Ziarul de Duminică

Povestea din filme/ de Ziarul de duminică

Povestea din filme/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

02.05.2013, 23:44 37

Marilena Ilieşiu

Povestea poveştii în filmul românesc

(1912-2012)

Editura Polirom

„Lucrarea, un demers asupra devenirii poveştii în filmul românesc, încearcă să profileze datele şi limitele fenomenului narativ în contextul istoric prin reliefarea motivelor şi temelor evidente în peliculele reprezentative ale fiecărei perioade. Filme ce reflectă perfect satrea unui moment sau a unei periooade, filme-cult, filme uitate, filme regăsite sau reamintite sunt de fapt structuri esenţiale din istoria filmului românesc privită ca un  fenomen care articulează opere şi creatori, teme şi subiecte efemere, modele şi fronde, devenite rapid, la rândul lor, modele.”

Marilena Ilieşiu propune o fascinantă incursiune în cinematografia românească, arătând cum sunt spuse poveştile în filmele din diferite perioade, începând din faza „primitivă” şi până în prezent. Filme cu subiect istoric, filme în care povestea este distorsionată de ideologie, filme centrate pe personaje – toate se regăsesc în acest periplu printre titluri mai mult sau mai puţin cunoscute publicului actual, de la Independenţa României, Dacii şi Columna, trecând prin O noapte furtunoasă, Răsună valea şi Apa ca un bivol negru, pînă la Marfa şi banii, Aurora, Francesca şi După dealuri.

Marilena Ilieşiu este asistent de cercetare ştiinţifică, doctor în cinematografie şi media la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti. A fost redactor la revistele ProCinema şi Cinema. De asemenea, este critic de film, producător la Studioul Video Art şi membră a Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO