Ziarul de Duminică

REPORTAJ/ Nişte fete trădate şi un bărbat indecis

REPORTAJ/ Nişte fete trădate şi un bărbat indecis

In imagine, Vlad Zamfirescu si Catrinel Dumitrescu

24.02.2010, 14:29 540
De fapt, Guy vrea să aibăconştiinţa impăcată, explicându-se şi cerând clemenţă. El vrea săpornească in noua sa viaţă senin şi fără obligaţii morale, decifără resentimente din partea fostelor iubite.
Sam este iubita din colegiu. Doiani de iubire, doi ani de jurăminte şi promisiuni sfârşiţi abrupt:balul de absolvire il află pe Guy alături de altcineva. In momentulreintâlnirii lor - după 15 ani -, Sam e măritată cu un banalmanager de magazin (aşa crede Guy) si are un copil, dar lovituraprimită atunci, in adolescenţă, doare incă - şi doare al naibii detare.
Tyler a fost iubirea de gensportiv: fata veselă, dezinhibată, cu umor, gata şi la reintâlnirealor să mai facă o partidă de amor, dar care nici ea nu poate uitacearceafurile de numere de telefon la care suna Guy şi pe care eale vedea pe factura ei.
Cu Lindsay, profesoarăuniversitară, ceva mai coaptă decât Guy, relaţia a căpătat turnuraunui scandal amoros, pentru că s-a petrecut la universitatea undeamândoi predau şi la care mai preda şi soţul femeii. Guy adispărut, Lindsay a rămas să suporte blamul, bârfa, dispreţul celordin jur şi bunătatea soţului.
Bobby ii reproşează că el sesimţea atras de sora ei geamănă, Billy, deşi "inţelegi, eramidentice"., şi nu poate fi deloc convinsă că ea a fost iubireavieţii lui, că pe ea o iubeşte şi-acum şi o poate mărturisi chiardacă e in pragul căsătoriei.
Reggie a aşteptat 15 ani să semărite cu el. Avea 12 ani, 11 precizează ea, pentru că se intâmplainainte de miezul nopţii, când, la aniversarea ei, el a sărutat-oşi i-a pus mâna pe fund. Atunci, in noaptea aceea, ea nu a mai fostniciodată fetiţă asemenea colegelor ei de şcoală.
Piesa lui Neil LaBute "Nistefete" - alte două, "BASH" şi "The Shape of Things", i se joacă laTeatrul Act de mai multă vreme - este antrenantă, are replică bună,umor şi fulguraţii de dramă. Nu işi propune abordări abisale (deşiparcă povestea lui Reggie merita să fie un subiect in sine).Mesajul este unul clar şi comun: femeile percep diferit şi mai gravrelaţiile decât bărbaţii, fiind marcate profund, până laimposibilitatea de a uita şi de a-şi reprima durerea, de ceea cebărbaţilor li se par a fi simple intâmplări ale vieţii. Femeilepornesc intr-o relaţie cu gândul că va fi eternă şi frumoasă. A fipărăsite, a nu mai fi iubite - fără niciun motiv palpabil -inseamnă un dezastru existenţial, nu numai amoros, producând răniadânci şi resentimente pe măsură. Guy (care inseamnă ca substantivcomun un tip, adică un bărbat ca orice bărbat) nu pricepe unde agreşit şi nici dacă a greşit: la 18 ani nu era pregătit pentru a-şiduce o viaţa ca bărbat insurat, alături de Sam, Tyler nu a datniciodată semn că vrea altceva decât o relaţie jovială, sportivă,bazată in special pe nebuniile din pat, Lindasay nu era chiar ocopilă ca să nu ştie la ce se expune având o relaţie extraconjugalăcu un coleg de catedră, Bobby poate cultiva competiţia cu sora eigeamănă doar in mintea ei, Reggie a perceput un sărut incert ca peunul amoros, sexual şi ca pe un angajament pe viaţă. Neil LaButeştie ca nu poţi avea succes fără a face pe plac publicului feminin,aşa că piesa lui este o punere la zid a bărbatului superficial,fricos ori laş care crede că viaţa este un şir de intâmplări,relaţii, aventuri care nu lasă urme, sau oricum, nu lasă făgaşuriprea adânci. Personal, era gata-gata să mă induioşez de soartafemeilor, nişte ingeraşi cu aripioare venite dintr-o şi trăindintr-o lume a purităţii, a sentimentelor eterne, totdeauna părăsiteşi niciodată părăsind, trădând, minţind, inşelând! Sau, atunci cândfac toate astea, sunt animate de abisuri existenţiale, de adâncimipe care simpluţii de bărbaţi nu le vor inţelegeniciodată.
Spectacolul "Niste fete" alTeatrului "George Ciprian" din Buzău (văzut la Teatrul "Nottara"din Bucuresti) este curat, neplictisitor (ceea ce in sine e operformanţă in zilele noastre), bine lucrat regizoral. Distribuţiaare cap de afiş pe Catrinel Dumitrescu (rolul Lindsay venindu-iperfect şi făcându-l perfect) şi pe Vlad Zamfirescu (bun, daroarecum neconectat la rol). Celelalte patru fete sunt tinereactriţe aflate pe nivele diferite ale profesiei. Diana Cavallioti(cunoscută şi din filmele "Amintiri din epoca de aur", "Restul etăcere" şi "Cloroform") reuşeşte să transmită emoţia şi să-i deapersonajului o adâncime pe măsura singurei drame adevărate şiprofunde trăite de cele cinci fete, iar Cristina Florea estenaturală şi bine aşezată in rolul de zvăpăiată, nonşalantă,superficială care işi maschează adevăratele trăiri. Irina Velcescu(Sam) pare a fi copleşită de diferenţa dintre vârsta sa şi vârstapersonajului pe care il interpretează (o femeie la 33 de ani,resemnată şi infundată in grijile dar şi bucuriile mici alecăsniciei), in timp ce Andreea Vasile nu a găsit (ori poateregizorul nu i-a găsit) tonul, expresivitatea care să ne dumireascăde ce ea a fost singura şi adevărata iubire a lui Guy. Dar, unapeste alta, piesa ţine in priză spectatorii (pe durata a aproapedouă ore şi jumătate), transmite căldura şi emoţia unui faptartistic care işi propune să semnaleze şi nu să aprofundeze, adicăsă râdem, să ne intrebăm şi, eventual, să o luăm de lacapăt.
CONSTANTINSTAN(n. 28 iulie1951) este licentiat al Facultatii de Filologie (1974) aUniversitatii Bucuresti. Laureat al Academiei Române (2004) pentruromanul "Gerda". Cartile de proza i-au fost premiate de ASPRO,Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Festivalul "Poesis" SatuMare, revista "Luceafarul". Premiul APLER pentru jurnalismcultural.
Este prezent de la primul numar,saptamânal, cu rubrica "Reportaj", in "Ziarul deDuminica".

Este presedintele sectiei Proza aAsociatiei Scriitorilor din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO