Ziarul de Duminică

Roboţilor le place berea/ de Ziarul de duminică

Roboţilor le place berea/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

06.02.2014, 23:48 35

Bienala Internaţională de Artă Contemporană Bucureşti (BB6),  în mai

Deschiderea oficială a Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană Bucureşti va avea loc pe 22 mai, evenimentul urmând să se desfăşoare între 23 mai şi 24 iulie.

Totodată, Bucharest Biennale 6 (foto 1) anunţă încetarea colaborării cu Nicolaus Schafhausen, din cauza unor incompatibilităţi conceptuale şi de abordare care ar fi putut genera un risc reputaţional. Noul curator al ediţiei din acest an, lista preliminară de artişti şi conceptul bienalei au fost  prezentaţi la 5 februarie.

Prin modelul de succes pe care l-a impus în ediţiile precedente, Bucharest Biennale şi-a stabilit poziţia pe scena internaţională ca fiind unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa. Prioritatea organizatorilor rămâne menţinerea bunei reputaţii a proiectului şi implementarea sa într-o manieră etică. Bucharest Biennale promovează cunoaşterea şi propagarea culturii - în special în domeniul artelor -, prin intermediul cooperării şi al schimburilor culturale în interiorul Europei şi dincolo de graniţele sale.

 

O „limbă electronică" spaniolă, capabilă să distingă tipurile de bere

Cercetătorii spanioli au creat o „limbă electronică” sub forma unui dispozitiv care este capabil să distingă mai multe sortimente de bere, o reuşită considerată un prim pas către construirea unui robot înzestrat cu simţul gustului, informează AFP.

Prototipul, prezentat în revista ştiinţifică specializată Food Chemistry, are o rată de precizie de 82%. Inspirându-se din felul în care funcţionează limba umană şi papilele sale ultrasensibile, „conceptul de limbă electronică, artificială, constă în folosirea unei varietăţi de senzori care reacţionează la diverşi compuşi chimici căutaţi”, a explicat într-un comunicat Manuel del Valle, chimist la Universitatea autonomă din Barcelona. Limba electronică este alcătuită din 21 de „electrozi ionici” care reacţionează la diferite substanţe, precum amoniu, sodiu, nitraţi şi cloruri. Spectrul semnalelor generate de această limbă artificială a fost apoi calibrat în funcţie de diferitele tipuri de bere la care dispozitivul a fost expus.

Graţie unei analize informatice şi unui proces automatic „de învăţare supravegheată”, dispozitivul „ne-a permis să diferenţiem principalele categorii de bere studiate: schwarzbier (bere neagră), lager, dublu malţ, pils, alsaciană şi fără alcool, cu o rată de reuşită de 81,9%”, a precizat coordonatorul proiectului.

În schimb, organul artificial a fost incapabil să recunoască băuturile ale căror semnături chimice nu i-au fost predate (amestec de bere şi sucuri răcoritoare şi alte băuturi), dovadă a fiabilităţii sale, consideră experţii.

 

Împărtăşirea cu ceilalţi a experienţelor reduce nivelul de stres

Cea mai bună modalitate de a combate stresul este împărtăşirea experienţelor cu ceilalţi, iar cele mai bune rezultate sunt obţinute dacă la discuţie participă persoane care au trecut prin aceleaşi experienţe, au arătat cercetătorii de la Universitatea din California, informează dailymail.co.uk. Acest lucru se întâmplă deoarece împărtăşirea unei experienţe generatoare de stres cu o persoană aflată în aceeaşi stare emoţională „îi ajută pe oameni să se protejeze de stresul care, în general, însoţeşte experienţa tulburătoare”, se afirmă în studiu. Un studiu separat al Universităţii din Hawaii a demonstrat că stresul poate fi la fel de contagios ca o răceală şi că, de fapt, oamenii se pot „molipsi” de anxietăţile altora.

Astfel, oamenii se pot îmbolnăvi de „stres secundar” dacă, de exemplu, au un coleg care se plânge tot timpul pentru lucruri lipsite de importanţă sau îşi petrece întreaga zi exprimându-şi nemulţumirea. În cadrul studiului efectuat de Universitatea din California, 52 de absolvente de facultate au fost împărţite în grupuri de câte două şi rugate să susţină un discurs, în acest timp fiind înregistrate de cercetătorii Şcolii de afaceri Marshall a Universităţii Southern California.
Înainte de fiecare discurs, o parte din participantele la experiment au fost rugate să discute cu cercetătorii şi cu partenerele de studiu modul în care se simt în legătură cu discursul. În acelaşi timp, celorlalte participante li s-a spus să nu discute despre sentimentele lor.

Nivelurile de cortizon, denumit şi hormonul stresului, au fost măsurate înainte, în timpul şi după discursul fiecărei participante.

Cercetătorii au descoperit că nivelurile de stres erau semnificativ mai reduse când participantele au avut posibilitatea să discute modul în care se simţeau în legătură cu discursul respectiv. Nivelul de stres a înregistrat cea mai mare scădere când participantele au discutat cu partenera de studiu despre temerile comune referitoare la discursul pe care urmau să îl susţină.

Scopul acestor cercetări este acela de a-i ajuta pe oamenii din medii culturale diferite să comunice mai bine la locul de muncă. (Teodora Nicolau, Mediafax)

 

NexT revine cu secţiuni noi şi multe surprize

Programe speciale nou-nouţe despre dragoste şi look, o colecţie de filme scurte ale unor nume mari şi o competiţie dedicată, pentru prima dată, filmelor româneşti, sunt câteva dintre surprizele pe care Festivalul Internaţional de Film NexT (foto 2) le pregăteşte spectatorilor săi. Cea de-a 8-a ediţie va avea loc între 3 şi 7 aprilie 2014, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO şi Ceainăria Cărtureşti.

Echipa NexT se înnoieşte anul acesta, criticul Andrei Rus, coordonatorul revistei de cultură cinematografică „Film Menu”, alăturându-se în calitate de selecţioner, în locul lui Andrei Gorzo, cel care a semnat selecţia festivalului de la prima ediţie. Împreună cu Irina Trocan, Rus va da tonul competiţiei internaţionale şi naţionale, precum şi al programelor speciale. Criticul Irina Trocan a selectat filmele NexT pentru ultimele trei ediţii, alături de Andrei Gorzo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO