Ziarul de Duminică

Puterea psihică/ de Ziarul de duminică

Puterea psihică/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

05.03.2015, 23:54 283

Christina Berndt

Rezilienţa

Secretul puterii psihice

Cum devenim mai rezistenţi la stres, depresii şi epuizare psihică

Editura All

 

Traducere din limba germană de Brigitte-Helia Aitenau. Viaţa în secolul XXI este foarte solicitantă. Monstrul spiralei performanţelor pândeşte nu numai în activitatea curentă, ci şi în viaţa socială. Facem din ce în ce mai greu faţă solicitărilor lumii moderne. Ce bine ar fi, deci, dacă am avea un fel de platoşă pe suflet! O atitudine de viaţă care să ne dea putere psihică, încredere în sine şi calm sufletesc. Există oameni care au toate aceste calităţi. Psihologii numesc tainica lor putere „rezilienţă“.

„Insuccesele, critica şi continua auto-critică sunt programate firesc în asociere cu acest program cotidian. Fenomenul are nu rareori urmări nefaste. Solicitările medicale din cauza suferinţelor psihice au atins un nivel nemaiîntâlnit vreodată. Se înmulţesc şi cazurile de burnout şi depresii ale vedetelor pop şi ale profesioniştilor cunoscuţi din fotbal – deci oameni care, înainte de prăbuşirea lor sufletească, au avut un succes profesional extrem. Acum solicitările lumii moderne nu se mai pot neglija atât de uşor. Ca fiinţe sociale ne lăsăm influenţaţi necondiţionat de propunerile de valori şi de solicitările oamenilor din jurul nostru şi îi facem mult prea uşor să ne folosească. Oricum, în cele din urmă ameninţă chiar lovituri ale sorţii şi frustrări care decid retragerea la munte sau într-o pauză la o mânăstire zen. Singurătatea poate într-adevăr lua aspect profesional, dar ea nu împiedică înfrângeri personale, îmbolnăviri grave sau pierderea partenerului iubit. Fiecărui om îi parvin necondiţionat probleme, uneori importante, în permanenţă şi mereu noi – şi adesea atunci când nu sunt deloc luate în calcul.(...)

Această carte vrea să spună, prin exemple, ce dotări ajutătoare le sunt dăruite unor oameni; informează, cu ajutorul celor mai recente descoperiri, cum s-a ajuns la această forţă de rezistenţă ; le arată tuturor celor care uneori regretă lipsa acestei puteri căi pentru a reuşi, după modelul realiştilor, să o scoată mai bine la capăt în viitor cu crizele mai mici sau mai mari din viaţă. Căci, chiar dacă fundamentele forţei de rezistenţă psihică se vor pune încă din fragedă pruncie, ele se mai lasă îmbogăţite şi mai târziu. Trebuie doar să ştim cum.”

„…Jurnalista de ştiinţă Christina Berndt explică prin foarte multe exemple care sunt dotările speciale de care beneficiază unii dintre semenii noştri: cei care s-au dovedit foarte rezistenţi la stres. Bazându-se pe ultimele studii ştiinţifice, ea ne arată ce concluzii trebuie să tragem de aici.” Buchreport

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO