Ziarul de Duminică

STAMPE/ Castelul Copacenii de Sus

STAMPE/ Castelul Copacenii de Sus
02.12.2009, 14:31 1267
Cândva, in copilarie, am petrecut o saptamâna de vacanta inlunca Argesului. Era o tabara "pionereasca", in care fusesem admis"pe un loc liber", pentru ca, provenind dintr-o familie deliberali, nu aveam dreptul sa fiu pionier. Multi ani dupa aceea amramas cu amintirea unui castel de basm, care, in timp, uitândoriginea ei, mi s-a parut a fi rodul imaginatiei. De curând, amavut surpriza sa reintâlnesc "castelul din vis" - asa il numeaRegina Maria - intr-o acuarela conservata de Cabinetul de Stampe alBibliotecii Academiei. Nu o mai vazusem, autorul ei - F. Billek -fiind un pictor minor, neclasificat. Era pusa intr-o cutie dedicatamonumentelor de arhitectura, ca opera a marelui arhitect francezPaul Gottereau. Privind-o, am retrait episodul din copilariepetrecut pe malul Argesului la Copaceni, a revenit chiar si mirareade atunci la vederea unui castel traforat, cu incaperi largi siinalte, impodobite cu lambriuri de peste un metru, detalii ce maimpresionasera, pe care le-am inregistrat in memorie, dar pentrucare, la cultura de atunci, nu avusesem la indemâna cuvinte. Imiamintesc si ca intr-o odaie vazusem o gramada uriasa de coceni,nepotrivirea batându-mi la ochi. Ticaloase vremuri! Câte ceva inlegatura cu acest castel mic si cochet se poate afla din superbularticol "Casele mele din vis" publicat de Regina Maria in revista"Boabe de grâu". Apartinuse maresalului Palatului, batrânul boierGheorghe Filipescu, si fusese daruit de proprietar principeseiMaria prin anul 1900, faptul stârnind un sir de proteste la Palat,cât si in familia Filipescu, a carei stema apare pe acuarela instânga, jos. Motivele nu se cunosc, insa este ciudat ca un dar safie contestat de terti. Revin in actualitate cu doua intrebari: maiexista castelul? Cine este proprietarul?

EMANUEL BADESCU (n. 25 august 1952) este bibliotecar incadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane.Licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti, a colaborat cupeste 1.000 articole la revistele "Formula AS", "Lumea Magazin","Magazin Istoric" si la "Ziarul de Duminica". A publicat 1Decembrie 1918 Alba Iulia - Bucureşti siImnurile nationale la romani. Este şi coautor al volumelorScurtăistorie a regalităţii inRomânia, Nicolae Ionescu. Bucureştii dealtădată, De la Vatican laIerusalim, Conspiraţiasecurităţii,Bucurestii in imagini in vremealui Carol I (volum premiat de Uniunea Scriitorilor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO