Ziarul de Duminică

Să vânezi „strălucirea” oamenilor speciali/ de Stelian Ţurlea

Să vânezi „strălucirea” oamenilor speciali/ de...

Autor: Stelian Turlea

03.03.2016, 23:55 75

În 1977 apărea romanul „Shining” după care s-a făcut un film cutremurător, atât romanul, cât şi filmul aducându-i un succes uriaş lui Stephen King. Era al treilea roman al autorului şi spunea povestea familiei Torrance, care se mută în Hotelul Overlook, în munţi, unde tatăl, Jack, urmează să ocupe postul de îngrijitor pe timp de iarnă. Jack Torrance devine posedat de spiritele rele care bântuie hotelul şi îşi atacă familia, însă Danny – ale cărui abilităţi paranormale au întărâtat fantomele din hotel – şi mama sa, Wendy, reuşesc să scape. Mai bine de treizeci de ani au aşteptat cititorii să afle ce s-a mai întâmplat cu Danny Torrence. Această să-i zicem continuare (deşi nu este) a apărut în toamna lui 2013 şi a fost tradusă de Ruxandra Toma (trebuie să spunem din prima clipă: excelent!) şi publicată de editura Nemira la finalul lui 2014*).

Dan Torrance e un bărbat în toată firea care s-a luptat ani mulţi să scape de alcoolism, disperat să nu ajungă asemenea tatălui său şi care, în momentul acestei noi naraţiuni, este un fel de îngrijitor la un azil de bătrâni din New Hampshire, apreciat şi bine văzut pentru că le oferă vârstnicilor alinare; cu deosebire, pe cei ajunşi la ultima clipă îi ajută să treacă dincolo cu calm şi serenitate. Pentru că mai are încă puterile paranormale. E cunoscut ca Doctor Sleep. Cunoaşte o fetiţă de doisprezece, treisprezece ani, şi ea cu puteri paranormale (puteri care înseamnă că poate „vedea” lucruri ce se petrec la mari distanţe, poate intra în mintea altcuiva şi poate modifica în acest fel realitatea) care a început o luptă cu un grup de fiinţe ce se hrănesc cu sufletele („aburul”) copiilor înzestraţi cu energii supraomenşti, pe care  îi ucid, iar mai înainte îi tortureaza pentru ca „aburul” să fie cât mai pur. Un  fel de vampiri care vânează „strălucirea” oamenilor speciali. Unii trăiesc secole,  alţii au la rândul lor puteri paranormale şi pot intra în mintea oamenilor obişnuiţi (a „mocofanilor”), cum este, de pildă, şefa lor Rose Ţilindru. „Oamenii ăştia, sau ce-  or fi ei, îşi zic Clanul Legitim. Majoritatea sunt foarte bătrâni şi seamănă foarte tare cu vampirii. Caută numai copii aşa ca mine. Şi ca tine când erai mic. Dar ei nu beau sângele nostru, ci inhalează ce iese din copiii speciali atunci când mor.” Membrii Clanului Legitim sunt plini de bani, locuiesc numai în rulote, evită orice contact cu autorităţile, sunt violenţi şi cruzi.

Prin urmare, o altă poveste a luptei dintre bine şi rău, în stilul Stephen King, adică nu altfel decât extraordinară, complicată, plină de suspans, în care se împletesc mai multe fire, de o inventivitate uluitoare. Cu un final fericit. Un roman cu certitudine mai mult fantasy decât horror. Cu personaje absolut memorabile. Iar cititorul care a fost obsedat şi înspăimântat de „Shining” poate respira uşurat: din  „Shining” emana disperarea, în „Doctor Sleep” eroul/autorul nu mai e prizonierul   demonilor proprii pentru că ştie cum să-i îmblânzească.

 

*) Stephen King – Doctor Sleep, Editura Nemira. Traducere din engleză de Ruxandra Toma

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO