Ziarul de Duminică

REPORTAJUL SAPTAMANII/ Tara castelelor de nisip

REPORTAJUL SAPTAMANII/ Tara castelelor de nisip
01.12.2009, 15:27 460
Investitor serios, pasionat de arta, doresc investitie inistoria Romaniei. Asa suna intentia unei femei de afaceri din BaiaMare, care a vrut sa cumpere un castel in tara ei de bastina. Aramas cu intentia, pentru ca, dupa modelul romanesc, statul aignorat-o. Finalul il intuiti cu siguranta: femeia si-a luat baniisi a plecat la altii, care au stiut sa profite de investitiaei.
Chateau de la Huardiere a fost construit in 1850 in stilulconsulat directoire; de fapt, era tipic pentru Louis XVI, cand erala moda le Petit Trianon, castelul care a fost oferit de Louis XVIMariei Antoaneta
Angela Craciun vorbeste mandra despre castelul ei de pe valeaLoirei. L-a cumparat anul trecut, dupa ce a esuat in incercarea dea investi intr-o proprietate nobiliara din Romania, acuzandbirocratia si lipsa de ajutor din partea autoritatilor. Castelul seafla in Sully sur Loire, locul unde s-a nascut Henric al IV-lea.Ultimul proprietar, Jean Renoncourt, un celebru anticar din Franta,tocmai iesise dintr-un proces cu artistul Elton John care-l acuzaca i-a vandut patru statuete false ce infatisau zeite din mitologiagreaca. Tribunalul a decis ca anticarul sa-i plateasca lui EltonJohn 250.000 de lire sterline despagubiri. Anticarul a scos lavanzare castelul pentru a-si plati datoria. Angela Craciun a vazutanuntul intr-o revista, in timp ce se afla la Monaco. A urcat inmasina si a plecat spre micul oras de pe valea Loarei. A stiut cava fi al ei din prima clipa. A platit pentru el peste 4 milioane deeuro, si, de atunci, castelul este intr-o continua restaurarea sirenovare.
Odata cu castelul i-a cumparat si istoria. Unul dintreproprietari a fost Andre Malraux, scriitor, ziarist si om politic,colaborator al lui Charles de Gaulle. Si tot in castelul ei a traito vreme compozitorul francez Leo Ferre. Ca sa-l aduca lastralucirea de odinioara, Angela Craciun participa la licitatii simerge in targuri de unde cumpara piese de mobilier si opere dearta.
Trecutul Angelei Craciun in Romania este unul tumultos. Afacut afaceri la inceputul anilor 90, cand existau oportunitati latot pasul. A scos bani din publicitate, IT si editare de carte. In1999 a cumparat de la stat fabrica de lapte de la Baia Mare. A fostnevoita sa opreasca activitatea in 2005, acuzand un managementdefectuos al celor pe care i-a numit in functii de conducere. Si-afacut atunci multi dusmani si e constienta de asta. Spune ca i-adat in judecata pe cei care s-au facut vinovati de falimentulfabricii - pe care mai apoi a vandut-o unei firme care planuia sacontruiasca acolo un mall. Banii obtinuti ar fi vrut sa-iinvesteasca intr-un castel aflat in satul Pomi. Planuia sa facaacolo un centru cultural si un camin de batrani. A renuntat insadin cauza birocratiei si a tergiversarii procesului devanzare-cumparare.
Angela Craciun vorbeste putin si cu precautie despre ceiimplicati in procesul de vanzare al castelului, insa aduce indiscutie un evaluator, autoritati locale si mostenitoruldomeniului.
Castelul de la Pomi i-a apartinut lui Uifolosi Miklos. Dinfamilie mai e in viata nepotul propietarului de pe vremuri.Castelul Tholdy a fost construit in secolul al XVII-lea de catre ofamilie de ofiteri din armata maghiara. Domeniul se intindea pe 20de hecrate, avea un parc cu plante rare si un lac frumos amenajat.Desi era mic atunci cand au fost alungati de comunisti din castel,Miklos isi aminteste acele vremuri, in special biblioteca cu 1.500de volume. Din biblioteca n-a mai ramas nimic. De fapt, s-a camales praful de tot. Miklos mai are doar un scaun siamintirile.
Comunistii au transformat castelul in casa de copii. Tocmai deaceea. la inceputul anilor 90, mostenitorului i s-au dat baniatunci cand l-a revendicat. "In 1997, ne spune Vasile Lang,primarul din Pomi, s-a oferit urmasului fostului proprietarposibilitatea ca sa primeasca o suma de bani care a fost stabilitaatunci, daca imi aduc bine aminte, la 270 de milioane de lei dreptdespagubiri pentru proprietate, cu acceptul sau, bineinteles." In2005, a aparut legea care le dadea dreptul mostenitorilor sa-sirevendice cladirile in natura. Iancovics a facut si el o astfel desolicitare, doar ca trebuia sa restituie statului banii primiti in97, adica vreo 100 de mii de euro. Angela Craciun i-a dat aceastasuma, semnand un antecontract de vanzare-cumparare. Tranzactia s-arfi facut in momentul in care Iancovics devenea proprietar, iarpretul era de 450 de mii de euro.
Si totusi Iancovics nu e proprietar pe deplin, pana candproprietatea nu va fi eliberata de sarcini. Pentru asta trebuie saplateasca statului o gramda de bani pentru doua cladiri construitepe domeniul lui din ajutoare, caldiri care se afla in inventarulConsiliului Judetean. Arpad Csehi, presedinte Cobnsiliului JudeteanSatu Mare, spune ca "se procedeaza conform prevederilor legale,pentru ca exista un raport de evalure si va trebui ca proprietarulconacului si terenului sa ne achite contravaloarea cladiriiconstruite de statul roman."
Evaluatorii au stabilit un pret, care proprietarului i s-aparut exagerat - 130-140.000 de euro.
Automat, pretul de vanzare a crescut cu inca 130 de mii, banipe care Angela Craciun a refuzat sa-i plateasca si a cerutrezilierea antecontractului, iar acum se judeca cu mostenitorulpentru a-si recupera banii.
Intre timp, ea isi traieste linistita viata la castel.Incearca sa gaseasca documente care sa spuna mai multe despreistoria castelului. Pentru ca orasul a fost bombardat in timpulcelui de-al doilea razboi mondial, nu s-au pastrat prea multeinscrisuri oficiale. Angela e mandra ca a gasit intr-un anticariat un set complet de tacamuri de argint, care poarta exact monogramacastelului ei.
Pana cand castelul se va deschide celor interesati saorganizeze acolo tot felul de evenimente, Angela isi exerseazaospitalitatea invitand la ea acasa prieteni din Romania. Dupa masa,Angela isi invita oaspetii la o plimbare pe malul fluviului Loara.Pe domeniul ei se afla pasari rare, specii de plante protejate simulta salbaticie. Angela viseaza ca, la un moment dat, pe domeniulei sa ajunga regizori de film, creatori de moda sau tineriindragostiti care sa-si doreasca o nunta de basm la castel.
Vorbeste mult despre cariera ei. Viata in diplomatie,afacerile din Romania, despre munca de cercetare de la AcademiaRomana si despre rolul ei in Organizatia Mondiala de Mineralogie. Ainfiintat-o in urma cu cinci ani si functioneaza sub inaltulpatronaj al casei de Monaco. Spune mandra ca are intrare la familiaregala si ca este unul dintre putinii romani cu rezidenta inPrincipat. Pune punct sirului de realizari si vorbeste cu tristetedespre sacrificii. "Este foarte adevarat ca mi-am sacrificaat viatade familie din cauza activitatilor de bussines, casnicia a avut desuferit insa, chiar daca am divortat de fostul sot, am pastratrelatii decente, el este tatal copiilor mei si este prietenul meusi am reusit sa formam un parteneriat."
Angela Craciun are planuri multe. Regrete - si mai multe. Arfi putut sa faca toate astea in Romania - dar n-a fost ajutata.Castelul de la Pomi se prabuseste putin cate putin, sub privirileproprietarului, ale autoritatilor si ale celor ce-au trait acolo invremurile lui de maretie. Miklos Iancovics se intreaba daca vaapuca ziua in care domeniul bunicului sau va redeveni functional.Putin probabil, daca ne gandim ca, pana acum, statul roman si-abatut joc de majoritatea domeniilor nobiliare. O palma grea dataistoriei, dar si celor care, la un moment dat, au indraznit saviseze ca le mai pot salva.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, teiubesc!" din 15 noimebrie 2009

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO