Ziarul de Duminică

Românul statistic

Românul statistic

Autor: Ziarul de Duminica

06.04.2012, 00:03 212

Dorin Bodea

Românii, un viitor previzibil?

Resursele, limitările şi aspiraţiile angajaţilor români

Magia onestităţii şi mitul inteligenţei la români

Result Development

Care este adevărul despre noi, românii? Care ne sunt resursele, limitările şi aspiraţiile? Care sunt principalele diferenţe între români? Iată câteva întrebări la care putem găsi răspunsuri în cartea de faţă. Lucrarea prezintă caracteristicile culturale ale angajaţilor români şi impactul acestora în viaţa personală şi profesională. Studiul a fost realizat de compania de consultanţă şi training Result Development pe 1.132 români, marea majoritate fiind angajaţi, cu studii superioare.
Resursele definitorii ale românilor: creativitatea, inteligenţa, independenţa, spiritul de familie, dorinţa de schimbare şi criticismul sunt puse în umbră de propriile lor limitări: dorinţa de putere, tendinţa spre bârfe, tendinţa de a invidia, pasivitatea, fatalismul şi resemnarea. Iar viitorul românilor ne este dezvăluit de propriile aspiraţii: perfecţionismul, competenţa şi disciplina, deschiderea spre învăţare, colaborarea, siguranţa, integritatea.

Lucrarea analizează diferenţa dintre români şi occidentali prin formula "magia onestităţii şi mitul inteligenţei la români". Dacă americanii şi europenii se consideră mai buni decât ceilalţi, dar nu şi mai inteligenţi, românii se consideră atât mai buni, cât şi mai inteligenţi. Dorin Bodea identifică doua pericole ale selfului românesc cauzate de lipsa de încredere şi lipsa de predictibilitate, caracteristici culturale esenţiale în construcţia unui viitor previzibil.
Lucrarea aduce contribuţii valoroase în domeniul resurselor umane, analizând motivaţiile şi frustrările angajaţilor români, modalităţile de autoevaluare şi evaluare a celorlalţi, oportunităţile de schimbare culturală.

Câteva idei de interes: românii se consideră mai inteligenţi decât se consideră cei din SUA sau Europa de vest; românii cred despre ceilalţi că cel mai mult îşi doresc să fie şefi; românii aspiră cel mai mult să se comporte civilizat şi să fie deschişi spre învăţare; bărbaţii români se consideră mai inteligenţi decât femeile; femeile, mai pesimiste decât bărbaţii şi mai integre; românii cu studii superioare se văd mai inteligenţi şi mai dornici să fie şefi; cei cu studii medii se văd mai resemnaţi; românii din Moldova se cred mai integri şi mai loiali, cei din Muntenia se cred mai liberi şi mai independenţi, iar cei din Transilvania se cred mai deştepţi şi vor mai mult să fie şefi; românii au tendinţa de a fi critici cu ceilalţi (centraţi pe negativ şi orientaţi spre trecut) şi de a-i considera pe ceilalţi responsabili de aspectele lor negative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO