Ziarul de Duminică

Prozator la 16 ani/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

15.01.2016, 00:01 70

Stephen King

Mr. Mercedes

Editura Nemira

Traducere din limba engleză de Ruxandra Toma. Prima parte din seria Bill Hodges. Celebrul scriitor american maestru al thrillerului uimeşte din nou cu acest prim volum din noua serie, în care un poliţist ieşit la pensie, gras şi dezabuzat, frământat în continuare de un mare eşec al carierei (n-a reuşit să prindă un asasin care a intrat cu maşina într-o mulţime ce aştepta la intrarea unui mall, ucigând opt persoane şi rănind câteva zeci), insistă să-l caute şi să-l împiedice pe criminalul aflat acum în libertate să comită un nou act de o cruzime, încă şi mai mare. O carte cu personaje memorabile, care te ţine cu sufletul la gură.

 

Mihai Măniuţiu

Vertij

Poeme şi prozopoeme

Editura Charmides

Volumul acesta a apărut în 2014 la editura din Bistriţa. Ulterior, o parte dintre poeme au fost folosite pentru un spectacol cu acelaşi titlu, montat de autor la Teatrul „Aureliu Manea” din Turda.  „mama mea aude voci pe care noi nu le auzim”; „mama mea mă priveşte de altundeva/ dintr-un altundeva care mă absoarbe şi zice –/ da’ merită? crezi că merită?”;  „mâna mea gălbejită (spune mama mea cu dificultate) e un fluture/ mort care se zbate încă şi zboară – ai grijă că-s multe chestii dintr-astea/ care flutură mişună fac valuri sau furnicare/ pagode imperii castele/dar sunt demult moarte// mâna ta e o minune –îi zic// oare aşa-s şi celelalte minuni? mă întreabă ea şi/nu ştiu ce să-i răspund.”

 

Şerban Alexandru

Un înger, un câine, o imagine

Editura Polirom

Colecţia Egoproză. „Într-o viziune realist-magică, Şerban Alexandru construieşte în acest volum o amplă şi complexă mitologie a Brăilei. Într-o montură stilistică de mare expresivitate şi reunind formule literare diverse, de la romanul picaresc la cel poetic, este şi o critică, pe alocuri cu accente de pamflet, a istoriei, a mitologiei şi religiei, a politicii şi culturii.” Cartea cere mai multe straturi de lectură, pentru că există mai multe straturi ale ei. Un personaj spune spre final: „Ca să citeşti o carte de-a lui (numele personajului), trebuie să fi citit cel puţin o bibliotecă.” Exact asta se poate spune despre romanul lui Şerban Alexandru. Noaptea unei confesiuni a unui personaj – împletită cu visele altui personaj. Totul se petrece într-o Brăilă golită de oameni şi reumplută până la refuz cu celţi, romani şi alte seminţii. Totul scos în ireal.

 

Yasunari Kawabata

Ţara zăpezilor

Editura Humanitas fiction

Traducere din limba japoneză şi note de Stanca Cionca. Un roman clasic al literaturii japoneze moderne care a figurat printre cele trei opere citate de juriu în 1968, când lui Yasunari Kawabata i s-a decernat Premiul Nobel pentru literatură. Romanul a mai fost publicat de Humanitas în urmă cu câţiva ani. „Shimamura are obiceiul de a se retrage iarna într-o micuţă staţiune montană, lăsând în urmă agitaţia capitalei şi viaţa de familie. Aici, în ţara zăpezilor, o întâlneşte pe tânăra gheişă Komako, a cărei francheţe deconcertantă este pe punctul de a-i tulbura bărbatului echilibrul. Oscilând între afecţiunea făţişă şi necondiţionată a gheişei şi farmecul misterios al tăcutei Yoko, al cărei chip îl desluşeşte fugar, Shimamura este mereu un om al inacţiunii, iar pasivitatea lui o condamnă pe Komako să rămână prinsă fără scăpare în păienjenişul relaţiilor şi obligaţiilor din ţara zăpezilor.”

 

Cristian Muntean

Semne de carte

Libris Editorial

Desene de Maria Muntean. Prefaţă de Florin Şindrilaru. Este al şaselea volum de versuri al poetului (după „Singurătăţile dorului”, „Tăceri roditoare”, „Neînserate dimineţi”, „Citadela sufletului meu”, „Nostalgii”). „Străzile unui oraş vechi/ sunt precum gâtlejurile/ unor lebede împăiate/ ce te măsoară din ochi pentru/ îndrăzneala de-a le privi./ Zidurile se proptesc unele de altele/ lăsând străzile să şiroiască/ în voie printre mulţimea paşilor/ ce admiră cu ochii căscaţi priveliştea.// Artă veneţiană.”

 

Laura Mireanu

Blurred

Editura Integral

Un roman de debut, scris în limba engleză de o adolescentă de 16 ani, încă elevă la o şcoală cu predare în limba engleză. Blurred este povestea lui Aaron, care se trezeşte într-o lume necunoscută, misterioasă. Aici eroul află ce este iubirea adevărată, descoperă prieteni buni şi sinceri, dar şi cei mai aprigi duşmani. Lucrurile par să decurgă normal, până când un nou personaj apare şi situaţia se complică: secretele  sunt deconspirate, iar prieteniile distruse. O poveste captivantă, plină de mister, care te ţine cu sufletul la gură de la prima la ultima pagină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO