Ziarul de Duminică

Sighişoara 2010. Cum au sărbătorit cavalerii la a 18-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală – GALERIE FOTO

Sighişoara 2010. Cum au sărbătorit cavalerii la a 18-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală – GALERIE FOTO

Sighişoara 2010. Cum au sărbătorit cavalerii la a 18-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală

26.07.2010, 13:46 127

Vreme de trei zile - 23-25 iulie - Sighişora a fost însărbătoare: Festivalul de Artă Medievală şi-a intrat în drepturi. A18-a oară. Ca în ultimii şase ani, manifestarea s-a desfăşurat suboblăduirea Primăriei Municipiului Sighişoara. Cu toate că este unan de criză, s-au găsit fonduri pentru desfăşurarea acestuieveniment şi trupe locale sau din alte zone ale ţării şi chiar dinstrăinătate au reuşit să ajungă în cetatea medievală.

La ediţia de anul trecut au participat 30.000 de persoane,dintre care mai mult de jumătate turişti străini. Nu ştiu câţi aufost anul acesta, se va afla probabil curând, în mod sigur maipuţini. Dar şi ei au admirat cavalerii cu armuri si săbii,domniţele fermecătoare, păpuşarii, iluzioniştii, fachirii şivrăjitorii, menestrelii, clovnii şi duhurile întrupate înghesuiţipe străduţele înguste ale cetăţii medievale, dansurile medievale şiminispectacolele de teatru.
Spectacolele au început printr-o paradă a cavalerilor - sub deviza"Întoarcerea cavalerilor" - pe străzile străvechi alemeşteşugarilor (pe care se află şi casa, acum monument istoric, încare, în 1861, Zaharia Boiu înfiinţa prima şcoală românească dinCetate). Printre participanţi - Ordinul Cavalerilor Argotica,Ordinul Cavalerilor Tabosti Kupci din Cehia, Ordinul Dragonior dinTransilvania, Ordinul Cavalerilor din Mediaş, Ordinul CavalerilorGladius Dei, Ordinul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei, Garda dinBistriţa, Ordinul Cavalerilor Csabafiak, Ordinul Cavalerilor Lup.Au fost spectacole de toboşari, de foc şi lupte, de stegari, demagie, de ardere a vrăjitoarelor, turniruri cavalereşti, prezentăride arme; au fost concerte de muzică medievală şi jonglerie - auexcelat trupele Dayspring din SUA, Lagunekin din Franţa, Trabucosdin Portugalia; concerte pur şi simplu - Pontice, Grafic, Lyra, înmod sigur şi alte formaţii pe care n-am apucat să le aud;spectacole de teatru - trupele Cameleon, Hyperion, Toţi dinClasa-UNATC, Teatrul Scena; spectacole pentru copii - teatru,jocuri şi concursuri medievale. Multe dintre acestea se desfăşurausimultan, în pieţele cu nume predestinate - Cavalerilor,Pelerinilor, Trubadurilor, Mercenarilor, Micilor Cavaleri - fiecareputea alege în funcţie de gust. În Casa Cronicarilor aveau locconferinţe, fireşte, tot pe teme medievale. Pe DrumulMeşteşugarilor, artişti populari din cele patru vânturi expuneauproduse artizanele autentice.
Câteva caracteristici mi s-au evidenţiat. Ca şi anul trecut, aufost zile caniculare, deşi meteorologii anunţau ploi şi vreme urâtă- ploile n-au scăldat cetatea decât noaptea târziu. Ca şi anultrecut, numărul tinerilor, români şi străini, a fost copleşitor.Dar spre deosebire de anul trecut, peste tot existau afişe cuprogramul manifestărilor. Spre deosebire de anul trecut,sărbătoarea a fost chiar medievală, chiar rafinată, parcă dorind săne convingă de faptul că Evul Mediu n-a fost nici întâmplător, niciîntunecat. Au lipsit cu totul din Cetate, pentru prima oară,comercianţii de kitschuri, porumb fiert, seminţe şi floricele care,printr-o inspirată decizie a primăriei, au avut interdicţie petimpul desfăşurării Festivalului.
Dar faptul care m-a impresionat în egală măsură cu aceastăcurăţenie a fost numărul mare al nunţilor. Am văzut mirese laSighişoara şi în anii trecuţi, dar parcă niciodată ca în 2010 - amnumărat şase sau şapte, în mod cert au fost mai multe. Alaiurilelor reuşeau o simbioză uimitoare cu alaiurile cavalerilor şidomniţelor din vechime.

În imagini: Festivalul Medieval de la Sighişoara2010. Parada cavalerilor şi mulţime. În foto 10 - casa în careZaharia Boiu a înfiinţat în 1861 prima şcoală românească dinCetate. Fotografii de Cristina Ţurlea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO