Ziarul de Duminică

Seară de poezie şi jazz/ de Ziarul de duminică

Seară de poezie şi jazz/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

05.11.2015, 23:58 42

                                                                                           1 FOTO

 
 
 

Miercuri, 11 noiembrie 2015, ora 19.30, în Sala Studio a Teatrul Odeon din  Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (MNLR) şi Teatrul Odeon organizează o „Seară de poezie şi jazz. Vor susţine recitaluri şase dintre cele mai mai importante voci poetice contemporane: Magda Cârneci, Marian Drăghici, Horia Gârbea, Doru Mareş, Nicolae Prelipceanu şi Liviu Ioan Stoiciu. Amfitrionii „Serilor” sunt scriitorul Ioan Groşan şi muzicianul Mircea Tiberian. Iniţiatorul programului este universitarul şi criticul de teatru Ioan Cristescu, directorul MNLR.

 

Magda Cârneci (poet, eseist, critic şi teoretician de artă român) a absolvit Facultatea de Istoria şi Teoria Artei a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” din Bucureşti în 1979. În 1997 a obţinut un doctorat în istoria artei la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. A obţinut de asemenea numeroase burse de cercetare pre şi postdoctorale în străinătate. A fost şi co-director al revistei de arte vizuale Artelier. Între 2007-2010 a condus Institutul Cultural Român din Paris. Debutul poetic are loc în 1975 în revista România literară, sub pseudonimul Magdalena Ghica, pe care îl va folosi până în 1989. Debutul editorial se produce în 1980 cu volumul  Hipermateria, Editura Cartea Românească.  

Marian Drăghici s-a născut la 25 februarie 1953, în Osica de Sus; membru al Uniunii Scriitorilor din România, din 12 ianuarie 1990. A publicat mai multe  volume de poezie. Secretar/preşedinte al Secţiei de poezie din Asociaţia Scriitorilor Bucureşti (2000-2004). Din 2006, s.g.r./redactor-şef adjunct la „Viaţa Românească”.

Horia Gârbea s-a născut la 10 august 1962 în Bucureşti. Este doctor în inginerie civilă, cadru didactic universitar. În domeniul literar, a debutat în 1982 cu poezie. Dupã 1989 a avut o activitate intensă de publicist şi autor de literatură. A publicat poezie, proză, teatru, critică literară şi teatrală, eseuri. În total 12 piese reprezentate în România ca şi în Anglia, Franţa şi Serbia. A publicat peste 25 de volume de literatură originală şi de traduceri. A obţinut numeroase premii literare.

Nicolae Prelipceanu, născut în 1942. Redactor la Tribuna din Cluj, la Viaţa Românească, redactor şef adjunct la Luceafărul, secretar al USR, redactor şef al revistei Alianţa Civică, consilier şef la Inspectoratul pentru cultură Bucureşti, ziarist la Cotidianul, România liberă, director de programe la SOTI, consilier de stat la Guvernul României, redactor-şef la revista Viaţa Românească. Numeroase volume de poezie.

Liviu Ioan Stoiciu s-a născut în 19 februarie 1950 la Dumbrava Roşie / Piatra Neamţ: poet, prozator, autor dramatic, eseist şi publicist. A copilărit la Cantonul 248 / Halta CFR Adjudu Vechi şi la Adjud (aici a terminat liceul teoretic în 1967). Din 1990 a venit de la Focşani (unde a locuit din 1975) cu domiciliul stabil la Bucureşti: redactor (şef şi adjunct) la revistele Uniunii Scriitorilor “Contrapunct” şi „Viaţa Românească”. A primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, 2010. Numeroase volume de poezie.

Ioan Groşan (n. 1954) a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Debutul său cu volumul de povestiri „Caravana cinematografică” din 1985 a fost distins cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor. A fost de-a lungul timpului profesor, director artistic al studioului de creaţie cinematografică al Ministerului Culturii, precum şi publicist-comentator la mai multe reviste şi ziare. În 2009, povestirea „Caravana cinematografică” a fost ecranizată de regizorul Titus Muntean. Povestirile sale au fost traduse în rusă, în franceză, germană, engleză, poloneză, maghiară, rusă şi vietnameză.

Mircea Tiberian este unul dintre cei mai cunoscuţi jazzmeni români ai ultimelor decenii, pianist, utilizator şi de claviaturi electronice, compozitor şi profesor de jazz, autor de cărţi de specialitate. S-a născut la Cluj, în 1955. În 1980, a absolvit Conservatorul bucureştean. A cântat, printre alţii, alături de Larry Coryell, Tomasz Stanko, Herb Robertson, Ed Shuller, Nicholas Simion, Adam Pieronczyk, Maurice de Martin, Theo Jorgensmann, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Dan Mândrilă, Anca Parghel.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO