Ziarul de Duminică

REPORTAJ / Arta strazii

REPORTAJ / Arta strazii
19.02.2009, 20:17 100

Mihai Zgondoiu folosise inteligent momentul spre a aduce arta in strada, intr-un gest ironic, dar si trist si revoltat. "In lipsa valorilor autentice, surogatele se lafaie pe ecranele televizorului, in mintea oamenilor si in proiectele disperate ale poltiicienilor", parea sa fie mesajul transmis de tânarul artist. "Priviti-i in ceea ce au ei mai caraghios, in fond priviti-i asa cum sunt – niste kitsch-uri". Dupa acest proiect care a avut un mare impact – bucurestenii se opreau in dreptul galeriei de caricaturi aproape fara voia lor, magnetizati – Mihai Zgondoiu revine cu o noua idee provocatoare, dar de data asta la Timisoara, la galeria Calina, spatiul Arta contemporana, alaturi de alti 13 tineri, selectati de board-ul artistic al galeriei. "Me Matrix" se numeste proiectul lui Mihai Zgondoiu, ales de curatorul Ileana Pintilie.

Pe blogul sau, Zgondoiu da o foarte frumoasa explicatie a ceea ce este "Matrix Mechanism": "Pe un carton de 160x200, pasii de dans ai unei fetite cu talpile vopsite in roz puternic deseneaza o poveste de cutie muzicala. Rochita roz, talpile roz imprima un univers roz concetrat pe harta unor talpi ingenue. In "Mecansimul matrita" se pun in relatie doua tipuri de imprimare: gravarea fara serialitate (cea a talpilor) si gravarea mediata prin videoclipul care reda la nesfârsit istoria scrierii acestui experiment. O lume traita, laolalta cu o lume proiectata, dar care vorbeste cu emotie despre singuratate si multiplicarea talpilor ei intr-o lume ce se pierde din ce in ce mai mult pe sine". In "Me Matrix" cel care se multiplica este chiar autorul proiectului. Portrete si profiluri ale artistului, supuse unei agresiuni a lumii inconjuratoare. Tehnicile sunt cele ale artei stradale, spray-uri, graffiti, colaje. Petele de culoare sunt extrem de violente, exprimând violenta la care suntem supusi. Participantii la vernisaj au fost "matritati", imprimându-li-se o stampila pe mâna, iar pe trotuarul din fata galeriei, direct pe asfallt, a fost desenat canonul matrita. Orice experiment se naste din revolta si furie. Uneori, tehnicile si chiar mesajele manifeste ale lui Mihai Zgondoiu m-au dus cu gândul la Mimo Rotella, maestrul de-colajului si de-de-colajului, care pastra in chiar recompunerea afiselor publicitare de cinematografie furia cu care mai intâi le rupsese de pe panourile de afisaj. La Zgondoiu insa, in acest proiect, se simte tehnica in detrimentul mesajului. Pare ca nu a avut forta sa mearga pâna la capat si dominant este mai degraba o anume cochetarie (ca sa nu-i zic narcisism!) cu propria imagine. As spune chiar ca se ia prea in serios pe sine ca portret in detrimentul furiei cu care ar fi trebuit (ca un experimentalist ce se respecta) sa se adreseze lumii. Sunt mici, dar destul de greu de intrevazut, accente de autoironie, dominant ramânând sentimentul unui Narcis multumit, satisfacut de ceea ce vede in oglinda. Pentru a avea forta, arta de strada trebuie sa decontruiasca, sa tipe mesajul, sa traga trecatorul de mâneca si sa-l faca sa ia act de ceea ce se petrece cu el. Si cel mai bun exemplu care se poate da este cel personal : "iata ce mi se intâmpla" ca filosofie "a lui iata ce ti se poate intâmpla". "Me matrix" face parte dintr-un sistem la care Mihai Zgondoiu a aderat, dintr-o ideologie privind rostul si resortul artei contemporane si dintr-o etapa a creatiei sale. In fond, are numai 27 de ani si, daca la vârsta asta nu crezi ca esti centrul lumii, atunci când, daca acum nu experimentezi, nu provoci, nu iesi in strada spre a-ti clama revolta ,atunci când ?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO