Ziarul de Duminică

Scriitori despre cărţile lor (II)/ de Stelian Ţurlea

Scriitori despre cărţile lor (II)/ de Stelian Ţurlea

FOTO: Cătălin Dorian Florescu. GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

23.11.2012, 00:04 197

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de duminică", rubrici care au ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor. La "Cartea de literatură" sunt semnalate cărţi aflate deja pe rafturi, între care facem, fireşte, o selecţie. La fel se întâmplă cu cartea de istorie, de ştiinţă, de economie, de artă. Le sunt destinate cronici cărţilor asupra cărora merită să ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate alte ori pe larg de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atenţie aparte mai primesc colecţiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe îndelete în fiecare număr. Din noianul de volume în curs de apariţie sau în pregătire alegem câte unul pe care îl prezentăm printr-un fragment, sperăm incitant, la rubrica "Avanpremieră". În sfârşit, în cadrul rubricii de faţă, am invitat editurile să ne semnaleze câte o carte aflată în pregătire, să ne prezinte, pe scurt, de ce merită acea carte să apară, să fie cumpărată şi citită.

În această săptămână a Târgului de carte Gaudeamus ne-am propus să adresăm o întrebare câtorva scriitori români care îşi lansează cărţile acum.

"Ce înseamnă titlul nou lansat la Gaudeamus în creaţia dvs?"

Au răspuns:

Cătălin Dorian Florescu - Jacob se hotărăşte să iubească, Editura Polirom:

"Jacob se hotărăşte să iubească" este al cincelea roman al meu, şi primul cu totul ficţional. În primele m-am ţinut de propria biografie sau de vieţiile bogate şi pline de peripeţii ale unor personaje reale. În noul roman am făcut un pas decisiv spre o viziune cu totul personală a existenţei umane. Fantezia s-a dezlănţuit în totalitate. Toate personajele mele din cele cinci romane sunt în căutarea unei vieţi mai demne, sunt naufragiaţi ai unei vieţi dramatice, ai unui secol nemilos. Dar Jacob este probabil comentariul meu cel mai puternic, despre omul care luptă şi se sustrage pieirii. Cu acest roman se încheie un ciclu început acum 11 ani cu "Vremea Minunilor", în care o familie încercă să fugă din comunism. În "Jacob se hotărăşte să iubească" sunt toţi într-o stare de permanentă căutare a unui loc mai bun, toţi sunt pe drum pentru a-şi clădi existenţa. În primul rând băiatul Jacob.

Acest roman este şi romanul care m-a consacrat în spaţiul de limbă germană, si chiar dacă acest argument nu este unul literar, este desigur unul care contează într-o carieră de scriitor. A fost foarte bine primit şi discutat, s-a vândut în 50.000 de exemplare în 9 ediţii în tot spaţiul german şi a primit premiul Swiss Book Prize 2011, deci a devenit cartea anului în Elveţia. A intrat şi în liceele elvetiene, fiind subiect de bacalaureat. De acum încolo, probabil că tot ceea ce v-a urma pe drumul meu scriitoricesc va fi măsurat cu puterea narativă a lui Jacob.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO