Ziarul de Duminică

STAMPE/ Marirea si decaderea capitanului Costache Chiorul

STAMPE/ Marirea si decaderea capitanului Costache Chiorul
05.01.2010, 15:32 476
La scurta vreme dupa incheierea Pacii de la Adrianopole sidupa Zavera, rusii au gasit de cuviinta sa intareasca pazaBucurestilor.
Inimile tinere ale feciorilor de boieri intorsi de la Paristânjeau dupa libertati liberale periculoase. Societatile secrete incadrul carora complotau contra stapânirii se inmultiseraingrijorator.
Om cu familie numeroasa, aga Manole Florescu a angajat unboiernas din mahalaua Izvor, Costache Chihaescu, pe care l-a numittist peste cei 20 de dorobanti ai Agiei. Era un om dur siconservator convins. Curând avea sa-si dovedeasca priceperea.Beciurile Agiei de la Podul de Pamânt au fost umplute ochi cuborfasi, datornici si revolutionari.
Tratamentul diferea de la individ la individ, cel mai blândfiind tratati tâlharii si hotii. Erau prietenii tistului, in sensulca, dupa ce ii daruiau tot ce furasera si dupa ce isi turnauconfratii, li se ingaduia sa evadeze! Singura teama a acestorinfractori era sa nu fie prinsi ca sa le ramâna si lor ceva…
Din sumele obtinute in acest mod, capitanul Costache si-aridicat o mândrete de casa in dosul Bisericii Sf. Constantin, chiarin vecinatatea casei pictorului Ioan Negulici, un revolutionarindârjit, dar necunoscut zbirului.
In ceea ce priveste tratamentul aplicat revolutionarilor,acesta a fost extrem de dur, cum reiese din scrierile lui Ion Ghicasi Alexandru Antimireanu. Bizuindu-se pe sprijinul rusilor,capitanul lua in derâdere rangul beizadelelor bolnave de revolutiesi-i snopea in bataie pe bietii rataciti, orice reclamatie la Vodafiind repede zadarnicita de consulul rus.
Decaderea acestui zbir a inceput in ziua de 11 iunie 1848,când Bibescu a recunoscut guvernul revolutionar, guvern care aevitat cu multa grija orice abuz politienesc de tip rusesc si carenu a trecut la acte de razbunare. Capitanul Costache a parut canici nu existase vreodata, fapt care l-a jignit, se pare, profund.Când caimacamia a fost o zi la putere, s-a dezlantuit, pornind ovânatoare de vrajitoare fara precedent pe aceste meleaguri. A douazi, când revolutionarii au revenit la putere, poporul Bucurestilors-a razbunat, distrugând casa tiranului si incendiindu-i lucrurile.Revenit sporadic in fruntea politiei dupa infrângerea revolutieipasoptiste, capitanul nu a mai fost decât o umbra si a fostinmormântat cu cheta publica.

EMANUEL BADESCU (n. 25 august 1952) este bibliotecar incadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane.Licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti, a colaborat cupeste 1.000 articole la revistele "Formula AS", "Lumea Magazin","Magazin Istoric" si la "Ziarul de Duminica". A publicat 1Decembrie 1918 Alba Iulia - Bucureşti siImnurile nationale la romani. Este şi coautor al volumelorScurtăistorie a regalităţii inRomânia, Nicolae Ionescu. Bucureştii dealtădată, De la Vatican laIerusalim, Conspiraţiasecurităţii,Bucurestii in imagini in vremealui Carol I (volum premiat de Uniunea Scriitorilor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO