Ziarul de Duminică

Şi averea naşte monştri/ de Elisabeta Lăsconi

Şi averea naşte monştri/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

19.09.2014, 00:15 54

O adolescentă se confesează, încercând să-şi amintească tot ce i s-a întâmplat, fiindcă amnezia i-a fărâmiţat şi ascuns amintirile. Fata se numeşte Cadence, apropiaţii o alintă Cady, este nepoata cea mare a familiei Sinclair, o familie foarte bogată, atât de bogată, încât au propria insulă unde îşi petrec verile. Aici bunicul Harris Sinclair şi bunica Tipper Taft au o casa, Clairmont, dar au construit şi fiecăreia din cele trei fete câte o casă. Familia Sinclair au propriul lor cod de viaţă, pe care Cady, personaj şi narator al romanului, îl explică în deschiderea cărţii:

„Bine-aţi venit la minunata familie Sinclair.
N-avem niciun criminal.
N-avem niciun dependent.
N-avem niciun ratat.
Familia Sinclair e compusă din indivizi atletici, înalţi şi frumoşi. Suntem democraţi, cu avere, din tată în fiu.
Nu contează dacă unul dintre noi e îndrăgostit până la disperare, absolut până la disperare.
Nimeni n-are nevoie de nimeni.
Nimeni nu greşeşte vreodată.
Trăim, cel puţin pe durata verii, pe o insulă privată, în apropiere de linia de coastă din Massachusetts.”

Romanul se deschide cu harta insulei şi cu un arbore genealogic, explicând relaţiile şi fixând cele patru reşedinţe construite: Clairmont este casa minunată a bunicilor şi inima familiei, Red Gate aparţine lui Carrie (care are doi băieţi – Johnny şi Will) şi Cuddledown este a lui Bess (care are patru copii – Mirren, gemenele Bonnie şi Liberty, şi Taft) şi Windemere a lui Penny (care o are doar pe Cady).

Pe insulă vrea Cady să se întoarcă sperând că-şi poate aminti ce s-a petrecut în urmă cu două veri – când avea 15 ani şi împreună cu verii ei Johnny şi Mirren şi cu Gat, intrusul care nu aparţinea familiei, formau un grup şi se distrau zi de zi. În vara aceea lumea ei s-a fracturat, aşa că a ieşit din ritmul şcolar, iar tatăl ei a dus-o în Europa într-o excursie cu rost mai degrabă terapetic decât cultural. Întoarcerea pe insulă este o călătorie într-un tărâm pe care cititorul îl percepe pe rând ca paradis, purgatoriu şi infern. Cady îi priveşte acum cu detaşare pe toţi le şi analizează destinele.

Surorile Sinclair au crescut ca prinţese răsfăţate, cunoscute în lumea bună de la Boston, Harvart şi Martha Vineyard pentru eleganţa hainelor, pentru casele frumoase, au studiat la şcoli din Ivy League. Doar că acum când tinereţea s-a încheiat, Cady le vede eşecul: sunt toate trei divorţate şi trăiesc din fondurile asigurate de tatăl lor. Şi scormonind în amintiri descoperă că ajunseseră să se duşmănească după moartea mamei lor, încercând fiecare să primească bunuri cât mai multe din averea lui Harris Sinclair. 

Bogatul Harris Sinclair s-a transformat după moartea soţiei lui într-un soi de rege Lear, iar jocul său are efect asupra tuturor. De altfel, povestea tatălui care-şi pune fetele să se întreacă pentru a-i dovedi iubirea traversează folclorul mai multor popoare, se regăseşte la Fraţii Grimm, iar la noi are titlui „Sarea în bucate”, autoarea a făcut din o punere în abis reluată pe parcursul romanului în variante adaptate, încărcate de interogaţii. Şi născocind poveştile, Cady se apropie de miezul nenorocirii care a dus la prăbuşirea ei.

Prea multe avusese de înfruntat Cady în vara celor 15 ani: duşmănia dintre surori, în care s-a trezit prinsă fără voia ei, prezenţa lui Gat, băiatul de culoare, de care s-a îndrăgostit, provocând reacţiile mamei şi ale bunicului, sentimentul că lumea sigură şi confortabilă de până atunci se sfărâmă sub ochii ei, întrebările despre Gat şi sentimentele lui. Atunci, fata a acţionat, dar faptele s-au răsucit provocând o tragedie, atât de dureroasă, încât a ales amnezia ca refugiu, pentru că adevărul despre cele întâmplate era insuportabil.

„Mincinoşii” se citeşte pe nerăsuflate, indiferent de vârstă. Este cartea-miracol ce transformă în cititor pe oricare adolescent impermeabil la farmecul lecturii. De altfel, romanul apare în colecţia „Young Adult” a Editurii Trei, este destinat publicului foarte tânăr. Dar merită citit de părinţi, cu folos sporit, vor înţelege din reacţiile celor patru mincinoşi, mai ales din drama lui Cady, cât de fragili şi de vulnerabili sunt adolescenţii abia ieşiţi din copilărie, ce efect devastator au asupra lor pretenţiile adulţilor, ca şi ambiţiile unei familii.

 

E. Lockhart, Mincinoşii, traducere din limba engleză de Ana-Maria Man, Editura Trei, 2014, 264 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO