Ziarul de Duminică

Rudyard Kipling – „Stalky & Co” în engleză şi română/ de Lidia Vianu

Rudyard Kipling – „Stalky & Co” în engleză şi...

Autor: Lidia Vianu

12.02.2015, 23:51 587

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Irlandei, anunţă publicarea volumului Rudyard Kipling – Stalky & Co. Texte Paralele: engleză (1899) şi română  (1932). Editat de Lidia Vianu.

La 140 de ani de la naşterea scriitorului englez Rudyard Kipling, publicăm acum cartea lui, Stalky & Co, scrisă cu 116 ani în urmă – dar mai actuală astăzi ca niciodată. 

Nu întâmplător publicăm această carte de ziua de naştere a lui Thomas Edison, inventatorul becului electric: 11 februarie (1847). 
Este oare aceasta o carte despre internatele engleze în veacul al XIX-lea? Despre relaţiile dintre elevii mari şi aceia mai mici decât ei? Despre şotii inteligente şi profesori a căror inteligenţă este – cu puţine excepţii – păcălită? Despre prietenia irepetabilă din adolescenţă? Despre respect pentru dascălul luminat? Poate că este câte ceva din toate acestea, dar, în mod sigur, este în primul rând o carte despre BĂIEŢI. 
Eroii lui Kipling sunt trei prieteni la cataramă. Ce fac ei veţi vedea citindu-le isprăvile de-a dreptul ingenioase, demne de un adevărat strateg. Ca să aflaţi, însă, ce anume ne spune această carte, şi din ce motiv este ea mai actuală acum decât altădată, va trebui să descoperiţi printre rânduri pe aceia care ajung la mintea elevului prin sufletul lui. 
Ce anume se predă în internatul descris de Kipling, Westward-Ho din Devon? Matematici, latină, ştiinţele naturii, literatură engleză... Găsim acolo educatori care şi-au greşit meseria. Nu e de mirare că cei trei prieteni nu cred o iotă din ce spun aceştia. Găsim însă şi doi dascăli însufleţiţi de generozitate, simţ al umorului şi o bună înţelegere a vieţii: adevăraţi aducători de lumină. Unul dintre ei îl conduce pe Kipling însuşi spre meseria de scriitor. 
Şi, apoi, să nu uităm că, în anul 1907, Rudyard Kipling a fost primul scriitor de limbă engleză care a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

Volumul editat acum de Contemporary Literature Press cuprinde, la finalul părţii româneşti a textului şi prefaţa interesantă a traducătorilor din 1932 ai textului  (Stalky & Co a fost a doua carte de Kipling tradusă în româneşte după volumul de povestiri tălmăcit în 1929 de Mircea Eliade).

 

Rudyard Kipling's Stalky & Co, editat de Lidia Vianu s-a lansat la 11 februarie 2015, iar volumul poate fi consultat şi descărcat la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/kipling-stalky-and-co.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO