Ziarul de Duminică

Psihologie şi suspans/ de Stelian Ţurlea

Psihologie şi suspans/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

01.09.2016, 23:57 49

O poveste de dragoste cu tentă de roman noir*)  – genul în care Douglas Kennedy e maestru, un scriitor născut în 1955, autor al unor romane traduse în peste 22 de limbi, cu un succes uriaş de piaţă şi apreciat de critică. În 2006, i s-a decernat distincţia de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, iar în 2009 a primit Grand Prix du Figaro, acordat de cotidianul „Le Figaro”. 

Un cuplu de americani pleacă în Maroc să-şi consolideze legătura. El a mai fost însurat şi e un dezordonat financiar, nu-şi asumă sau nu ştie să-şi asume responsabilităţi. Ea este contabil, îi pune finanţele în ordine şi doreşte din tot sufletul copii. Pe care el nu-i poate oferi pentru că, fără să o anunţe, şi-a făcut o operaţie de vasectomie. Ea află secretul în călătoria în Maroc, unde se întâmplă enorm de multe alte lucruri îngrozitoare pentru cuplu şi pentru ea îndeosebi: bărbatul dispare, femeia e acuzată de poliţie că l-ar fi ucis, pleacă în căutarea lui, urmărită de poliţiie dar şi de creditorii bărbatului, traversează în lung şi-n lat ţara, e răpită, violată, scapă ca prin minune salvată de un trib de tuaregi, reuşeşte să revină în capitala ţării şi să se întoarcă şi în America. Singură. Rămâne să-şi refacă viaţa.

Un roman cu o tensiune extraordinară, plin de mister, care îşi ţine cititorul cu sufletul la gură. O scriere superbă.

Ca şi în precedentele sale romane publicate în româneşte de aceeaşi Editură Trei (Jocurile destinului, Tentaţia, Nu pleca..., O relaţie specială, Clipa, Farmecul discret al vieţii conjugale, Cinci zile), Douglas Kennedy se arată a fi un maestru al psiholgiei feminine. Acum mai ridică un număr de probleme: e cuplul o iluzie? Un miraj? Ce vedem în jurul nostru e chiar realitatea sau ce sperăm să fie ea? E posibil să-l cunoşti pe celălalt? „Mi-a plăcut ideea de a suprapune mai multe niveluri de povestire – declara Kennedy. E vorba de intimitatea unui cuplu, exotismului călătoriei, deşertul, o mare aventură, suspansul...” „Milan Kundera mi-a mărturisit  odată că totul există într-o poveste de dragoste după câteva zile. Toate cărţile sunt pe masă. Dar sunt mulţi cei care nu văd ce este sub ochii lor, orbiţi de voinţa de a construi o poveste frumoasă. E ceea ce i se întâmplă lui Robyn, eroina Trădării. Multe femei se vor regăsi în ea: lipsită de încredere în ea însăşi, sedusă de un bărbat frumos şi diferit de ea, vrea cu orice chip să creadă în cuplul său. Realitatea nu-i decât o reprezentare. Contrariile se atrag întotdeauna, ca o fatalitate şi cuplul nu e în cazul acesta decât produsul unei construcţii fantasmatice?”

„Principala nebunie a eroinei mele este că încearcă să aibă un comportament raţional într-un context iraţional.”

 

*) Douglas Kennedy – Trădarea. Editura Trei. Traducere din engleză de Lidia Grădinaru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO