Ziarul de Duminică

Profesorul de sex

Profesorul de sex

Autor: Ziarul de Duminica

13.07.2012, 00:03 91

Michel Onfray

Prigoana plăcerilor

Edificarea unei erotici solare

Editura Humanitas

Traducere din franceză de Emanoil Marcu. Se poate merge mai departe decât a mers Nietzsche atunci când a acuzat creştinismul că a făcut din om o "bestie ipocrită", umplându-l de ură împotriva propriilor instincte vitale? Se pare că da. Michel Onfray, de altfel admirator declarat al lui Nietzsche, crede că există încă lucruri nespuse. Ţinta acestui iconoclast contemporan este de data aceasta sexualitatea, pe care două mii de ani de creştinism au reprimat-o şi desfigurat-o cu desăvârşire. Şi nici nu s-ar fi putut altfel, de vreme ce religia Europei s-a construit pe trupul mutilat al lui Isus şi pe imperativul castităţii formulat de Pavel din Tars sau de Augustin din Hippona. Să ne mai mirăm că în modernitate acest teribil nihilism al cărnii a luat forma exceselor literare ale unor Sade sau Bataille?
Cum ne putem despovăra de relaţia negativă şi ipocrită pe care am ajuns să o avem cu trupul nostru? Michel Onfray propune o pedagogie a sexului inspirată de perspectiva solară a gândirii orientale, singura aptă să ne redea capitalul pierdut de vitalitate şi să ne scoată din cuşca păcatului perpetuu.

Michel Onfray (n. 1959), filozof şi eseist francez, profesor de filozofie, autor a peste cincizeci de volume, traduse în douăzeci şi cinci de ţări. Între 1983 şi 2002 a predat filozofia la un liceu catolic din Caen (Normandia). În 2002 demisionează din postul de profesor de liceu, criticând modul în care se predă filozofia în şcolile şi universităţile franceze, şi înfiinţează în acelaşi oraş o universitate populară, al cărei animator este de atunci. Onfray este adept al unei atitudini libertare şi hedoniste, ateu declarat, admirator al unor filozofi precum Diogene din Sinope, Aristip din Cyrene, La Metterie sau Friedrich Nietzsche, de la a căror gândire se revendică. Opere: Le Ventre des philosophes. Critique de la raison diététique (1989; trad. rom. Nemira, 2000), Cynisme. Portrait du philosophe en chien (1990), La Raison gourmande. Philosophie du goût (1995; trad. rom. Nemira, 2000), Politique du rebelle. Traité de résistence et d'insoumission (1997), Théorie du corps amoureux. Pour une érotique solaire (2000), Archéologie du présent. Manifeste pour une esthétique cynique (2003), La Philosophie féroce. Exercices anarchistes (2004), Traité d'athéologie. Physique de la métaphysique (2005), La Sagesse tragique. Du bon usage de Nietzsche (2008), L'Innocence du devenir. La vie de Friedrich Nietzsche (2008), Le souci des plaisirs. Construction d'une érotique solaire (2008), Journal hédoniste (4 vol., 2000-2008), Contre-Histoire de la philosophie (6 vol., 2007-2010; trad. rom. Polirom, 2008-2011).

Fulcanelli

Tainele alchimiei, vol. I

Editura Nemira

Traducere din limba franceză de Liliana Urian. Prefaţă de Eugene Canseliet, care scrie: "Tainele alchimiei, cea de-a doua carte a lui Fulcanelli, concepută ca o continuare a cunoscutului studiu Misterul catedralor, invită cititorul într-o călătorie în lumea nevăzută. Legendele şi miturile misterioşilor alchimişti care au trudit, de-a lungul veacurilor, pentru a înfăpturi Marea Operă. Scrierea lui ne poartă în secretele alchimice exprimate în arhitectură. În Castelul Dampierre-sur-Boutonne, în casa lui Adam şi a Evei, în mormântul lui Francisc al II-lea de la Nantes şi în multe alte edificii se dezvăluie multiplele faţete ale ezoterismului.

Fulcanelli a împins detaliul practicii mult mai departe decât oricine altcineva, într-o pornire de caritate faţă de fraţii săi truditori şi pentru a-i ajuta să învingă istovitoarele cauze care îi făceau să renunţe. Metoda lui e diferită de cea folosită de predecesorii săi; ea constă în a descrie amănunţit toate operaţiunile Operei, după ce le-a separat în diverse părţi." Fulcanelli este pseudonimul unui alchimist francez de la începutul sec. al XX-lea şi autor ezoteric, a cărui adevărată identitate este încă dezbătută. Cuvântul "Fulcanelli" pare a fi creat din două cuvinte: Vulcan - zeul roman al focului şi El - numele Canaanit al lui Dumnezeu şi deci Focul Sacru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO