Ziarul de Duminică

Scriitorul Bujor Nedelcovici, la BookCity Milano/ de Diana Pârvulescu

Scriitorul Bujor Nedelcovici, la BookCity Milano/ de...

Autor: Diana Pârvulescu

13.11.2014, 23:50 59

Scriitorul Bujor Nedelcovici participă în această săptămână  la Festivalul Internaţional de Literatură BookCity Milano 2014, un eveniment literar tânăr, care se bucură de un impresionant succes la public, în presa scrisă şi în mediile de specialitate. Deschis ieri, joi, 13 noiembrie, la Milano, oraşul care găzduieşte unele dintre cele mai importante edituri italiene, festivalul îşi propune să promoveze pe scară largă unul din simbolurile locale – cartea – şi persoanele direct  implicate în universul cărţii: scriitorii, editorii, traducătorii, criticii literari şi, nu în cele din urmă, cititorii.

Primul eveniment, dedicat exclusiv scriitorului Bujor Nedelcovici, a avut ieri, la Consulatul General al României de la Milano. Întâlnirea cu Bujor Nedelcovici a fost moderată de scriitoarea Ingrid Beatrice Coman, traducătoarea romanului acestuia „Dimineaţa unui miracol” („La mattina di un miracolo”, Rediviva 2014), prezentat în acest an la Salonul Internaţional de Carte de la Torino. Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României de la Milano, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Centrul Cultural Italo-Român din Milano şi editura Rediviva din Milano..

Al doilea eveniment va avea loc vineri, între orele 9.00 şi 16.00, în Sala del Grechetto a Bibliotecii Centrale – Palazzo Sormani. Este vorba despre simpozionul literar „Europa şi  călătoria”, eveniment organizat de Institutul Francez din Milano, în colaborarea cu membrii cluster-ului EUNIC Milano din care face şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Al treilea eveniment, desfăşurat sub patronajul Comisiei Europene, va avea loc sâmbătă, de la ora 12.30, în Sala Viscontea – Castello Sforzesco. Este vorba despre întâlnirea cu scriitorii şi  jurnaliştii disidenţi din Republica Cehă, Polonia şi România, eveniment organizat de Centrul Ceh din Milano, în parteneriat cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Consulatul General al Poloniei la Milano, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului şi a comunismului în ţările din Europa centrală şi răsăriteană.

Bujor Nedelcovici, născut pe 16 martie 1936, la Bârlad, este romancier şi eseist şi s-a stabilit din 1987 la Paris, în Franţa. A absolvit în 1959 Facultatea de Drept din Bucureşti. A fost avocat în baroul din Ploieşti, de unde a fost radiat din motive politice (după arestarea tatălui), fiind obligat să muncească timp de 12 ani pe diverse şantiere din ţară. Din anul 1987, acesta alege calea exilului, trăieşte la Paris, unde continuă să scrie. Susţine un ciclu de conferinţe în Statele Unite ale Americii şi publică în Canada eseul „Întâlnirea cu secolul al XXI-lea”. Din 1987, face parte din colegiul de redacţie al revistei Esprit, unde publică articole şi eseuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO