Ziarul de Duminică

Siluetele oraşului istoric, la Sibiu/ de Ziarul de duminică

Cristina Ţurlea şi Ion Ene

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

11.12.2014, 23:51 169

Preşedinta Uniunii Arhitecţilor din România, doamna Viorica Curea, a imprimat filialelor dorinţa de a se manifesta şi în alte domenii ale artelor, nu numai al profesiei, prin organizarea de expoziţii din ce în ce mai ample. Filiala UAR Sibiu, condusă de arhitectul Mircea Ţibuleac, se numără printre cele care aplică cel mai frecvent acest îndemn. La 3 decembrie, filiala a deschis o nouă expoziţie care încă poate fi văzută (până la 15 decembrie) la Centrul de Informare Turistică din cadrul  Primăriei Sibiu, Str. Brukenthal nr. 2. Sunt prezentate aproape 100 de lucrări în ulei şi acuarelă realizate de arhitecţii Ion Ene (Sibiu) şi Cristina Ţurlea (Bucureşti), reunite sub titlul ,,Siluetele oraşului istoric şi spaţii urbane văzute de arhitecţi”. Expoziţia a fost deschisă, în prezenţa primarului interimar al Sibiului, doamna Astrid Fodor, şi a unui numeros public de criticul de artă Olimpia Tudoran.

 

Arh. Ion Ene, născut în 1937, a studiat la Institutul de Arhitectură ,,Ion Mincu” Bucureşti, promoţia 1976, şi a lucrat toată viaţa la Sibiu. A avut o expoziţie de lucrări personale în octombrie 2012, vernisată în cadrul Centrului de Informare, Primăria Sibiu.

Despre arh. Ion Ene, criticul de artă Olimpia Tudoran declara: ,,Acum doi, ani când am deschis o expoziţie, am remarcat caracterul arhitectural al lucrărilor sale şi anume faptul că accentul pictorului era pus pe o redare articulată, sigură, simetrică, geometrică, cu perspective foarte clare ale unui veritabil arhitect şi a surprins aceste lucruri extraordinar de bine în vederile panoramice, mă refer la acele perspective plonjate, aeriene asupra centrului medieval al Sibiului: Piaţa Mare, Piaţa Mică; vederile acestea de ansamblu întâlneau o acurateţe şi o siguranţa pe care o are un arhitect (...) D-nul Ene ne dovedeşte că are şi această latură a unui artist plastic, lucrările sale au crescut calitativ şi au devenit mai picturale, mai atrăgătoare, mai sensibile, s-au îndepărtat de latura arhitecturii sobre, aş putea spune mai reţinute, mai rigide.”

Arh. Cristina Ţurlea a absolvit Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, Bucureşti. În 2007 obţine titlul ştiinţific de doctor în arhitectură. Este autorul mai multor volume de specialitate şi a particpat la mai multe expoziţii între 2010 şi 2014.

Pictura Cristinei Ţurlea, spunea Olimpia Tudoran, „m-a surprins şi m-a impresionat într-un mod deosebit de plăcut, pentru că nu am crezut că este vorba de o arhitectă, am crezut că este o pictoriţă, un artist plastic; iată ne arată că şi Sibiul nostru poate fi pictat nu cu viziunea unui arhitect, ci cu cea a unui plastician, a unui pictor care se opreşte asupra cromaticii oraşului nostru, pe care o exaltă (…) Este foarte multă culoare, foarte multă sensibilitate şi simţire în aceste tablouri.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO