Ziarul de Duminică

Shakespeare & Co/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

31.10.2014, 00:02 1142

Dirijor medaliat

Sala Radio a găzduit  luni, 27 octombrie 2014, finala celei de-a VII-a ediţii a Concursului de muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”. Manifestarea a fost  organizată  de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. La final, Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia a susţinut un recital de muzică eclesială.

Cu această ocazie,  Dan Mihai Goia (foto 1), dirijorul Corului Academic Radio a primit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Născut la Cluj-Napoca (în 1952),  Dan Mihai Goia a studiat vioara, viola, pianul şi canto, absolvind Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti unde a abordat dirijatul coral sub îndrumarea unor maeştri precum Marin Constantin şi Petre Crăciun. Membru al Corului Naţional de Cameră „Madrigal” (între anii 1971-1995), a susţinut concerte la pupitrul acestei prestigioase formaţii corale, fiind o perioadă şi director general adjunct şi dirijor secund al acestui ansamblu.

Între anii 1997 - 2009 Dan Mihai Goia a fost conducătorul artistic şi dirijorul Coralei Bărbăteşti Ortodoxe „Te Deum Laudamus'” cu care a susţinut peste 250 de concerte în Bucureşti şi în ţară, turnee în Franţa, Suedia şi Olanda şi a realizat 5 compact-discuri ce cuprind muzică religioasă românească şi universală. Pentru activitatea şi performanţele  realizate cu Corala Bărbătească Ortodoxă „Te Deum Laudamus”, în anul 2004 a primit  Crucea Patriarhală - conferită de Preafericitul Patriarh Teoctist. În acelaşi an  a obţinut Titlul de Doctor la Universitatea Naţionala de Muzică din Bucureşti.

Din anul 2000 este dirijorul Corului Academic Radio.

 

Premieră internaţională Gigi Caciuleanu la Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Teatrul Naţional Dona Maria II, prezintă, în zilele de 15 noiembrie (21h00) şi 16 noiembrie (16h00), în sala Garrett, cel mai nou spectacol de teatru coregrafic semnat de Gigi  Căciuleanu - Folia, Shakespeare & Co, realizat cu prilejul aniversării a 450 de ani de la naşterea lui William Shakespeare (foto 2). Premiera naţională a avut loc în data de 23 aprilie a.c., ziua de naştere a marelui dramaturg, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, iar cele două spectacole de la Lisabona deschid seria de reprezentaţii pe scenele internaţionale.

Producţie a Fundaţiei Art Production, cu sprijinul JTI şi al Asociaţiei Global Art, spectacolul este interpretat de dans-actorii: Cristian-Daniel Osoloş, Rasmina Călbăjos, Alexandru-Mircea Calin, Lari Cosmin Giorgescu, Lucile Julaud, Ştefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Adrian Nour, Arcadie Rusu şi Diana Spiridon, membri ai „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company“.  Scenografia este semnată de tânăra şi talentata Corina Grămoşteanu şi muzica de compozitorul Paul Ilea, care a creat inspirate variaţii muzicale pe tema binecunoscutei „Folia“, dans popular portughez a cărui frază muzicală a fost în vogă secole de-a rândul începând din Evul Mediu.

Creaţia coregrafică Folia,Shakespeare & Co, inspirată din operele şi personajele dramaturgului britanic, prilejuieşte întâlnirea cu atmosfera din Cum vă place, Romeo şi Julieta, Hamlet, Neguţătorul din Veneţia, Cei doi tineri din Verona, Troilus şi Cressida, Regele Lear sau Zadarnicile chinuri ale iubirii, printre altele.

Director de teatru, coregraf, dansator şi profesor, Gigi Căciuleanu este una dintre cele mai originale personalităţi din universul dansului contemporan. Deţinător a numeroase premii şi decoraţii internaţionale, Gigi Căciuleanu a colaborat, de-a lungul anilor, cu artişti faimoşi din lumea dansului şi a muzicii: Astor Piazzola, Marius Constant, Pina Bausch, Maïa Plissetskaïa, Jeanine Richer, Jean-Michel Jarre, Guy Tudy, François Rabbath, Claude Lefevre, Santiago Sempere, Jean Le Poulain, Henri Ronse. În prezent, deţine propria companie coregrafică (Gigi Căciuleanu Romania Dance Company), înfiinţată în anul 2007 la Bucureşti.

 

Programe pentru familii în expoziţia Suprarealismul cotidianului (MNAR)

În lunile noiembrie şi decembrie 2014, familiile cu copii cu vârste cuprinse între 4 şi 12 ani sunt invitate la programele cu tema O lume în alb şi negru, desfăşurate în expoziţia Marcel-G. Lefrancq – Suprarealismul cotidianului, deschisă în sălile Kretzulescu ale MNAR (foto 3, 4).

Văzută în alb şi negru, prin obiectivul aparatului de fotografiat, lumea din jurul nostru nu mai seamănă cu ceea ce ştim. Ea poate deveni mai misterioasă, mai poetică, mai expresivă.

Copiii şi părinţii sunt aşteptaţi să descopere împreună frumuseţea şi ineditul realităţii de zi cu zi, aşa cum le-a surprins în fotografiile sale artistul belgian Marcel -G. Lefrancq.

 

Programele se vor desfăşura astfel:

- Sâmbătă,  1 noiembrie 2014, începând cu ora 11:00, program pentru copii cu vârste între 4 şi 6 ani; înscrierile pentru acest program se pot face în intervalul 27-30 octombrie;

- Duminică, 2 noiembrie 2014, începând cu ora 11:00, program pentru copii cu vârste între 7 şi 9 ani; înscrierile pentru acest program se pot face în intervalul 27-30 octombrie;               

- Sâmbătă,  8 noiembrie 2014, începând cu ora 11:00, program pentru copii cu vârste între 10 şi 12 ani; înscrierile pentru acest program se pot face în intervalul 3-6 noiembrie;

- Sâmbătă, 6 decembrie 2014, începând cu ora 11:00, program pentru copii cu vârste între 7 şi 9 ani; înscrierile pentru acest program se pot face în intervalul 2-4 decembrie;               

- Duminică,  7 decembrie 2014, începând cu ora 11:00, program pentru copii cu vârste între 4 şi 6 ani; înscrierile pentru acest program se pot face în intervalul 2-4 decembrie;               

- Duminică, 14 decembrie 2014, începând cu ora 11:00, program pentru copii cu vârste între 10 şi 12 ani; înscrierile pentru acest program se pot face în intervalul 8-11 decembrie;               

Participarea la programe se face pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile, la telefon: 021/314.81.19 sau prin e-mail la adresa: familii@art.museum.ro

Preţ bilet: 15 lei/ persoană

Durata: aproximativ două ore (vizită activă în expoziţie şi atelier de creaţie)

Materialele folosite la aceste programe sunt oferite participanţilor de către muzeu

 

Expoziţia Marcel-G. Lefrancq - Suprarealismul cotidianului prezintă şaizeci de fotografii care recreează, prin intermediul unor imagini evocatoare, o lume imaginară, surprinzând deopotrivă realităţile angoasante ale epocii artistului. Încă din perioada de început a activităţii sale, se remarcă preferinţa pentru o temă ce va deveni predilectă: străzile oraşului natal, vederi în perspectivă inversă, în contre-jour, într-o lumină scăzută, care lungeşte umbrele. Diversitatea subiectelor abordate de Marcel-G. Lefrancq – de la cronica de familie la portrete şi serbări populare sau nuduri – dovedeşte complexitatea acestui artist, care surprinde aspecte sugestive ale vieţii cotidiene, exploatând totodată elementul suprarealist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO