Ziarul de Duminică

Proze-liţe (X). Complimente/ de Anamaria Smigelschi

Proze-liţe (X). Complimente/ de Anamaria Smigelschi

Autor: Anamaria Smigelschi

26.10.2012, 00:06 190

Am văzut ieri pe stradă o fată bronzată, îmbrăcată în alb. Strălucea de la distanţă printre ceilalţi trecători. Când a ajuns în dreptul meu m-am uitat cu atenţie, nu era frumoasă dar părea fosforescentă.

Cam aşa eram eu, culegeam toate privirile, trăiam şi mă mişcam înconjurată de o atmosferă magnetică de bunăvoinţă şi admiraţie. Nu umblam prea dezbrăcată, deşi, slava domnului, aveam ce arăta, îmi făceam nişte hăinuţe cuminţi dar surprinzătoare.

Se întreba biata şi ingenua tanti Fifi care cosea cu ziua la noi în casă, la 68 de ani:

- Mă mir că ţie îţi vine bine galben, că, mie, nu, deşi sunt tot albă la faţă şi cu ochii albaştri! Dar cei 50 de ani diferenţă?

Lăsând la o parte propunerile ruşinoase şi chiar porcăriile strecurate printre dinţi, pe care le ignoram cu dezinvoltură, complimentele spontane ale contemporanilor îmi făceau plăcere. Pe unele mai nostime le ţin minte: Doi zugravi sprijiniţi de gardul bisericii ruse din str. Ghica: Dai un ban, da stai în faţă! Un cumpărător, mirat, prin piaţa Domenii: Din ce harem aiieşit? Un elegant întreprinzător italian în costum roz a întrerupt conversaţia cu alţi doi, s-a uitat scurt la mine, a decis profesional bella şi a continuat de unde rămăsese, un domn batrân şi curăţel, într-o iarnă mlăştinoasă când treceam grăbită înfăşurată într-un banal raglan kaki cu o beretă de lână trasă pe frunte, s-a oprit şi a declarat hotărât: Româncă elegantă cu ochi frumoşi! Sau Tana Maitec, într-o vară la Vama Veche pe plajă:Da frumoasă mai eşti, parcă eşti făcută cu mâna!

Aveam şi câţiva admiratori dezinteresaţi care mă socoteau etalon. Coşu-Moşu, socrul Ioanei, zicea: O fată frumoasă, aşa caAnamaria… Mişa Chiţis, coleg de redacţie, când mă întâlnea pe culoare ţinea să-mi comunice cu seriozitate opinia lui.

- Ce ţi-a zis Mişa, întreba Sali Frunză.

- Că sunt cea mai mişto tipă pe care o ştie el.

- Ei, câte nu spune Mişa…

-Vai Sali ce crudă eşti, punem cazul că eu chiar contam pe asta! E genul de remarci al doamnelor mai mult sau mai puţin concurente :

- Ce bine arăţi, azi! (că în alte zile...)

- Vaai, te-ai mai îndreptat! (că până mai ieri…)

*

Dar cum nimic nu e etern cu timpul magia din jurul tău se subţie şi, deşi tu continui să te bronzezi, să-ţi faci haine chibzuite, chiar mult mai scumpe, încet, încet dispare cu totul şi devii invizibilă. Te găteşti cu vizon pentru un mare vernisaj, miroşi a Cabochard şi când, în sfârşit te bagă cineva în seamă îţi oferă locul să stai jos.

Rămâne admiraţia profesională şi comentariile entuziaste ale amatorilor de artă.

-Cum poţi tu să faci aşa un băiat din profil!? îmi sufla în ceafă Ionuţ, când nu-şi mai putea ţine respiraţia. Sau declaraţia Ilenei când s-a dus la şcoală, într-a întâia, cu nişte planşe făcute de mine cu mere, pere, prune, struguri şi cuvinte de o singură silabă, sac, dop, nas, rac, toc…

- Cine ţi le-a făcut ?

- Prietena mea, Anamaria.

- Dar desenează foarte bine !

-Da, ea desenează foarte bine şi ţine în fiecare deget câte uncreion şi fiecare creion e de altă culoare!

Ar trebui trecută prin parlament o lege care să interzică complimentele la trecut, genul: Îmi aduc aminte ce frumoasă erai tu .. sau Când intrai tu pe uşă la editură cu cizmele aleapână-n şold!... Nu numai că nu-ţi fac nicio plăcere, dar te mai apucă şi o nostalgie răufăcătoare. Mai bine genul de remarci ale unei asistente la E.K.G :

- Câţi ani aveţi ?

- 71

- Păi sunteţi destul de vioaie! Sau când te apleci să-ţi scoţi bocancii în cabinetul de reumatologie de la Medsana şi-l auzi pe frumosul doctor G. :

- Vai doamnă, dar vă ţineţi foarte bine!

Anamaria Smigelschi, născută în 1938, al patrulea copil dintr-o familie specială, tatăl, arhitect, fiul pictorului ardelean de origină poloneză Octavian Smigelschi şi mama, italiancă venită în Romania prin căsătorie, soţia lui Ion Alin Gheorghiu, este artist plastic-grafician, posesoare a numeroase premii naţionale şi internaţionale, autoare a opt cărţi pentru copii şi ilustratoare a nenumărate altele. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO