Ziarul de Duminică

Premiul Academiei Române pentru proză/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

13.12.2011, 15:39 152

Romanul Lizoanca la 11 ani, semnat de Doina Ruşti, a fost recompensat cu Premiul Ion Creangă al Academiei Române. Aparut în anul 2009, la Editura Trei, romanul este bestseller şi se află în curs de traducere în italiană şi germană. În recomandarea sa, prestigiosul romancier Nicolae Breban afirmă: "Cu multă bucurie recomand romanul Lizoanca la 11 ani, autoare Doina Ruşti, pentru a i se decerna Premiul Academiei Române pentru literatură. Istoria unei pubere dintr-un sat românesc de câmpie, în anii noştri, schiţarea clară, memorabilă, vie, a trasăturilor caracteristice vârstei, dar şi ale personajului care balansează continuu între caracteristic şi patologic - o patologie ce e mai degrabă a vremii şi a mediului! -, vigoarea şi bogăţia evenimentelor mici care o înconjoară pe această fiinţă, agresivă din pricini ale neînţelegerii şi durităţii umane, o jertfă de fapt a timpului şi a istoriei, fac meritul acestei cărţi.

Siguranţa, măiestria portretizării, descrierea exactă şi originală a mediului, urmărirea unui crescendo subtil al epicului, cu aerul fals al stării pe loc, fac din Doina Ruşti, după părerea mea, un prozator de primă marime al literaturii actuale."
Festivitatea de premiere va avea loc în Aula Academiei Române, joi, 15 decembrie 2011, ora 12.

"Am deschis ziarul - declara Doina Ruşti - şi-am citit o frază care mi-a făcut gaură în creier: o prostituată în vârstă de 11 ani a umplut un sat întreg de sifilis..."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO