Ziarul de Duminică

Românii de lângă noi/ de Ziarul de duminică

Românii de lângă noi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

17.01.2014, 00:07 155

Spre sfârşitul anului trecut a fost lansat albumul „Românii de lângă noi“, realizat de istoricii Daniel Cain, Armand Goşu, Cornel Sigmirean şi Annemarie Sorescu - Marinkovic, şi tipărit în condiţii grafice deosebite de Grupul Editorial Corint şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni, scrie prefaţa albumului.

„Românii de lângă noi” aduce în prim-plan vecinătatea istorică, cu regiunile locuite de români. În România, dar şi în cadrul comunităţilor româneşti din afara graniţelor,  se cunosc prea puţine aspecte referitoare la viaţa, continuitatea şi legăturile de limbă şi istorie ale românilor din Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Serbia, Ucraina şi Ungaria cu statul român.

Spaţiile unde se află comunităţile istorice sunt abordate sintetic, mai ales de la momentul formării statelor naţionale în regiune (final de secol XIX), fenomen ce a presupus o redimensionare a problemei minorităţilor naţionale, cuprinse în cadrul unor noi frontiere. Comunităţile din vecinătate sunt situate în general în mediul rural, fapt ce a crescut ataşamentul lor faţă de reperele consacrate în comunitate: şcoală, biserică, sărbători şi obiceiuri.

Preşedintele Senatului Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş, istoricul Cornel Sigmirean, declara cu prilejul evenimentului lansării: „Este o carte album, cu imagini, un mod de a-i reuni împreună între coperţi pe cei care formează aceste comunităţi de români, un mod de a-i cunoaşte. Din partea României este şi un gest de recunoaştere a lor, a existenţei lor. România întotdeauna a făcut enorm, în special înainte de 1944 pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor. În Grecia, în 1916, România întreţinea şi finanţa 44 de şcoli primare şi două şcoli comerciale. După instalarea regimului comunist în spatele acelor formule de bună vecinătate, de neamestec în treburile interne, România practic a sacrificat aceste comunităţi. Peste tot, constant s-a observat diminuarea numărului lor. Totuşi e bine că se întâmplă ceva şi că astăzi guvernul României, ministrerele specializate se ocupă de problema românilor din proximitatea României dar şi de cei din Spania, Italia, unde sunt comunităţi importante de români.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO