Ziarul de Duminică

"Asta-i muzica ce-mi place mie!"

08.08.2008, 16:39 116

La 1 septembrie 1913, societatea producatoare "Filmul de arta Leon M. Popescu" lansa la Bucuresti prima mare superproductie cinematografica romaneasca Independenta Romaniei, acest film devenind dupa un secol subiectul unei alte superproductii semnate de Nae Caranfil - Restul e tacere. Campania publicitara premergatoare anunta aceasta realizare semnificativa a industriei cinematografice romanesti, drept "film de mare arta si senzatie patriotica in care e reconstituit intreg razboiul romano-ruso-turc din 1877-1878". Regia filmului era semnata de Grigore Brezeanu in colaborare cu Aristide Demetriade, imaginea - Franck Daniau, iar distributia reunea marile staruri ale scenei teatrale bucurestene: Aristide Demetriade (Carol I), Constantin Nottara (Osman Pasa), Aurel Athanasescu, Ion Niculescu, Jenny Metaxa Doro, Aristitza Romanescu.
Miza filmului era cu atat mai mare cu cat, in momentul premierei, nu numai personajul principal al filmului Carol I, dar si multi altii erau in viata sau chiar in fruntea tarii. Asa cum se intampla si in prezent, proiectia filmului a fost insotita si de distribuirea mai multor carti postale ilustrate cu secvente memorabile din film. Una dintre acestea reproducea secventa in care Domnitorul Carol I, ridicandu-si chipiul, rostea o exclamatie ramasa antologica: "Asta-i muzica ce-mi place mie!". Potrivit marturiei lui Constantin Bacalbasa, momentul s-a petrecut cu adevarat in preajma bateriilor romane de artilerie, amplasate la Calafat, pe data de 13/ 27 mai 1877, atunci cand obuze trase de tunurile otomane au explodat in preajma lui Carol. Acesta se afla pe malul Dunarii pentru a inspecta modul in care bateriile romanesti executau ordinul de tragere asupra pozitiilor otomane de la Vidin, in duelul de artilerie declansat ca urmare a declaratiei de independenta a Romaniei. Pentru curajul dovedit de suveran, guvernul liberal al lui Ion C. Bratianu a decis decorarea lui Carol cu medalia, si ea intrata in legenda, "Virtutea militara". Ulterior, domnitorul Carol I a condus trupele ruso-romane din fata Plevnei, inscriindu-se pe linia voievozilor romani precum Stefan cel Mare, Vlad Tepes sau Mihai Viteazul, care si-au condus trupele din primele linii ale frontului.
Dupa doar un an, tot domnitorul Carol I este autorul unei alte fraze memorabile, adresate in mod oficial, dupa doar un an, chiar tarului Alexandru al II-lea, ca raspuns la amenintarea acestuia cu ocuparea tarii si dezarmarea armatei romane in 1878: "Armata care s-a luptat la Plevna sub ochii imparatului si ai Altetei Sale Imperiale marelui duce Nicolae, va putea fi zdrobita, dar nu va reusi nimeni, niciodata, sa o dezarmeze".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO