Ziarul de Duminică

Români la Portalegre/ de Gelu Savonea. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

13.02.2015, 00:00 91

În urma succesului deosebit al expoziţiei Măştile poetului organizate de ICR Lisabona în anul 2014 împreună cu muzeul memorial „Casa Fernando Pessoa”, Institutul Politehnic din Portalegre (IPP), a adresat instituţiei noastre invitaţia de a expune valoroasa colecţie de portrete ale marelui poet portughez Fernando Pessoa din patrimoniul său la Escola Superior da Educação (Institutul Pedagogic din localitate, parte a IPP).

Vernisajul expoziţiei a avut loc joi 5 februarie, în spaţiile expoziţionale ale Escola Superior da Educação din piaţa centrală din Portalegre.

Pe simeze au fost prezente lucrări de grafică şi pictură, reprezentând portrete imaginare ale lui Fernando Pessoa, în viziunea unor importanţi artişti plastici din România, precum Alina Rizea-Gherasim, Andra Badulesco-Vişniec, Andrei Tudoran, Aurel Vlad, Celina Grigore, Christian Paraschiv, Ciprian Paleologu, Constantin Ritivoiu, Delia Andrieş, Floarea Ţuţuianu, Ioana Panaitescu, Ion Lazăr, Ionuţ Marin, Iuri Isar, Laurenţiu Midvichi, Lisandru Neamţu, Liviu Stoiciu, Mihai Rusen, Mircea Munteanu, Naiana Vătavu, Radu Pandele, Ruxandra Răileanu, Theodor Grigoraş, Tudor Marinescu, Valeriu Mladin şi alţii, realizate în urma unui propuneri lansate de către ICR Lisabona în 2014. În cuvântul său, Gelu Savonea, director adjunct al ICR Lisabona, a făcut o succintă prezentare a artelor plastice româneşti precum şi a ecoului operei lui Fernando Pessoa în cultura românească.

La vernisaj au participat peste 60 de persoane, studenţi, cadre didactice ale Institutului şi elevi ai liceului de arte din Portalegre (Escola Secundária São Lourenço em Portalegre). La solicitarea gazdelor, în partea a doua a evenimentului, Gelu Savonea a ţinut în auditoriul Institutului o prelegere însoţită de imagini şi documente despre unul dintre momentele importante ale artei şi arhitecturii româneşti, epoca lui Constantin Brâncoveanu. Dincolo de comentariile pe marginea fenomenului artistic, în cursul expunerii a fost făcută şi o scurtă descriere a momentului istoric delicat pe care îl traversau ţările române, moment încheiat dramatic, cu martiriul domnitorului şi al familiei sale. Întâlnirea s-a încheiat cu o scurtă sesiune de întrebări şi răspunsuri pe marginea expoziţiei şi a conferinţei.

Institutul Politehnic din Portalegre, instituţie de învăţământ universitar înfiinţată în 1980 şi având un profil ce excede domeniile tehnice a devenit, prin tradiţie, principalul vector cultural din localitatea în care îşi are sediul. Reşedinţă a districtului cu acelaşi nume şi aflat în apropierea frontierei cu Spania, Portalegre se bucură de existenţa pe plan local a unei tradiţii multiseculare a prelucrării lânii; din 1947 aici funcţionează o celebră manufactură de tapiserie, iniţiatoare a unor tehnici inovatoare şi devenită cunoscută începând din anii `50 ai secolului trecut, mai ales după ce plasticieni celebri precum Lourçat, Picasso, Braque şi alţii apelează la serviciile ei. În Muzeul Tapiseriei din Portalegre, dedicat lui Guy Fino, fondatorul manufacturii, se face o trecere în revistă a istoriei acestei activităţi în zonă încă de la înfiinţarea Fabricii Regale de materiale textile, în 1772.

Expoziţia va fi deschisă până pe 26 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO