Ziarul de Duminică

Romanul crizei cuplului/ de Stelian Ţurlea

Romanul crizei cuplului/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

23.06.2016, 23:57 59

„Vara trecută, cu puţin timp înainte ca fiul meu să plece de acasă la colegiu, soţia mea m-a trezit în miezul nopţii.  

La început, am crezut că mă zgâlţâia din cauza ho­ţilor. De când ne mutaserăm la ţară, soţia mea căpătase obiceiul de a sări din pat la fiecare scârţâit, freamăt sau foşnet. De fiecare dată încercam să o liniştesc. E calori­ferul, îi spuneam; sunt grinzile care se contractă sau se dilată; sunt vulpile. Da, vulpile care iau laptopul, răs­pundea ea, vulpile care iau cheile de la maşină, şi apoi stăteam amândoi întinşi în pat şi ascultam. Sigur, exista „butonul de panică“ de lângă pat, dar nu mă vedeam vreodată apăsând pe el, pentru ca alarma să nu deran­jeze pe cineva – de pildă, pe un hoţ.

Nu sunt un bărbat deosebit de curajos şi nici nu am un fizic care impune respect, dar în această noapte în mod excepţional m-am uitat cât era ceasul – puţin după ora patru dimineaţa – am oftat, am căscat şi am coborât la parter, păşind peste câinele nostru total in­util; am trecut tiptil din cameră în cameră, verificând ferestre şi uşi, după care am urcat din nou la etaj.

– Totul e-n regulă, am spus. Probabil că e doar aerul din ţevi.

– Ce vrei să spui? m-a întrebat Connie, ridicându-se în capul oaselor.

– Totul e-n regulă. Nici urmă de hoţi.

– N-am zis nimic despre hoţi. Am zis că, după păre­rea mea, căsnicia noastră a ajuns la final. Douglas, cred că vreau să te părăsesc.

Am rămas o clipă aşezat pe marginea patului.

– În fine, măcar n-au intrat hoţii, am zis, deşi nici unul din noi n-a zâmbit şi nici n-a mai dormit în acea noapte.”

 

Acesta e începutul romanului  „Noi”*) , de fapt primul capitol (întregul roman e alcătuit din capitole scurte sau foarte scurte, fiecare cu titlu, sunt zeci). După opt părţi desfăşurate în acest fel, romanul sfârşeşte cu : „În ianuarie, cu două săptămâni înainte  să împlinim douăzeci şi cinci de ani împreună, ne-am îmbrăţişat, ne-am spus la revedere, şi ne-am început viaţa separat, fiecare de unul singur.”

Între cele două capete, o viaţă întreagă – Douglas Petersen, biochimist, şi frumoasa  Connie, nu se simt în stare să anuleze, atunci când ea decide să divorţeze, călătoria în Europa planificată pentru a încuraja înclinaţiile artistice ale fiului lor de şaptesprezece ani. În plus Douglas speră ca voiajul să reaprindă dragostea soţiei şi să refacă relaţia cu fiul său. În timpul drumului prin Europa, împreună şi de la un moment dat singur, Douglas îşi aminteşte aproape fiecare moment al celor douăzeci şi cinci de ani – pe străzile Amsterdamului, în muzeele Parisului, în  cafenelele veneţiene, pe plajele Barcelonei. În zadar. Deznodământul e implacabil.

O carte despre criza vârstei a doua, criza cuplului, criza adolescenţei.

Nominalizată la Premiul Man Booker şi despre care s-a scris laudativ. „Nichols jonglează cu tema iubirii pierdute şi, poate, regăsite, oferindu-ne un final cu totul neaşteptat... ” – New York Times

„Un roman grozav... Nicholls este un maestru al relaţiilor nuanţate. Este, de asemenea, expert în construirea unei poveşti inteligente, aşa cum a dovedit încă din bestsellerul O zi, romanul său anterior.”  - Entertainment Weekly

Citiţi-l! Este despre oricare dintre noi, iar autorul, David Alan Nicholls, scriitor şi scenarist englez contemporan (n. 1966, Hampshire), este unul dintre noi.

 

*David Nicholls – Noi, Editura Litera. Traducere din limba engleză de Mirella Acsente

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO