Ziarul de Duminică

Povestea unui domeniu regal/ de Ziarul de duminică

galerie foto

galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

25.02.2016, 23:57 83

Principesa Margareta a României

Principele Radu al României

Săvârşin. Detaliul

Curtea Veche Publishing

 

Săvârşin. Detaliul este un volum de decoraţiuni interioare, o premieră pe piaţa de carte românească. Fotografiile sunt creaţia artistului fotograf bănăţean Cristian Coposesc. Volumul face, în cuvinte şi imagini, o evocare a castelului, la aproape cincisprezece ani de la întoarcerea Majestăţii Sale Regele în casa şi pe domeniul care îi aparţin.

Lumea interioară a reşedinţei regale de la Săvârşin a fost marcată profund de Regina Elena. De aceea, refacerea fiecărei încăperi a continuat opera începută de mama Regelui Mihai, în anii 1940, folosind exact materialele de atunci: lemnul, fierul, piatra, ceramica, alama, lâna, mătasea, inul, bumbacul.

Săvârşin. Detaliul prezintă cititorilor drumul parcurs de Principesa Moştenitoare Margareta şi de Principele Radu în ultimul deceniu şi jumătate în cunoaşterea, restaurarea şi apoi recrearea lumii acestei case de familie, cămin regal cu valoare de simbol pentru fiecare familie de români.

Albumul a fost lansat la Târgul de carte Gaudeamus, în luna noiembrie. Iren Arsene, director şi cofondator al Editurii Curtea Veche, a spus atunci că lucrarea reprezintă „una dintre cele mai emoţionante cărţi” din Colecţia de Carte Regală.

„Ceea ce o să vedeţi în această carte este o istorie, este o descoperire de credinţă, este o descoperire de valoare, este o carte pornită din suflet, o carte a detaliului şi a cunoaşterii”.

„Volumul este bogat ilustrat cu fotografii color ale interioarelor şi clădirilor din jur, printre care au fost introduse şi câteva fotografii făcute în anii 1940, pe vremea când Regina-Mamă Elena se îngrijea de castel. Familia Regală română a reintrat în posesia domeniului şi a castelului în anul 2001, când a fost demarat un proces îndelungat de reconstrucţie, recondiţionare şi reamenajare, pentru a elimina intervenţiile haotice din perioada comunistă asupra elementelor decorative ale proprietăţii”, precizează site-ul Editurii Curtea Veche.

Albumul prezintă astfel Castelul Regal de la Săvârşin din perspectiva detaliilor legate de construcţie şi decoraţiuni. Autorii descriu în amănunt spaţiile, mobilierul, decoraţiunile interioare şi exterioare, bibelourile, obiectele de valoare atât materială, cât şi sentimentală pe care le-au recuperat de la deteriorare, de-a lungul anilor, cu mari costuri materiale şi de energie umană, ajutaţi fiind de artişti plastici şi de meşteri din zonă, în perspectiva deschiderii domeniului şi a castelului, fie şi parţială, spre vizitarea de către publicul larg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO