Ziarul de Duminică

Scrabble sau scormonitul după cuvinte/ de Alexandru Ciolan

Scrabble sau scormonitul după cuvinte/ de Alexandru Ciolan

Autor: Alexandru Ciolan

18.04.2011, 23:30 768

Marea criză economică din anii 1929-1933 a adus lumii cel puţinun lucru bun (tot răul e, se spune, spre bine): inventarea joculuicare mai târziu avea să numească Scrabble.

Un arhitect new-yorkez, Alfred Mosher Butts (1899-1993),având, ca toţi şomerii, o grămadă de timp liber, s-a gândit să-lfolosească în mod util, creând un joc care să fie deopotrivă denoroc şi de inteligenţă - un fel de şah-ruletă. Citind New YorkTimes, a realizat o listă cu frecvenţa literelor în scriereaengleză, iar pornind de la această frecvenţă a acordat fiecăreilitere un punctaj: literele cele mai des întâlnite, precum celecare notează vocalele sau consoanele N, S şi T, au primit un singurpunct, iar cele mai rare, precum Z, 10 puncte. A scris literele pe100 de jetoane (cele mai frecvente pe mai multe jetoane) din carejucătorii trebuia să tragă 7 şi să formeze cu ele cuvinte. Câştigacel care atingea punctajul maxim. Butts a botezat jocul Lexiko şiîn 1931 i-a lansat prima versiune, cu care spera să cucereascăpiaţa şi să se căpătuiască. Nici un producător de jocuri nu s-aarătat însă interesat.

Butts nu s-a descurajat. A perfecţionat sistemul, a adăugattabla care se păstrează până în zilele noastre, de 15 x 15pătrăţele, a rebotezat jocul întâi Alph, apoi Criss Cross Words(cuvintele încrucişate începuseră, spre sfârşitul anilor '30, săfie în vogă), dar tot nu a reuşit să convingă vreun producător dejocuri.

În 1938 a apărut şi îngerul salvator, în figura unui fabricantde pantofi care avea ceva bani puşi deoparte şi căuta o afacere încare să-i investească. În schimbul unui procentaj din vânzări,Butts a cedat, în 1948, drepturile lui James Brunot, care a maisimplificat regulile, a dat un nou nume jocului, Scrabble (engl.to scrabble = a scormoni) şi s-a grăbit să-l breveteze. Apoia început să construiască, artizanal, la început ajutat doar desoţia sa, seturi de table şi jetoane. Povestea spune că nu acâştigat, ba dimpotrivă, a tot pierdut bani.

Exact în clipa în care voia să renunţe la afacerea păguboasă, auînceput să crească şi comenzile - prietenii începuseră să joaceScrabble cu prietenii, care îl recomandaseră prietenilor… În 1952,unul dintre proprietarii celui mai mare magazin new-yorkez a venit,zice-se, din vacanţă cucerit de noul joc, care îi încântase zilelede concediu şi căruia îi prevedea un mare succes comercial. A făcutaşadar o comandă substanţială producătorului, mult pestecapacitatea acestuia, care în scurt timp a trebuit să-şi recunoascăneputinţa de a fabrica pe scară largă, aşa că a vândut drepturilecelui mai mare producător american de jucării, Selchow and Righter,care, în 1986, a fost cumpărat de COLECO Industries. Un an maitârziu, firma a intrat în incapacitate de plată, iar drepturile,inclusiv cele pentru Scrabble, au fost achiziţionate de Hasbro,actualul deţinător pentru spaţiul Americii de Nord (Statele Uniteşi Canada). Pentru restul lumii, drepturile sunt deţinute în zilelenoastre de altă firmă, Mattel.

La succesul jocului a contribuit, fără îndoială,emisiunea-concurs de Scrabble difuzată în Statele Unite între 1983şi 1990 - în total aproape 1.300 de emisiuni.

La ora actuală, jocul se comercializează în 121 de ţări, învariante pentru 30 de limbi. Deţinătorii drepturilor spun că s-auvândut, până acum, peste 100 de milioane de seturi şi că ar fi celmai popular joc de cuvinte din lume.

Există trei campionate mondiale de scrabble: cel francofon (din1972), cel anglofon (din 1991) şi cel hispanofon (din 1997).

În România, istoria jocului debutează în 1982, când revista"Ştiinţă şi tehnică" începe să publice o serie de articole deiniţiere în Scrabble, iar "Rebus", publicaţia enigmiştilor, îidedică o pagină. Întreprinderea de Reclamă şi Publicitate acooperaţiei, mult mai intrepidă şi mai îndreptată spre piaţă decâtfosilele aflate în proprietatea întregului popor, a dat lovituraproducând un Scrabble autohton (deosebit de cel original doar printabla de joc, lipsită de pătrăţele care dublează valoarea uneilitere sau a cuvântului). Se spune că până la căderea comunismuluicooperatorii români de la RECOOP ar fi vândut 1 milion de asemeneajocuri "adaptate"… Al naibii Mitică!

Exemplificări şi datări pentru sensurile şi cuvintele noi dinacest articol veţi găsi în ediţia a treia a DCR (Dicţionarul deCuvinte Recente), aflat în pregătire la Editura Logos.


ALEXANDRUCIOLAN (n. 1952, Bucureşti). Filolog (absolvent despaniolă-romånă al Universităţii Bucureşti). Profesor navetist(Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoiredactor-traducător la revista "Lumea" (1978-83), redactor laEditura Politică şi ulterior la Editura Humanitas (1983-1991),editor şi administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducător şipublicist. Zona de interes principală: lexicologia, lexicografia.Preferinţe muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, ChavelaVargas, Liviu Vasilică, Maria Lătăreţu, Făråmiţă Lambru, DireStraits. Pasiuni: gătitul şi conservele de casă. Dorinţe: să aibănepoţi. Are un nepot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO