Ziarul de Duminică

SPIRITUALIA/ Crestinismul pe intelesul copiilor

SPIRITUALIA/ Crestinismul pe intelesul copiilor
21.04.2010, 15:05 943

Am vazut de curând o foarte reusita emisiune in cadrul serieiConvorbirile Trinitas TV. Succesul a fost asigurat de tema,"Ortodoxia pe intelesul copiilor", de moderator, George Vâlcu, untânar teolog care pare sa fie bine pregatit, inteligent sidezinhibat, de invitati - Marieta Fârtat, profesoara de teologie,si Iulian Capsali, regizor.

In paranteza fie spus, Iulian Capsali a fost autorul simoderatorul uneia dintre cele mai reusite emisiuni cu tematicacrestina facute la noi cu ceva ani in urma, pe B1 TV. Este oprezenta foarte tonica care are o excelenta prestatie ca om deteleviziune - "trece sticla", cum se spune intre profesionisti.Prezenta sa in emisiunea de pe Trinitas TV a fost insa favorizatade experienta lui de parinte, fiind tatal a sapte copii - ceea ce,trebuie sa recunoastem, este deja un fenomen in societatearomâneasca, cu atât mai rar pentru un intelectual care traiesteintr-un oras precum Bucurestiul.

S-a discutat despre cum si când sa le vorbesti copiilor desprecredinta si Dumnezeu, despre cum le explici anumite elemente aledoctrinei crestine (ex: Trinitatea), despre educatia copilului inspirit crestin etc. Vei sta cu copiii la intreaga slujba crestinortodoxa, care este foarte lunga, riscând sa-l plictisesti? Nu,considera profesoara Marieta Fârtat, exista riscul de a obtinechiar efectul invers, si ii mai deranjezi si pe ceilalti oameni dinbiserica. Da, considera Iulian Capsali, copilul poate fi adus laslujba, iar daca exista manifestari de nervozitate, il vei scoateundeva in pridvor sau afara, de unde se aude slujba, se poate jucachiar in curtea bisericii, dar ramâne in acelasi spatiu sacru.

Cum se asigura o educatie in spirit crestin, care estemodalitatea de a-ti asigura autoritatea de parinte, fara a cadea inextreme? Iubirea nu se arata cu forta - am retinut spusa aceleiasiprofesoare. Asta nu inseamna ca nu sunt si momente in carefermitatea parintelui nu trebuie sa fie explicita, completeazaIulian Capsali.

Dar emisiunea respectiva a avut succes inca dintr-un motiv: faraa avea totdeauna aceleasi raspunsuri, chiar opuse pe alocuri, ceidoi invitati s-au completat foarte bine aratându-se prin asta (nuaceasta a fost scopul emisiunii, cu siguranta) ca multitudineapunctelor de vedere intr-o emisiune si intr-o Biserica esteimbogatitoare.

Aceasta si este de altfel marea problema a televiziunii TrinitasTV. Multitudinea de talk-show-uri are oameni prea siguri,previzibili. Dialogul pare impaiat, rareori este dinamic. Nu-i veziaproape niciodata pe invitati sa se contrazica intre ei, sa-lcontrazica pe moderator, totul este la unison, toti sunt dejaconvinsi. Si nu cred ca aceasta ar trebui sa fie diferenta dintre oteleviziune laica si cea oficiala a Patriarhiei Bisericii OrtodoxeRomâne. Problematizarea - reala iar nu mimata - este sarea sipiperul dialogului. Dar intrebarile venite dinspre moderatoriiTrinitas TV sunt destul de incisive si inteligente, atmosfera dinplatou este insa mult prea cuminte - de parca toata lumea ar vreasa ia o nota buna de la vreun supervizor nevazut…

Acesta este si motivul - absolut caraghios si neprofesionist -pentru care aproape toate emisiunile sunt inregistrate iar nu indirect. Gurile "rele" de pe dealul Patriarhiei spun ca totul apornit de la o emisiune in direct cu academicianul RazvanTeodorescu, care a avut vezi-Doamne indrazneala de a spune lucrurineconvenabile, fapt pentru care s-a luat decizia ca de atunciincoace, toate aceste dialoguri sa fie inregistrate, pentru a ficenzurate daca este cazul.

Personal, nu cred aceste bârfe. Apreciez foarte mult ceea cereusit intr-un timp foarte scurt sa faca echipa de tineri teologicare lucreaza acolo. Il cunosc inca cu vreo doi sau trei aniinainte de a ajunge aici pe directorul postului Trinitas TV, Pr.Nicolae Dima; este un om de toata isprava iar emisiunile pe care leface mi se par de foarte buna calitate. Desigur ca el insusi esteconstient ca deja apare mult prea des, seara de seara, ceea ceatrage si riscuri. Invitatii sai sunt de excelenta calitateintelectuala si sufleteasca.

Pe de alta parte, desigur ca inca se simt stângacii, inhibitii.Ca laic gasesc anumite emisiuni mult prea plate pentru gustul meu.Dar nu toate trebuie sa mi se adreseze mie. Cu siguranta target-ulpostului Trinitas TV cauta sa asigure inainte de toate fidelizareacelor care sunt deja credinciosi "practicanti", cum se zice (nuagreez deloc expresia) si mai putin sa-i aduca si pe altii lacredinta crestina. De unde si discursul destul de previzibil,adresat oamenilor deja convinsi de adevarul crestin. Existareportaje si documentare bunicele, jurnalul de stiri mi se parefoarte profesionist ca format (se ignora insa prea numeroase stiridin interiorul BOR considerate neconvenabile, iar cele despre alteBiserici crestine nu exista deloc), ideea de a difuza muzicasimfonica la o ora de seara este de-a dreptul inspirata.

Alte emisiuni sunt ridicole: tot seara, exista un scurt momentin care tineri calugari citesc din textele Sfintilor Parinti.Figura acestora "patrunsa" de sfintenia textului, felul in carepozeaza ca sa dea bine pe sticla, modalitatea in care se chinuie,fiecare dupa puteri, sa-si interpreteze rolul, sa citeasca cuintonatie, naste exact efectul contrar. Am mers indelung prinmanastiri si nu am vazut niciodata calugari mai cabotini caacestia. Oamenii nu au nici o vina, cu siguranta, sunt pusi sajoace un rol pentru care nu au chemare. Regia sub care functioneazaemisiunea cu pricina este in mod evident urechista, iar intregmomentul un fiasco.

Una peste alta, Trinitas TV este o prezenta tonica si necesarain peisajul media românesc. Sunt convins ca, in timp, vor dipareasi stângaciile inerente oricarui inceput.

As da un exemplu pornit din propria-mi experinta ca fostredactor-sef al revistei "Adevarul literar si artistic". Toatalumea a observat ca incet-incet am dat o orientare spiritualaacestei reviste - fapt destul de rar pentru o publicatie culturalacu difuzare nationala. La un moment dat am facut intentionat uninterviu cu un personaj cu totul atipic: profesorul Denis Buican,cercetator la Sorbona, biolog, un ateu convins. O prietena sicolaboratoare mi-a trimis atunci o scrisoare infierbântata, in careisi manifesta nemultumirea. Ea stia ca am de gând sa dau o aluraspirituala revistei, ce cauta un astfel de brontozaur ateu? Iata oparte din raspunsul pe care i l-am dat:

Aflat pe litoralul românesc impreuna cu sotia, intr‑o seara amluat masa la una dintre nenumaratele terase aflate una lânga altape malul marii. Intre noi si mare nu mai era decât plaja, astfelincât atmosfera se voia feerica. Din pacate, toate terasele dinapropiere - a noastra nu mai putin - se concurau nu numai in oferteculinare, ci si in cele (pseudo)muzicale. Rezultatul a fost untalmes‑balmes: de la masa noastra se auzeau suprapus cel putintrei‑patru melodii. Dupa ce am scapat de supliciu, am facut o lungaplimbare de seara chiar pe malul marii, lasându‑ne picioarelemângâiate de apa. Dar si auzul. Fiindca, de aceasta data intre noisi nenumaratele terase era plaja, cum am spus. Muzica predominantaera cea a valurilor care se sparg de mal. Tot ceea ce produceau maimult sau mai putin muzical terasele cu pricina parea undeva foartedeparte si insignifiant in comparatie cu simfonia marii.

Iata de ce consider ca prezenta mai multor puncte de vedere ogasesc foarte necesara. Tocmai pentru a evidentia, mai apoi,simfonia marii…

Din pacate, asa cum am aratat data trecuta, exceptând celecâteva emisiuni ale TVR, televiziunile laice nu sunt inca dispusesa abordeze credinta crestina de o maniera profesionista. Iata dece asteptarile de la Trinitas TV sunt ceva mai mari: când voraparea inclusiv personaje care nu sunt de acord cu anumite punctede vedere oficiale ale BOR, ale Patriarhului, ale crestinilor, ingeneral, postul de televiziune Trinistas TV va avea credibilitate.Ma intreb cum ar arata la Trinitas TV un dialog intre Remus Cernea- activistul român pentru ateism - si unul dintre preotii cu har aiBisericii, dialog moderat de un om precum Andrei Plesu, saspunem.

Numai astfel va fi o televiziune cu adevarat vie, precum este sicredinta crestina. Caci disputele reale nu pot fi tinute sub obroc.Numai astfel se va putea vorbi despre crestinism pe intelesulcopiilor - adica al celor curati cu inima - versus crestinismul peintelesul babelor. Desigur, numai daca se vrea ca Trinistas TV,precum intreaga Biserica, sa fie si un forum care sa-i atraga petineri. Ati vazut vreodata un copil, un tânar, care sa-si cenzurezeintrebarile?

MARIUS VASILEANU (n. 14 apr. 1964 la GuraHumorului, Bucovina) are o licenta in filosofie (UniversitateaBucuresti) si un master in antropologia spatiului sacru(Universitatea de Arhitectura ''Ion Mincu''). Este doctorand alUniversitatii Bucuresti, Facultatea de Litere, cu o temainterdisciplinara in care continua studiile de antropologie areligiei. A fost director al Editurii Muzicale si profesor deistorie a religiilor in invatamantul preuniversitar. A sustinut obogata activitate in presa: studii, articole, eseuri, recenzii,proza scurta, editoriale, interviuri - in jurnale, revisteculturale si cu profil spiritual -, producator si realizator deemisiuni radio, numeroase colaborari la principalele televiziunicentrale. In ultimii ani a fost editorialist si editor coordonator(departamentul cultura-religie) la ziarul ''Adevarul'' siredactor-sef al revistei ''Adevarul literar si artistic''; ulteriora fost senior editor la agentia de presa ''NewsIn'', coordonanddepartamentele de cultura-religie si media-publicitate. Actualmentesemneaza o rubrica saptamanala in suplimentul ''Aldine'' alziarului ''Romania libera'' si preda istoria religiilor laUniversitatea Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO