Ziarul de Duminică

Români la Festivalul de Film de la Berlin/ de Mădălina Cerban

 Români la Festivalul de Film de la Berlin/ de...

Autor: Madalina Cerban

25.02.2016, 23:45 53

Ilegitim”

Prezent în secţiunea „Forum” a celei de-a 66-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul „Ilegitim” (foto 1), în regia lui Adrian Sitaru, a câştigat Premiul C.I.C.A.E – „Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai”. Trofeul, care reprezintă o importantă „carte de vizită” a peliculei pentru distribuitorii din întreaga lume, a fost ridicat de producătoarea Anamaria Antoci.

Juriul format din Michal Matuszewski, Aistė Račaitytė şi Lysann Windisch a avut de ales dintr-o listă de 44 de producţii participante, din care 34 au fost proiectate în premieră mondială. 

„Sitaru, susţinut de o distribuţie remarcabilă, nu alunecă în capcanele unui film tezist, nu îşi judecă niciunul dintre personaje şi semnează un film provocator care poate fi interpretat în mai multe chei. Cel mai probabil, filmul Ilegitim va genera multiple dezbateri”, a scris publicaţia franceză Le Figaro.

„Prezentat în secţiunea Forum de la Berlinale, cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru reprezintă o întoarcere a regizorului la începuturile sale în cinematografia independentă”, a relatat, la rândul său, Cineuropa. „Realizat fără  nicio susţinere din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (unde a fost ignorat probabil din cauza subiectului său delicat), Ilegitim este atât o dramă a unei familii disfuncţionale, cât şi o analiză a psihologiilor diferite”, a mai scris Cineuropa.

Totodată, publicaţia Screen International a relatat: „Adrian Sitaru (Pescuit  Sportiv, Din dragoste cu cele mai bune intenţii) redeschide subiectul avortului în cinematografia românească, şi, chiar dacă impactul său nu este atât de puternic şi tulburător precum în 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (regia Cristian Mungiu), este foarte probabil să şocheze câteva minţi mai sensibile şi să declanşeze dezbateri înverşunate despre moralitate, incest şi afecţiune fraternă. De data aceasta, dezbaterea are loc fără un context istoric, deoarece linia narativă se află în prezent.”

„Ilegitim”, unul dintre cele mai provocatoare filme româneşti din ultimii ani, spune povestea a doi fraţi (Alina Grigore şi Robi Urs) şi iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) şi mai multe denunţuri. O familie în care limita dintre moral şi legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort.

Din distribuţie fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, dar şi actori neprofesionişti din cadrul şcolii de actorie InLight – Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu şi Mihaela Perianu.

Scenariul a fost scris de Adrian Sitaru şi Alina Grigore, imaginea poartă semnătura lui Adrian Silişteanu şi a lui Alexandru Lorian Timoşca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu şi Theo Lichtenberger, în timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip şi Dan-Ştefan Rucăreanu, producător fiind Anamaria Antoci.

„Ilegitim” este o producţie a Domestic Film, în coproducţie cu Film Produkcja Polonia şi Damned Films Franţa, cu sprijinul Altex şi HBO România.

 

O noapte la Tokoriki”

Filmul „O noapte la Tokoriki”, în regia româncei Roxana Stroe, a primit premiul special pentru cel mai bun scurtmetraj din partea juriului internaţional al secţiunii Generation 14plus, din cadrul ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin. Acţiunea filmului se petrece într-o discotecă improvizată numită „Tokoriki”, unde întregul sat sărbătoreşte majoratul Gianinei. Iubitul acesteia împreună cu Alin urmează să îi facă un cadou neaşteptat, pe care nimeni nu îl va uita. Protagonişti sunt Cristian Priboi şi Iulia Ciochină.

Juriul internaţional al acestei secţiuni din cadrul Festivalului de la Berlin a fost format din: Sam de Jong, Petros Silvestros şi Liz Watts.

Filmul „O noapte la Tokoriki”, al treilea scurtmetraj al regizoarei române Roxana Stroe, după „Plante perene” (2013) şi „Black Friday” (2015), a avut premiera mondială la Berlinala 2016, potrivit berlinale.de.

 

Fuocoammare" şi premiile

„Fire at Sea/ Fuocoammare”, în regia lui Gianfranco Rosi (foto 2), a primit premiul Ursul de Aur la cea de-a 66-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin (11-21 februarie), care a avut loc sâmbătă seară, la Berlinale Palast. Filmul este o coproducţie Italia - Franţa, care prezintă drama refugiaţilor ce ajung pe insula Lampedusa, din sudul Italiei, acesta fiind primul loc în drumul lor spre Europa.

„Este inacceptabil ca oamenii să moară în timp ce traversează marea, încearcând să  se salveze (de ceea ce se întâmplă în ţările lor, n.r.)”, a declarat Gianfranco Rosi, pe scena galei Berlinalei 2016. Trofeul i-a fost înmânat de actriţa Meryl Streep, preşedintele juriului competiţiei principale a ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin.

Competiţia principală a Festivalului de Film de la Berlin a inclus 23 de pelicule, dintre care 18 au concurat pentru marile trofee din selecţia oficială. 19 dintre aceste filme au fost proiectate în premieră mondială.

În afară de Meryl Streep, din juriul competiţiei principale a Berlinalei 2016 au mai făcut parte Lars Eidinger (Germania), Nick James (Marea Britanie), Brigitte Lacombe (Franţa), Clive Owen (Marea Britanie), Alba Rohrwacher (Italia) şi Małgorzata Szumowska (Polonia).

Lista principalelor premii ale Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2016:

Ursul de Aur pentru cel mai bun film – „Fire at Sea/ Fuocoammare”, de Gianfranco Rosi

Ursul de Argint - Marele Premiu al juriului – „Death in Sarajevo”, de Danis Tanović

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor – Mia Hansen-Løve, pentru „L'avenir”

Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă – Trine Dyrholm, pentru rolul său din „Kollektivet”, de Thomas Vinterbergs

Ursul de Argint pentru cel mai bun actor – Majd Mastoura, pentru rolul din „Inhebbek Hedi”, de Mohamed Ben Attia

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu – Tomasz Wasilewski, pentru „United States of Love”

Premiul "Alfred Bauer" pentru noi perspective în arta cinematografică – „A Lullaby to the Sorrowful Mystery”, de Lav Diaz

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj – „Balada de um Batráquio”, de Leonor Teles

Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj – „A Man Returned”, de Mahdi Fleifel

Premiul juriului secţiunii de scurtmetraje (Audi Short Film Award) – „Jin zhi xia mao (Anchorage Prohibited)” , de Chiang Wei Liang

Premiul pentru cel mai bun film de debut: „Inhebbek Hedi”, de Mohamed Ben Attia

Ursul de Argint pentru realizări artistice şi tehnice deosebite – Mark Lee Ping-Bing, pentru „Crosscurrent”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO