Ziarul de Duminică

Recunoaşteri interne şi internaţionale/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

19.12.2014, 00:01 55

Primul premiu acordat unui intelectual de origine română la Academia Franceză

Cunoscutul teatrolog George Banu (foto 1) a primit Marele Premiu al Academiei Franceze. Premiul i-a fost acordat pentru difuzarea culturii franceze în lume. Premierea a avut loc în cadrul şedinţei solemne desfăşurată la Paris în seara de 4 decembrie, în prezenţa filozofului Jean Louis Marion, a secretarei perpetue a Academiei, Hélène Carrère D'Encausse, şi a fostului preşedinte al Franţei, Valéry Giscard d’Estaing.

„Suntem onoraţi că o personalitate ca domnul George Banu a primit Marele Premiu al Academiei Franceze şi îl felicităm din inimă. Suntem onoraţi şi pentru faptul că domnul George Banu este consilier al Teatrului Naţional Radu Stanca, al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi profesor al Universităţii Lucian Blaga, iar implicarea domniei sale în proiectele pe care le desfăşurăm este întotdeauna o garanţie a excelenţei”, a declarat Constantin Chiriac, preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

George Banu (n. 22 iunie 1943, Bucureşti) este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, şi un eseist de reputaţie mondială. Şi-a dedicat opera critică regiei moderne şi figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc). A făcut parte din echipa de conducere a celebrei reviste „Travail théâtral” şi a fost redactor-şef al revistei „Arta teatrului” (1981‑1988), publicată de Théâtre National de Chaillot, condus pe atunci de Antoine Vitez. A fost director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor în anii 1991‑2000. Ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, este în prezent preşedinte de onoare al acesteia. Este, de asemenea, preşedintele Premiului EUROPA pentru teatru. A fost de două ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activitate.
În prezent conduce revista „Alternatives théâtrales” şi coordonează colecţia „Le Temps du théâtre” la Editura Actes Sud. A primit titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi româneşti şi europene. A predat în Statele Unite, Canada, China şi a animat evenimente teatrale în diverse capitale ale lumii.
Este membru de onoare al Academiei Române.
„Fiecare suntem fructul privirii şi al destinului noastru – scria George Banu. E ceea ce descopăr pe unul din podurile Parisului. Aici nu sunt nici total integrat, nici definitiv emigrat: ambiguitate a unui statut în care mă recunosc, pe care îl admit şi accept. Insolubilă sfâşiere! Autobiografia urbană o implică şi, astfel, prezervă drama exilatului, dar în acelaşi timp o atenuează graţie frumuseţii care, fără a-l vindeca, l-a salvat, totuşi.”

 

Radio România a primit Premiul de Excelenţă - 2014 din partea Institutului European din România

Societatea Română de Radiodifuziune a primit din partea Institutului European din România Premiul de Excelenţă pe anul 2014, categoria radio, pentru promovarea spiritului şi valorilor europene (foto 2, 3).

Premiul a fost acordat pentru proiectul EuranetPlus, dezvoltat de Radio România, care produce şi difuzează materiale jurnalistice cu tematică europeană pe Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Regional, Radio România Antena Satelor şi Radio România Internaţional.

Directorul general al Institutului European din România, Gabriela Drăgan, a declarat că Premiul de Excelenţă a fost acordat pentru faptul că „Radio România face un lucru extraordinar pentru că, prin proiectul EuranetPlus, promovează emisiuni de calitate, care ajung peste tot pe teritoriul românesc. Este extrem de important faptul că Radio România a inclus în grila de programe, emisiuni diverse, consacrate problematicii europene.”

EuranetPlus este un proiect de coproducţii radiofonice internaţionale (2013-2016) finanţat de Comisia Europeană. Totodată, prin proiect se realizează lunar dezbateri pe teme cetăţeneşti la Parlamentul European, sub genericul „Colţul cetăţeanului”.

EuranetPlus cuprinde 15 corporaţii sau posturi de radio publice şi private, naţionale, regionale şi internaţionale din statele UE, cu o audienţă cumulată zilnică 20 de milioane de persoane.

 

Premiile Muzeului Naţional al Literaturii Române
La 11 decembrie, la Institutul Cultural Român a avut loc decernarea Premiilor Muzeului Naţional al Literaturii Române (foto 4). Juriul care a decis destinaţia premiilor de anul acesta a fost prezidat de prof. univ. dr. Eugen Simion, şi compus din alţi trei profesori universitari – Silviu Angelescu, Lucian Chişu şi Nicolae Mecu – şi conf. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul  MNLR.

În afara premiilor deja consacrate: „Perpessicius” – pentru ediţii critice, „Petru Creţia” – pentru filologie clasică şi „Şerban Cioculescu” – pentru scrieri memorialistice şi istorie literară, acum au fost decernate şi categorii noi de premii. Acestea sunt: „G. Călinescu” – pentru întreaga operă, „Alexandru Piru” – pentru încurajarea tinerilor cercetători şi „Tudor Vianu” – pentru eseuri critice.

 

Laureaţii premiilor MNLR au fost:

Premiul Perpessicius – ediţii critice a fost împărţit de Toma Velici şi de Tudor Nedelcea – pentru îngrijirea ediţiei Ion D. Sîrbu, Opere. I. Jurnalul unui jurnalist fără jurnal. II. Corespondenţă, lucrare editată de Academia Română, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Bucureşti, 2013.

Premiul Şerban Cioculescu – memorialistică şi istorie literară i-a revenit doamnei Mariuca Vulcănescu – pentru îngrijirea ediţiei Mărgărita Ioana Vulcănescu. Memorii-Jurnal, vol. I, Editura Vitruviu, 2013.

Premiul Petru Creţia – filologie clasică s-a acordat ex aequo Ioanei Costa – pentru volumul Antichităţile noastre, Editura Ratio et Revelaţio, col. Philologia Classica, Oradea, 2013 şi lui Alexander Baumgarten – pentru traducerea şi comentariile sale la volumul Aristotel. Opere. Despre suflet, Ediţia a II-a, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucureşti, 2013.

Premiul Alexandru Piru – pentru încurajarea tinerilor cercetători i-a revenit Biancăi Burţa-Cernat.

Premiul pentru eseu critic i-a fost acordat prof. univ. dr. Ion Vartic.

În final, Premiul Special a fost înmânat lui Andrei Grigor – pentru coordonarea volumelor I – X - Cronologia vieţii literare, Editura Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, 2010-2012.

Trofeul este realizat de artistul plastic Silviu Spirescu.

 

ştigătorii premiilor „Oamenii Timpului” 2014, ediţia I

Zece dintre personalităţile ieşene au fost premiate în cadrul Galei Oamenii Timpului, eveniment organizat la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri de revista de cultură contemporană Timpul (foto 5, 6). Daniel Şandru, directorul revistei de cultură Timpul, a declarat că evenimentul are ca obiectiv recunoaşterea publică a personalităţilor ieşene care au contribuit prin activitatea lor la dezvoltarea culturală a spaţiului românesc, promovând valorile şi idealurile democraţiei.

În cadrul unei ceremonii fastuoase, premiul pentru literatură a fost acordat poetului Emil Brumaru. Premiul la secţiunea Arte premiul i-a fost conferit criticului de teatru Oltiţa Cîntec, directorul Teatrului pentru Copii Luceafărul din Iaşi. La secţiunea Educaţie şi Cercetare premiul i-a revenit prof.univ.dr Constantin Cucoş, director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic de la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi. Asociaţia „Iaşul iubeşte teii” este câştigătoarea la secţiunea Societate Civilă, în timp ce la secţiunea Diplomaţie culturală premiul i-a fost conferit directorului general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, care este şi fondatorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Cercetătorul ştiinţific de la Institutul de Istorie A.D.Xenopol, Leonidas Rados, a primit premiul la secţiunea Memorie şi istorie, iar la Jurnalism cultural premiul i-a fost conferit jurnalistului Viorel Ilişoi. Mălina Ciobanu (15 ani) a fost premiată la secţiunea Tinere Valori.

Singurul român care a primit din partea Franţei înalta distincţie „Palmes Academiques”, echivalentul în medicină a Palmes D’Or, prof.univ.dr Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T Popa din Iaşi, a primit premiul la secţiunea Sănătate. Unul dintre co-fondatorii Grapefruit, companie locală lansată în 1999 ca agenţie de branding, Marius Ursache, a creat împreună cu o echipă de antreprenori de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) platforma, Eterni.me, ce ar urma să ofere oamenilor o „viaţă după moarte” în mediul digital. Sâmbătă seara activitatea acestuia a fost recunoscută şi apreciată prin intermediul premiului Oamenii Timpului.

În cadrul evenimentului au fost acordate şi trei premii speciale, unul dintre acestea revenind actorului Petru Ciubotaru, care a primit distincţia pentru cei 50 de ani de activitate neîntreruptă pe scena Teatrului Naţional Vasile Alecsandri Iaşi. Cel de-al doilea premiu special al Oamenii Timpului i-a fost conferit directorului Muzeului Literaturii Române Iaşi, scriitorul Dan Lungu, pentru organizarea Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi. Un alt premiu, ex-aequo, a fost acordat pianistei Raluca Ştiribăţ şi arhitectului Şerban Strudza.

O distincţie in memoriam a fost decernat lectorului şi realizatorului de emisiuni Alex Savitescu. O a doua distincţie in memoriam a fost conferită dirijorului şi profesorului de la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi, Michael Beck, după ce în cursul lunii septembrie a decedat într-un accident rutier.

Juriul primei ediţii a a Galei Oamenii Timpului a fost format din Radu Vancu, scriitor (Literatură), Cătălin Sava, realizator TVR (Arte), prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, Decanul Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti (Educaţie & Cercetare), Liviu Mihaiu, jurnalist (Societate civilă), Claudio Pérez Paladino, Ambasador Plenipotenţiar al Republicii Argentina pentru România şi Republica Moldova (Diplomaţie culturală), Mioara Anton, directorul Programului Istorie Contemporană din cadrul Institutului de Istorie ‘N. Iorga’ al Academiei Române (Memorie & Istorie), Daniel Cristea-Enache, realizator TVR (Jurnalism cultural), Maia Morgenstern, actriţă (Tinere valori), prof.univ.dr. MSC Alexandru-Vlad Ciurea, vicepreşedinte al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie (Sănătate), Bogdan Piţigoi (Antreprenoriat), prof.univ.dr. Daniel Şandru, directorul revistei de cultură contemporană TIMPUL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO