Ziarul de Duminică

Sculy-Logothetides

Sculy-Logothetides

Cladirea Jockey-Clubului din Iasi

28.07.2006, 15:13 828

Consultand un dictionar grec-roman, am aflat ca acest cuvant inseamna in limba greaca chiar... "scul". Asadar o porecla devenita nume de familie si chiar unul care, in vechea societate romaneasca, respira apartenenta la clasele posedante.
Ca atatea patronime de origine elena pentru care cu adevarat ospitalierul pamant al Principatelor a fost loc de azil, de imbogatire si adesea chiar de ascensiune sociala. Familia Sculy mai cunoscuta (pentru ca de fapt nu a existat doar una singura pe pamantul romanesc) avea si cognomenul "Logothetides", care prin simplificare a devenit "Logotheti". In paranteza fie spus, ce diferenta spectaculoasa intre un banal "escu" si un "Sculy-Logothetides"...
In ciuda acestei situatii, personajul din familie cu care subsemnatul a intretinut legaturi de prietenie - in ciuda diferentei de varsta -, arhitectul Nicolae Sculy-Logotheti, casatorit cu o nepoata de fiu a genealogistului Stefan D. Grecianu, era un personaj atasant si deschis, cu mult bun-gust si cu generozitate autentica. De la domnia sa am aflat ca strabunicul, avand prenumele de Sculy - devenit in generatia urmatoare nume de familie -, a venit din Grecia si a trait la Piatra Neamt, unde a facut avere. A detinut micul rang boieresc de "ban". A fost casatorit cu Caliopi Caraghioz, al carei nume trimite cu gandul la popularul teatru cu marionete din Grecia traditionala. Copiii sai faceau deja parte din protipendada Moldovei: avocatul Vasile Sculy (1844 - 1918), deputat si senator, casatorit cu Sofia Exarhu, a fost proprietarul unei frumoase case boieresti din Iasi in care, din 1875, s-a aflat sediul Jockey-Clubului; Leon Sculy (1853 - 1912), deputat si el, s-a numarat printre intaii profesori de la Facultatea de Medicina din capitala Moldovei. Fiul lui Vasile Sculy, cel de-al doilea Leon Sculy din familie, licentiat in drept si in chimie agricola, a fost casatorit cu Margareta Caradja, fiica entomologului Aristide Caradja, descendenta directa a domnitorului Ioan Caradja, avand, la randul sau, un fiu, Andrei, casatorit cu Maia Bujoi, fiica cunoscutului industrias, inginerul Ion Bujoi.
Vasile Sculy a avut de asemenea un fiu Raul (1882-1954), mosier la Buhaesti (jud.Vaslui) si compozitor. Din casatoria acestuia cu fiica juristului si poetului Nicolae Volenti s-au nascut un fiu, Henric, aviator; o fiica, Ada, maritata mai intai cu ruda sa, magistratul G. Makarovitsch si apoi cu Costel Ioan - nepot de frate al lui Take Ionescu - si un alt fiu, Nicolae, arhitectul mai sus amintit, care a avut preocupari legate de spita familiei.
Si cealalta ramura a familiei Sculy, descendenta din profesorul medic de la Iasi, prezinta un interes istorico-genealogic: din casatoria lui cu Smaranda Cincu s-au nascut un fiu, Eduard, medic, si trei fiice: Maria-Antoaneta, sotia lui Costin Sturdza, Margareta, casatorita cu Teodor Herescu si Georgeta, casatorita mai intai cu Vintila Cicei si apoi cu Constantin Iarca, din cunoscuta familie boiereasca din regiunea Buzau - Ramnicu Sarat, care a fost in relatii cu pictorul Ion Andreescu si care a dat ostirii romanesti trei generali.
O sora a avocatului Vasile Sculy si a profesorului medic Leon Sculy, Cleopatra a fost casatorita cu August Rascanu, fiul boierului revolutionar Toderita Rascanu, care si el avusese mosie tot la Buhaestii Vasluiului. In zilele noastre numele se continua prin arhitectul Stefan Sculy-Logotheti si prin verii sai Alexandra Babeanu nascuta Sculy-Logotheti si Ion Sculy-Logotheti, ingineri, cu totii stabiliti la Paris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO