţa Maria locuieşte într-un sat retras din Franţa. Clara, cealaltă micuţă, a crescut la Abruzzo, în Italia, şi datorită harului pentru muzică ajunge la Roma. Ce au ele în comun? O legătură secretă: lumea elfilor, guvernată de artă şi mister. Dar ameninţarea vine tocmai de la un elf...” După Eleganţa ariciului, Muriel Barbery se întoarce cu un roman care ne poartă într-o ţară a minunilor, alta decât cea închipuită de Lewis Carroll. „O inspiraţie multiplă străbate aceste pagini, de la Jules Verne la J.K. Rowling, dar şi de la Jean Giono la Sylvie Germain, căci în poveste se îmbină natura, arta şi magia.” – Le Figaro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO