Ziarul de Duminică

Sosiri şi plecări. Texte paralele/ de Lidia Vianu

Sosiri şi plecări. Texte paralele/ de Lidia Vianu

Autor: Lidia Vianu

25.12.2014, 23:53 45

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Irlandei, anunţă publicarea volumului Sonja Sesford – arrivals & departures. sosiri şi plecări. Texte paralele. Traduse în limba română de Lidia Vianu. Ilustraţii de John Besford. Prefaţă de Alan Brownjohn.


Cu două săptămâni înaintea Crăciunului, Contemporary Literature Press a publicat în limbile engleză şi română un volum de poeme scris de o scriitoare londoneză care s-a născut în fosta Iugoslavie, la Belgrad. A publicat acolo cinci cărţi de poezie şi proză în limba sârbă. Aceasta este prima carte pe care a scris-o direct în engleză. A apărut la Londra în anul 2001. Alan Brownjohn, cunoscut multora ca poet şi critic de poezie, scria la apariţie un foarte cald cuvânt înainte. 
Imaginea unei Iugoslavii sfâşiate, unde moartea era singura lege, descurajează orice idee bucolică a occidentalilor în ceea ce priveşte căderea Cortinei de Fier. Europa are de învăţat din cartea Sonjei Besford o lecţie pe care numai cineva din interior o putea preda. Aflăm din versurile ei în ce feluri poate supravieţui Post-Comunismului un proaspăt eliberat de totalitarism. Exilul e ultima lui alegere, în ciuda faptului că mulţi încep cu ea. Poeta însăşi a emigrat cândva. Cartea ei este o explicaţie şi o retrăire. Nu putem crede că obsedanta Serbie din mintea ei o va părăsi vreodată. Traducem în româneşte sosiri şi plecări tocmai pentru că mulţi se vor recunoaşte în identitatea ei scindată şi conflictuală, Europeană, şi totuşi – mai mult.

Iată şi unul dintre poemele Sonjei Besford:

 

iar acum eşti tu cel frumos care ştie

cum să-mi ridice ancora cum să mă mânuiască

vrăjile tale tainice împărtăşanii

fascinaţii et cetera: eu preaslăvesc şi mă rog

cu furie nod cu nod cu cristale cu talismane

fără nicio putere păstrate de la un grec hermafrodit

care m-a venerat cândva demult atunci când oamenii

îmi făceau mie altare şi se rugau la mine la atotputernicia

mea arzândă: am oprit potopuri cutremure

avalanşe am spulberat nori de grindină am potolit uragane

în caraibe am stins furtuni de nisip în sahara –

fleacuri rutină zău aşa;

şi ce-am ajuns: un muritor

un om care nu poate altceva decât

să vegheze să îndrume să venereze nemurirea ta

 

Volumul arrivals & departures. sosiri şi plecări, de sonja besford, s-a lansat la 15 decembrie 2014 şi poate fi consultat şi descărcat din acest moment la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/besford-arrivals.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO