Ziarul de Duminică

PROFIL/ Maistrul şi Margaretele sale

PROFIL/ Maestrul şi Margaretele sale
26.08.2010, 23:35 175

Dincolo de faptul că este pictor (popular, cum vrea să fieconsiderat), Karl Robert Perko este un personaj. Este "un germanrevenit din Germania", unul dintre ciudaţii care sporesc rândurileexpaţilor ce se întorc în România, deşi ar fi avut straşnicemotive, de ordin material, cel puţin, să rămână în afara ei.

Spre deosebire de aceştia, însă, Perko nu a revenit ca să punăumărul la propăşirea ţării, ca să schimbe structuri alterate şimentalităţi găunoase, ci, pur şi simplu, pentru că îi era dor(sehnsucht, în traducere aproximativă) de soarele Mangaliei şi "casă poată îmbătrâni frumos lângă dulcea limbă românească pe care aiubit-o atât de mult în toţi aceşti ani de exil sufletesc" (cumdeclară, cu onestitate - sonoră, e drept). Da, există nemţinostalgici şi, fie şi pentru acest amănunt, Herr Perko merita sădevină obiectul unei nuvele. Ionel Dumitrescu a făcut mai multdecât atât şi i-a dedicat textul unui album ("Viaţa, pictura,femeile şi marea maestrului", Mangalia, 2010, 122 p.), care este şinuvelă, şi biografie literaturizată, şi analiză temeinică a operei,uneltelor şi universului interior ale artistului. Un cadou deprieten, care, însă, încearcă să pună în paranteză puseurileditirambice inerente oricărui plocon şi să privească lucid înspiritul omului şi în sufletul pânzelor sale. O retrospectivă caldăşi comprehensivă, dar care păstrează regulile convenţiei şi ştaifulunei strângeri bărbăteşti de mână, în public.
Personajul de acum este cel pe care-l vedeţi în poză (foto 1). Unberbant cu aer aristocratic, întrerupt parcă dintr-o promenadă periviera de la Nisa sau de la Biarritz. Pălărie cu boruri largi,pipă cu arome exotice, ochelari rotunzi, cu ramă fină. Şi, desigur,papion, nu liberal, ci artistic. O lavalieră mai puţin amplă, atâtcât să nu atragă atenţia.
S-a născut la Arad în 1944, devine elev al Liceului de muzică şiarte plastice din localitate, ajunge, prin varii cotituri aledestinului la malul Mării negre şi se angajează ca maistru-mecanicîn Marina militară. Aici, cum spune biograful său "trăieşte într-ocondiţie paradoxală: deşi maistru, munceşte mai curând cailustrator de tratate despre motoare, autor de desene sau tablouripentru colegi sau pentru şefi, ori, la nevoie, desenator de lozincisau panouri de propagandă vizuală." După un test de desen, pictorulDumitru Ştiubei (1901-1985) îl selectează ca asistent din masaeterogenă de militari adunaţi în colectivul de reedificare aMuzeului marinei din Constanţa (unde maistrul Perko fusese, întretimp, transferat) şi, după evaluarea probelor plastice, îi dă uncertificat verbal mai valoros decât o diplomă la belle-arte: "Tueşti făcut să desenezi marea, fiindcă eşti exact ca ea, ai odezordine organizată, ordonată, şi îţi stă bine". De atunci, asta afăcut, a pictat, cu pasiune ordonată de devotament marea şicorăbiile, plajele şi promontoriile ei (dar şi alte peisajeiluminate de soarele merdional, vezi acest notabil "Câmp delevănţică" - foto 5, căruia doar ochiul unui pictor autentic puteasă-i vadă şi să-i restituie cromatica explozivă). A emigrat înGermania, s-a întors, a lucrat în învăţământ, a fost scenograf şi adeschis zeci de expoziţii. Între toate acestea, iubirile, numeroaseşi incandescente, pentru femeile frumoase pe care a avut prilejulsă le cunoască.
Despre opera sa, Ionel Dumitrescu conchide: "Tematic, creaţiapicturală e, aşadar, dominată de marine: Artistul nu concede niciunprivilegiu unei anume ipostaze a mării: se distribuie egal întrerăsărituri somptuoase, amieze placide, furtuni înfricoşate sauasfinţituri romantice. (...) Florile îşi îmbină splendoareacromatică cu alăturări experte de obiecte cu iradiaţie poeticăproprie: cărţi vechi, ceainice sau ceşti patinate de vreme. (...)Căutarea artistică îl conduce pe pictor către seducţiaimpresionistă sau chiar către insolitul suprarealist, mai ales înperioada actuală. Rigoarea realistă îi nuanţează însă chemareacătre exces, în aşa fel încât produsul artistic rămâne îninteriorul unui univers liniştitor, cotidian."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO