Ziarul de Duminică

Simbolul monarhic/ de Ziarul de duminică

Simbolul monarhic/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

23.12.2015, 23:54 51

Andrew Marr

Regina Elisabeta a II-a

Portret intim

Editura Corint Istorie

Coordonatorul colecţiei Corint Istorie: Alexandru Jipa-Teodoros. Traducere din engleză de Ana-Maria Datcu. Prefaţă de Diana Mandache.

O biografie surprinzătoare şi extrem de personală a celei care va fi, probabil, ultima mare regină a lumii. Elisabeta a II-a, unul dintre cei mai longevivi monarhi ai Angliei (a devenit regină la 6 februarie 1952, la numai 25 de ani, şi conduce statul britanic de peste 60 de ani), este o enigmă. În public, afişează o simplitate optimistă şi zâmbete reţinute; în privat, este ironică, amuzantă şi un excelent imitator. Acum, pentru prima oară, unul dintre cei mai de seamă jurnalişti şi istorici britanici trece dincolo de masca oficială şi ne spune povestea fascinantă a adevăratei Elisabeta.

Andrew Marr, care s-a bucurat de colaborarea extraordinară a unor figuri‑cheie de la Palatul Buckingham, a conceput o carte revelatoare şi fundamentală despre femeia care a reuşit de-a lungul întregii sale domnii să păstreze discreţia asupra propriei persoane, devenind aproape un mister pentru public.

Adevărata Regină Elisabeta este cea care prin deciziile sale a reuşit să aducă britanicilor stabilitate, un consens asupra importanţei instituţiei pe care o reprezintă, bucurându-se totodată de prestigiu internaţional. În peste 60 de ani, regina s-a confruntat cu situaţii complexe de la criza Suezului, la războiul pentru Insulele Falkland, la inflaţie, greve, apartenenţa la Uniunea Europeană, recesiune, terorism, divorţurile din familia regală ori soluţionarea „problemei Camilla”. – Diana Mandache

Volumul Regina Elisabeta a II-a e un tribut potrivit adus nu atât reginei personal, cât instituţiei şi simbolului pe care regina îl reprezintă.

Andrew Marr (n. 1959), autor de bestselleruri şi jurnalist premiat, este gazda emisiunii The Andrew Marr Show, de la BBC. Cea mai cunoscută carte a lui, A History of Modern Britain (2007), a fost urmată de un serial BBC care a câştigat unul dintre cele mai prestigioase premii pentru televiziune din Marea Britanie. Locuieşte cu soţia şi cei trei copii ai lor la Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO