Ziarul de Duminică

Qatar – ultima destinaţie a lui Paul Gauguin/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

12.02.2015, 23:42 129

Record: un tablou de Gauguin, 300 mil. de dolari

Tabloul „Nafea Faa Ipoipo” („Când te vei căsători”) – foto 1 –, pictat de francezul Paul Gauguin în 1892 şi care prezintă două fete din Tahiti, a fost vândut pentru 300 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpă operă de artă din istorie, informează bbc.com. Tabloul a fost în proprietatea unui colecţionar elveţian. Potrivit unor informaţii neconfirmate, pictura ar fi fost cumpărată de un muzeu din Qatar.

Micul stat arab bogat în petrol a stabilit recordul anterior privind cea mai scumpă operă de artă, după ce a plătit 259 de milioane de dolari pentru o lucrare semnată de Paul Cezanne. Înainte de vânzare, tabloul pictat de Paul Gauguin, înfăţişând două tinere din Tahiti, a fost deţinut de Rudolf Staechelin, un colecţinar din Basel, Elveţia.

Tabloul a fost expus public timp de mai multe decenii, la Kunstmuseum Basel (Muzeul de Artă din Basel), în cadrul unui acord de împrumut, dar Staechelin a decis să vândă pictura în urma unor neînţelegeri cu instituţia muzeală. Rudolf Staechelin a declarat pentru publicaţia The New York Times că nu va divulga identitatea cumpărătorului.

 

„Sate ale Uniunii Europene” în imagini

La începutul săptămânii, „Bastionul Croitorilor” din Cluj Napoca a găzduit vernisajul unei expoziţii internaţionale de artă fotografică intitulată „Sate ale Uniunii Europene” . Expoziţia cuprinde o selecţie de 45 de fotografii alb-negru şi color, din cele 98 de lucrări acceptate de juriul international al ediţiei a IX-a a Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni, organizat în parteneriat cu Clubul Fotografic „Nufărul” din Oradea. Imaginile expuse prezintă satul european contemporan şi oamenii săi în ipostaze dintre cele mai diverse, adevărate documente etnografice care îmbină valoarea fotografică cu cea ştiinţifică.

Salonul internaţional, dedicat Zilei Culturii Naţionale şi Zilei Culturii Maghiare, a fost vernisat atât în România (la Galeria „Euro Foto Art” din Oradea şi la Galeria Bibliotecii orăşeneşti din Aleşd), cât şi în Ungaria, la Biblioteca Judeţului Békés din Békéscsaba.

Organizator tradiţional al acestei manifestări este Festivalul Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári” iniţiat şi derulat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii. (Radu  Constantinescu)

 

FOTO: 2 – Tordai Ede (Ro), 100 de ani; 3 – Ion Ciobotaru (Ro), Lângă vatră; 4 – Ionel Onofraş (Ro), Chemare; 5 – Antonie Poiată (Md), Juriu; 6 – Marius Vasiliu (Ro),  Luminile iernii

 

Traseul iubirii la MNAR

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să parcurgeţi un traseu al iubirii  în expoziţiile Ars Amandi. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI-XIX şi Modele de comportament în secolul al XVIII-lea, în perioada 14 februarie - 8 martie 2015. Intitulat Dor de săgeţi. Semnat: Cupidon!, traseul funcţionează ca o hartă, provocându-vă să descoperiţi detalii incitante din lucrările special alese din aceste două expoziţii (foto 7).

De la o epocă la alta, oamenii au trăit iubirea în diferite moduri. Din Renaştere până în Epoca Luminilor, moravurile şi morala, libertatea sau, după caz, libertinajul sunt cuvinte cheie în jocul social. Acest traseu al iubirii vă invită, aşadar, să priviţi prin gaura cheii diversele întruchipări şi roluri pe care Venus şi Amor şi le asumă de-a lungul timpului.

Traseul Dor de săgeţi. Semnat: Cupidon! este disponibil în format tipărit la casele de bilete ale muzeului (parterul Galeriei Naţionale şi intrarea din Ştirbei Vodă 1-3). Completându-l, puteţi intra în posesia unuia dintre cele 10 cataloage oferite de MNAR prin tragere la sorţi, după data de 8 martie.

Pe 14 februarie 2015, cu ocazia Zilei Sfântului Valentin publicul va avea intrare liberă în expoziţiile Ars Amandi. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI-XIX şi Modele de comportament în secolul al XVIII-lea, iar în perioada 15 februarie - 8 martie 2015, acestea vor putea fi vizitate împreună pe baza unui bilet combinat în valoare de 15 lei.

Expoziţia ARS AMANDI. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI - XIX (deschisă până pe 29 martie) cuprinde o selecţie de şaptezeci şi trei de lucrări (pictură, desen şi gravură) din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu şi al Bibliotecii Academiei Române - Cabinetul de Stampe. Structurată în patru secţiuni, expoziţia este un periplu cu tema iubirii în arta europeană. Printre lucrările vedetă se numără tablouri pictate de Giovan Francesco Maineri, Abraham van der Schoor sau Marco Liberi, versiuni de atelier sau copii după Jan Gossaert, Jacopo Palma cel Bătrân sau Bartolomeo Schedoni, dar şi lucrări de grafică precum cele realizate de Marcantonio Raimondi, Hendrik Goltzius, Aegidius Sadeler sau Albrecht Dürer.

Expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea (deshisă până pe 19 aprilie) cuprinde o sută cinzeci şi şapte de lucrări din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, expuse pentru prima dată şi valorificate dintr-o perspectivă interdisciplinară, definitorie pentru perioada Iluminismului. În afara mesajului educaţional, adesea moralizator, lucrările prezentate în expunere se disting şi prin calitatea execuţiei, fiind reprezentative pentru epoca de înflorire a stampei, o perioadă de maxim rafinament al tehnicii. Gravurile reflectă un interes crescut pentru artă şi reproduc, în mare parte, picturi celebre ale unor mari artişti ai vremii, precum: Jean-Honoré Fragonard, François Boucher, Jean-Baptiste Le Prince, Jean-Baptiste Huet şi William Hogarth.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO