Ziarul de Duminică

Singur împotriva tuturor/ de Stelian Ţurlea

Singur împotriva tuturor/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

24.10.2014, 00:20 40

Lee Child (născut 1954, Coventry, Anglia) este pseudonimul literar al scriitorului britanic Jim Grant. Trăieşte la New York. Primul său roman, Killing Floor, i-a adus Premiul Anthony pentru „Cel Mai Bun Prim Roman”. Toate romanele lui Lee Child – nu puţine – descriu aventurile unui  fost soldat american, Jack Reacher, care colindă SUA. „Să nu te întorci niciodată”*) este al optsprezecelea roman din seria Jack Reacher, a fost publicat exact în urmă cu un an şi iată-l acum şi în româneşte. Ar trebui să fie un succes de librărie, cum a fost pretutindeni unde a fost tradus, vom explica de ce.

Mai întâi să spunem că personajul principal este deja foarte iubit în America, iar în urmă cu doi ani s-a făcut un film după unul dintre romanele seriei, cu Tom Cruise în rolul principal.

Jack Reacher este un ofiţer de poliţie militară, în retragere, sub 50 de ani, dar încă în formă, care a condus până în urmă cu 16 ani o bază din statul Virginia. Se întoarce s-o cunoască pe Susan Turner, actualul comandant al bazei. Acolo află că femeia tocmai a fost acuzată de corupţie şi a fost arestată. Mai mult: comandantul temporar reactivează o lege destinată militarilor în retragere şi Reacher este pe loc rechemat în serviciul militar. „Eşti din nou în aramată, domnule maior. Iar pielea ta îmi aparţine.” Reacher însuşi ar putea fi judecat pentru un abuz în serviciu de care nu-şi aminteşte (a bătut până la comă un soldat, care ulterior a murit) şi pentru o presupusă paternitate în timpul unei scurte şederi la o bază din Coreea. I se pun la dispoziţie avocaţi din oficiu, care, fireşte, nu ies din ordinele armatei şi tot ce propun este ca maiorul să-şi recunoască vinile pentru a fi condamnat la ani mai puţini. Numai că Jack Reacher face tot posibilul să afle mai multe amănunte despre acuzaţii, deşi este împiedicat să se întâlnească cu oricare dintre cei care i-ar putea lămuri lucrurile. E arestat, evadează împreună cu Susan Turner şi amândoi încep un periplu cu sufletul la gura prin America, urmăriţi de poliţia militară, de FBI şi de încă o forţă pe care se străduiesc s-o identifice, dar despre care intuiesc foarte repede că se află în vîrful ierahiei americane. Pentru că, destul de repede după arestare şi evadare înţeleg că au stârnit fără voie un viespar şi că sunt în miezul unei conspiraţii de acoperire a unei imense afaceri coordonată de militari pe relaţia SUA-Afganistan. O intrigă foarte complicată. Greu de spus ce se află la baza ei – vânzare de arme? Vânzare de droguri? Cursa ameţitoare pentru aflarea adevărului ţine cititorul cu sufletul la gură. Romanul este fără dubiu unul dintre cele mai bune ale seriei Jack Reader.
Printre marii autori de limbă engleză de crime fiction şi thriller –  John le Carré, James Lee Burke, Ian Rankin – Lee Child se remarcă nu neapărat prin stil, cât prin construcţia cărţilor sale,  de o forţa rar egalată. Reacher este un personaj de invidiat. Un singuratic (ca atâţia alţii din romanele de acest gen) în căutarea adevărului, dar printre cei mai capabili descrişi vreodată să se descurce în absolut orice împrejurare de unul singur, prin forţa braţelor şi forţa minţii deopotrivă. Fără emoţii vizibile. O carte pe care o reciteşti cu aceeaşi nerăbdare şi acelaşi folos. Aproape o capodoperă a genului.

*) Lee Child – Să nu te întorci niciodată! Editura Trei, colecţia Crime. Traducere din engleză de Constantin-Dumitru Palcus

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO