Ziarul de Duminică

Premii pentru literatură/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

05.07.2013, 00:00 225

Premiile Naţionale Pentru Poezie „Mircea Ivănescu”

Juriul Premiilor Naţionale Pentru Poezie „Mircea Ivănescu” format din Alexandru Cistelecan – preşedinte, Ştefan Ion Ghilimescu, Ion Mureşan, Irina Petraş, Lucian Vasilescu – membri, a stabilit volumele nominalizate la premiu. Premiile Naţionale Pentru Poezie Mircea Ivănescu vor fi decernate în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Artgothica, ediţia a IV-a, la Sibiu, în perioada 12 – 14 iulie 2013 (foto 1, 2, 3). Organizatori: Asociaţia Culturală Artgothica Sibiu şi Asociaţia Culturală Direcţia 9.

 

Premiul „Mircea Ivănescu” pentru poezie:

Rita Chirian, Asperger, Editura Cartea Românească, 2012;

Traian T Coşovei, Jurnalul morilor de vânt, Editura Tracus Arte, 2012;

Liviu Ioan Stoiciu, Substanţe interzise, Editura Tracus Arte, 2012

 

Premiul „Mircea Ivănescu” pentru debut:

Silvia Bitere, De-a Coraline, Editura Grinta, 2012;

Laura Dan, Începe să doară puţin, Editura Tracus Arte, 2012;

Radu Niţescu, Gringo, Casa de Pariuri Literare, 2012.

 

Organizatorii au anunţat: „Menţionăm faptul că în jurizare nu intră întreaga producţie editorială a anului 2012, ci doar volumele de poezie înscrise oficial în concurs de către autori sau editori, conform Regulamentului Premiilor Naţionale Pentru Poezie «Mircea Ivănescu». Nominalizările sunt prezentate în ordinea alfabetică a numelui autorilor.”

Premiu elveţian pentru Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu (foto 4) este câştigătorul de anul acesta al premiului elveţian pentru literatură Spycher: Literaturpreis Leuk.

Din motivaţia juriului: „Orbitor, trilogia fantastică a lui Mircea Cărtărescu, având o nemărginită fluiditate narativă, conciliază cu lumea amintirea autorului despre Bucureştiul socialist al copilăriei sale. Cărtărescu stăpâneşte toate registrele şi tonalităţile şi foloseşte cu măiestrie toate mijloacele preluate de la clasici precum Swift sau Proust până la elemente fantasy şi horror pentru a crea un univers artistic de o mare expresivitate a limbii, în centrul căruia se află tânărul de odinioară.” (Boersenblatt.net)

Premiul, considerat una dintre cele mai importante distincţii literare europene, este acordat de fundaţia elveţiana Stiftung Schloss Leuk (Fundaţia Castelul din Leuk), iar câştigătorii obţin o bursă şi dreptul de şedere la castelul din oraşul Leuk timp de două luni anual, pentru o perioadă de cinci ani. Ceremonia de decernare a premiului va fi organizată pe 1 septembrie, iar laudatio pentru Mircea Cărtărescu va fi rostit de Ernest Wichner, scriitor şi traducător german originar din România, directorul Literaturhaus Berlin.

De asemenea, in luna august Mircea Cartarescu va fi distins cu Marele Premiu al Festivalului International de Poezie de la Novi Sad 2013. Decernat din 2008, acest premiu revine in fiecare an unui poet contemporan recunoscut in lume pentru opera sa poetica.

Mircea Cartarescu este laureatul Premiul literar "Giuseppe Acerbi", Castel Goffredo, Italia – 2005, al Premiul International pentru Literatura de la Vilenica – 2011, iar in 2012 al Premiul International pentru Literatura "Haus der Kulturen der Welt", Berlin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO