Ziarul de Duminică

Premiile AFCN, prima ediţie/ de Ziarul de duminică

Premiile AFCN, prima ediţie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.01.2016, 23:57 42

Săptămâna trecută au fost acordate, în cadrul unei gale, premiile AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional). Zece premii în valoare totală de 50.000 de lei au fost decernate, în cadrul primei ediţii a Galei Premiilor AFCN, instituţie publică subordonată Ministerului Culturii. Distincţiile au fost acordate organizaţiilor neguvernamentale şi managerilor culturali, în semn de recunoaştere a contribuţiei la transformarea societăţii româneşti prin proiectele realizate şi prin infrastructura culturală pe care au construit-o. „Aflate la prima ediţie, premiile Administraţiei Fondului Cultural Naţional sunt iniţiate pentru a marca un deceniu de investiţie în cultura din România. Acest demers este menit a sublinia rolul creaţiei artistice în modelarea identităţii colective, în promovarea valorilor morale şi spirituale şi contribuţia sa la formarea societăţii de mâine”, a spus directorul AFCN, Irina Cios.

Din juriul de selecţie al galei AFCN au făcut parte managerul cultural Horea Avram, poetul şi eseistul Bogdan Ghiu, arhitectul Dorothee Hasnaş, coregraful Cosmin Manolescu, producătorul de film Ada Solomon, jurnalistul Mircea Toma şi artistul vizual Roxana Trestioreanu.

Premiile s-au acordat acordat pentru rezistenţa în cultură, intervenţie în spaţiul public şi/ sau activare socială, activare interdisciplinară, management cultural, comunicare şi mediere culturală, incluziune socială şi dialog intercultural, antreprenoriat cultural, soluţii inovatoare în promovarea patrimoniului, activarea patrimoniului imaterial şi promovarea culturii române în lume.

Pentru fiecare categorie au fost definite câte cinci nominalizări şi a fost acordat un singur premiu în valoare de 5.000 de lei.

 

Premiul pentru rezistenţă în cultură, acordat de Cosmin Manolescu, manager cultural, membru în juriu: Asociatia T.E.T, Alexandria, Andreea Borţun & echipa, pentru organizarea timp de 10 ani a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, pentru că au adus teatrul mai aproape de comunitate şi pentru că au revigorat viaţa culturală a Alexandriei.

Premiul pentru intervenţie în spaţiul urban şi activare culturală, acordat de Horea Avram, curator, membru în juriu: Asociatia Komunitas, Miruna Tîrcă & echipa,  pentru organizarea proiectului „Spaţii urbane în acţiune”, proiect care a antrenat mai multe organizaţii, artişti, arhitecţi, educatori, sociologi, activişti de mediu etc. şi a dat un nou înţeles spaţiului urban.

Premiul pentru activare interdisciplinară, acordat de Ada Solomon, producător de film, membru în juriu: Asociatia Colectiv A, Miki Branişte & echipa, pentru organizarea, din 2008, a festivalului internaţional de artele spectacolului şi imagine video „Temps d’Images”, dezvoltând o platformă interdisciplinară care susţinea forme artistice inovatoare reunind teatru, dans şi artă video.

Premiul pentru management cultural, acordat de Carmen Croitoru, manager cultural, director INCFC: Rariţa Zbranca, manager cultural, producător cultural, cercetător şi activist în dezvoltarea de politici culturale,  pentru munca sa în dezvoltarea artei şi culturii în oraşul Cluj şi pentru implicarea în fondarea de organizaţii culturale modele de bune practici.

Premiul pentru comunicare şi mediere culturală, acordat de Sorin Predescu, psiholog, presedintele consiliului AFCN 2014-2015: Asociatia M3, Raluca Iacob & echipa pentru dezvoltarea reţelei „Susţinem cultura în educaţie”, comunitate a artiştilor, educatorilor, operatorilor culturali şi şcolilor, dezvoltând apetenţa pentru cultură a noilor generaţii.

Premiu pentru incluziune socială şi dialog intercultural, decernat de Bogdan Ghiu, scriitor, membru în juriu: Asociaţia Culturală Replika, Mihaela Mihailov, Radu Apostol & echipa pentru dezvoltarea Centrului de Teatru Educaţional Replika, un spaţiu cultural interdisciplinar, devenit o scenă pentru vocile celor vulnerabili şi pentru derularea atâtor proiecte cu impact social.

Premiul pentru antreprenoriat cultural, decernat de Roxana Trestioreanu, artist vizual, membru în juriu: Fundatia InterArt Triade, Sorina Jecza, Pentru programul editorial, GALERIA TRIADE şi pentru ansamblul de proiecte derulate de fundaţie: SCULPTURA XXI, RESTITUIRI, JUVENTUS prin care contribuie la dezvoltarea sustenabilă a culturii din Timişoara.

Premiul pentru soluţii inovatoare în promovarea patrimoniului, decernat de Dorothee Hasnaş, arhitect, membru în juriu: Asociaţia Zeppelin, Cosmina Goagea, Constantin Goagea, Stefan Ghenciulescu, Pentru proiectul de conversie urbană Halele Carol, reuşind să activeze un loc cu semnificaţie pentru zona de sud-vest a oraşului şi să construiască o platformă care să aducă diversitate de programe şi un conţinut cultural viu, activ în zona Parcul Carol.

Premiul pentru activarea patrimoniului imaterial decernat de Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii: Asociaţia Alburnus Maior, Eugen David, Ştefania Simion, Alexandru Binescu, Andrei Mihail & toti voluntarii, Pentru organizarea anuală a Fân Fest, cel mai mare eveniment cultural activist din România susţinut de dorinţa unei comunităţi de a-şi apăra şi pune în valoare moştenirea culturală şi naturală, prin organizarea de concerte, expoziţii, spectacole de teatru şi dans, ateliere şi dezbateri.

Premiul pentru promovarea culturii române în lume decernat de Irina Cios, director AFCN: Asociaţia Film etc., Corina Şuteu, Oana Radu, Mihai Chirilov, pentru organizarea Festivalul Making Waves la New York, aflat la a 10-a ediţie, o iniţiativă singulară dedicată promovării cinematografiei româneşti actuale şi din toate timpurile, în parteneriat cu instituţii de prestigiu din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO