Ziarul de Duminică

Regal cultural la Palatul Mogoşoaia/ de Raluca Băloiu şi Mădălina Mirea

Regal cultural la Palatul Mogoşoaia/ de Raluca Băloiu...

Autor: Raluca Baloiu, Mădălina Mirea

16.07.2015, 23:45 167

Duminică 19 iulie vor avea loc la Palatul Mogoşoaia, între orele 13.30 - 19, mai multe evenimente: trei recitaluri şi două vernisaje, după cum urmează:


Ora 13.30, în Sala Scoarţelor, va avea loc  Gala International Summer VoiceProgram 2015. Spectacolul prezintă rezultatele cursului de măiestrie ce se desfăşoară în aceste zile, la Braşov.

Ora 15  Sala Scoarţelor Evocare Ioan Atanasiu Delamare: Portret în filigran,  cu pianistul Andrei Deleanu şi actriţa Catinca Nistor. Evenimentul este prilejuit de expoziţia de grafică propusă de curatorul Doina Mândru, expoziţie ce rămâne pe simezele galeriei Foişor până la sfârşitul acestei luni. 

Născut în 1955, în Bucureşti, artistul este doctor în Arte Vizuale Universitatea de Arta Bucureşti, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Începând cu 1986 participă la numeroase expoziţii de grup în ţară şi în Bucureşti, la Saloane municipale şi naţionale şi la numeroase alte manifestări artistice.

 

Ora 16 Gheţărie Vernisajul expoziţiei de ceramică Dialog portretistic – semnată Daniela Făiniş, curator Raluca Băloiu. Expoziţia poate fi vizitată la galeria Gheţărie în perioada 19 iulie - 31 august 2015.

Expoziţia personală a Danielei Făiniş reuneşte portrete diferite ca abordare stilistică, de la lucrările în ronde-bosse la crochiurile şi studiile transpuse pe suprafaţa porţelanului.

Începute în ’88, portretele în ronde-bosse din această perioadă sunt eliberate de orice detaliu, au o textură fără asperităţi, sunt caracterizate printr-un decor spectaculos, barochizant, cu aplicaţii din brocarturi fine de porţelan.

Odată cu anul 1992 Daniela Făiniş acordă o deosebită importanţă studiului portretistic care se revendică unei stilistici renascentiste. Asemănătoare unor construcţii contrapunctice, elementele discursive formează un dialog al fragmentelor şi fâşiilor. Daniela colează enunţuri care provin din limbaje diverse, astfel, peste forma în ronde-bosse artista suprapune fragmente din măşti de expresie pe care le juxtapune fâşiilor-portret cu incizii, semnelor grafice şi intervenţiilor colorate. Ideologic, dispunerea stratificată corespunde ontologiei tripartite a lui Jean-Paul Sartre, enunţată astfel: corpul-ca-existenţă-pentru-sine-însuşi, corpul-ca-existenţă-pentru-ceilalţi, corpul-ca-existenţă-obiectivă (subiectul se priveşte pe sine din perspectiva celorlalţi).

Toate aceste perioade creative nu aparţin numai segmentelor temporale menţionate, ele sunt dinamice, fiind reluate şi în alte intervale, dar cu abordări inedite, în care predomină modelajul ori grafismele cu albastru cobalt.

Arse la temperaturi de 1340°C sau 1450°C, lucrările Danielei Făiniş sunt veritabile performanţe tehnice.

Daniela Făiniş a debutat în 1988, participând la numeroase expoziţii interne şi internaţionale, obţinând numeroase premii şi distincţii: Premiul I la Bienala Internaţională a Artiştilor Ceramişti, Aveiro, Portugalia (1997); medalia de aur la Concursul Internaţional de Artă Ceramică, Gualdo Tadino, Perugia, Italia (1989, 1990); Marele Premiu la Bienala Internaţională Artele Focului, Bucureşti (1998); menţiunea de onoare la Competiţia Internaţională de Ceramică de la Mino, Japonia (2002). În 2004 Daniela Făiniş a primit Ordinul Cultural al României.

Operele sale se află în muzee şi în colecţii din Belgia (în Colecţia de Artă a Parlamentului European de la Bruxelles), SUA (în Colecţia Atelierului de Ceramică din Philadelphia), Japonia (în Colecţia Fundaţiei care susţine ceramiştii de peste Ocean, Tajimi, Gifu) şi România (în Colecţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană şi a Muzeului Cotroceni).

 

Ora 17 Sala Scoarţelor: Recital de pian Nicon Mladin şi Nil Mladin,
 cu un program complex, ce cuprinde lucrări de L. v. Beethoven, Fr. Chopin,
 Claude Debussy.

 

Ora 18 Palat: Vernisajul retrospectivei de pictură a artistului 
 Răzvan Aureliu Ionescu
, intitulată Cale, curator Mădălina Mirea.
 Prezintă criticul de artă Mircea Oliv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO