Ziarul de Duminică

Povestea unui general legendar/ de Ziarul de duminică

Povestea unui general legendar/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

13.11.2014, 23:45 78

Eugen Ichim

Generalul Constantin Sănătescu

Pentru Ţară şi Tron

Editura Militară

 

„Eugen Ichim – scrie Petre Otu pe coperta a patra – păstrează formatul cărţilor consacrate  generalilor Şova şi Mociulschi, care au îmbinat armonios caracterul documentar şi analitic. Timp de circa două decenii, el a scormonit arhivele militare şi civile, a vizitat localitatea străbunilor lui Sănătescu, s-a aplecat cu rigoare asupra părinţilor şi strămoşilor acestuia, a investigat în mod direct locurile în care a lucrat şi a trăit generalul, a stat de vorbă cu rudele care mai erau în viaţă, a studiat documentele aflate în păstrarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Rezultatele acestor îndelungi eforturi sunt strânse în paginile cărţii de faţă, care aduce o serie de informaţii preţioase şi clarificatoare despre generalul Sănătescu, cu privire la detalii ale biografiei, anterioare atingerii gradului de general, inclusiv elemente de genealogie, activitatea de ataşat militar la Londra sau preocupările sale din afara vieţii de cazarmă, cum ar fi pasiunea pentru flaut şi literatură. Lucrarea conţine extrase din dosarul personal al generalului Constantin Sănătescu, brevete de decoraţii, decrete legate de activitatea sa în diferite etape, materiale din presa vremii, precum şi un consistent dosar fotografic, ceea ce îi sporeşte valoarea şi atractivitatea, ştiut fiind că imaginea face mult mai mult decât pagina scrisă.”

Generalul Constantin Sănătescu (1885-1947) a fost o personalitate de prim rang a vieţii militare şi politice româneşti în perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi în primii ani postbelici. în tot acest răstimp, a îndeplinit funcţii de mare vizibilitate şi importanţă: comandant al Corpului 4 Armată pe frontul de est, participând inclusiv la Bătălia Stalingradului; şef al Casei Militare Regale şi Mareşal al Palatului, poziţii care i-au asigurat un rol important în schimbarea de alianţă de la 23 august 1944, eveniment rămas controversat, deşi, iată, au trecut şapte decenii. În seara aceleiaşi zile, a preluat postul de prim-ministru al ţării, funcţie pe care a îndeplinit-o până la 5 decembrie 1944, când a fost înlocuit tot de un militar, generalul Nicolae Rădescu.

Generalul Sănătescu a revenit în cadrele armatei, fiind succesiv şef al Marelui Stat Major (11 decembrie 1944-20 iunie 1945) şi inspector general al armatei la Inspectoratul 2 Armată din Bucureşti (20 iunie 1945-8 noiembrie 1947).

Autorul cărţii de faţă este colonel în rezervă, are o îndelungată experienţă în învăţământul militar şi mai ales in muzeografia militară şi în ultima parte a activităţii a lucrat ca muzeograf , şef de secţie şi director adjunct la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO