Ziarul de Duminică

Sinaia celor patru anotimpuri/ de Radu Constantinescu

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Radu Constantinescu

19.11.2015, 23:47 83

În ultimii ani, numeroase au fost tentativele şi reuşitele unor cercetători entuziaşti de a scotoci prin arhive sau în tradiţiile locale pentru a scoate la iveală date şi informaţii neştiute despre locuri şi oameni (vorba istoricului)...care au fost. Aşa au apărut sute de lucrări monografice, unele realizate cu acribie, sinteze ştiinţifice de mare valoare, încununate cu prestigioase premii, altele rămase doar cu meritul tentativei generoase, dar cu iz amatoristic. Au văzut lumina tiparului volume somptuoase sau mai modeste din punct de vedere grafic, ample sau rezumative, consacrate aspectelor istorice (mai ales), dar şi celor care ţin de etnografie sau de patrimoniu imaterial.  O varietate semnificativă de lucrări, pe măsura varietăţii domeniilor care pot fi abordate cu această metodă de cercetare.

Recent, o nouă lucrare a venit să se alăture celor de până acum, o lucrare cu un caracter inedit, una dintre puţinele de acest gen care apar pe piaţa românească de carte. Este vorba despre albumul fotografic cu caracter monografic „Sinaia 365”. Editorii, Centrul Cultural „Carmen Sylva” Sinaia, în parteneriat cu Primăria Sinaia, au declarat la ceremonia de lansare că albumul are ca scop promovarea identităţii culturale a oraşului. Ambiţios obiectiv, pe măsura renumelui şi a tradiţiilor celei pe care ne-am obişnuit să o numim „Perla Carpaţilor”. Realizatoarea acestei lucrări unicat este un foarte tânăr artist fotograf, absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti, care şi-a dat acum examenul maturităţii sale profesionale, Maria Floricică. Ea a revenit în oraş în urmă cu aproape trei ani, după alţi 11 petrecuţi în mare parte în Bucureşti. Înainte de a se reîntoarce acasă a petrecut un an şi jumătate în Mexic, lucrând ca fototgraf în Guadalajara, Puerto Vallarta şi Cancun.

Talentul artistei este incontestabil. Albumul a fost gândit cu minuţie artizanală, până la cele mai subtile detalii, ca un uriaş joc de puzzle în care fiecare piesă îşi are locul său, acolo şi numai acolo.  Artistul fotograf nu s-a entuziasmat gratuit în faţa unui peisaj precum un turist sezonier, în căutare de imagini decorative, ci a premeditat îndelung fiecare declanşare de obiectiv, şi-a ales unghiul optim de fotografiere, apoi a revenit şi a luat imagine după imagine, în diverse momente ale zilei şi în toate cele patru anotimpuri. Statuile din faţa Peleşului, ca şi casele de patrimoniu de pe Furnica, crestele Bucegilor, la fel ca florile din Parcul Central îşi dezvăluie astfel o biografie tainică şi necunoscută. Fiecare îşi are povestea sa surprinzătoare, iar aparatul foto al Mariei Floricică ne-o dezvăluie cu generozitate. Iată de ce afirmam la începutul acestor rânduri că avem de a face cu o adevărată monografie consacrată oraşului Sinaia şi împrejurimilor sale.

Aşa cum însuşi titlul precizează, lucrarea conţine 365 de fotografii, într-o succesiune care urmează îndeaproape scurgerea anotimpurilor, abordând trei teme principale: aş aminti mai întâi imaginile ilustrând patrimonial imaterial, evenimentele culturale şi artistice, obiceiurile şi tradiţiile locale, cele mai multe cu caracter cult, specifice unei zone urbane prin tradiţie.  Un spaţiu privilegiat este acordat clădirilor şi monumentelor din patrimoniul naţional, arhitecturii montane specifice zonei, spectacolului arhitectural unic din Sinaia. Este, dacă vreţi, un memento pentru toţi cei care, mereu grăbiţi, vin săptămânal în celebra staţiune pentru a se relaxa, fără să conştientizeze faptul că se află, de fapt, într-un spaţiu astral,  un muzeu de arhitectură a secolelor XIX şi XX, în aer liber. Nu în ultimul rând, peisagistica generală este generos prezentă în Album cu imagini de o subtilă frumuseţe, replici artistice contemporane bătrânelor cărţi poştale de altă dată, ilustrate cu înduioşătorul „Salutări din Sinaia ! “

Fiorul emoţional indicibil al albumului are şi o motivaţie de ordin sentimental. Autoarea spune că cele mai multe dintre pozele albumului sunt făcute „din dor”. Întoarsă după mult timp în Sinaia, i-a fost mai clar ca  niciodată că acesta este printre cele mai frumoase (şi dragi) locuri de pe pământ. Artista trăieşte şi retrăieşte fiecare cadru precum propria experienţă de viaţă. Nici nu putea să fie altfel; imaginile surprinse de obiectiv nu sunt descoperiri instantanee ale autoarei, ele vin din subconştientul unei existenţe derulate în acelaşi orizont de timp şi spaţiu. Maria Floricică este născută şi crescută în Sinaia. Lecţiile de viaţă primite cu generozitate aici, le returnează cu respect şi consideraţie mentorilor săi.                                                                                                                                               

„Sinaia 365” este o superbă realizare editorială, pe măsura numelui şi renumelui celebrei staţiuni prahovene.

Începând cu 30 septembrie, data lansării oficiale a proiectului, albumul poate fi vizualizat şi pe website:  www.sinaia365  şi https://www.facebook.com/sinaia365.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO